De naam Leonidas is afkomstig van de oprichter van het bedrijf, Leonidas Kestekides. Toen Kestekides' neef Basile Kestekides het bedrijf van Leonidas overnam, noemde hij het uit eerbetoon Leonidas.
Het was namelijk de in de Verenigde Staten gevestigde Griekse banketbakker Leonidas Kestekides die zijn ambachtelijke producten introduceerde in Brussel tijdens de wereldtentoonstelling van 1910. De pralines van hoge kwaliteit vielen direct in de smaak.
Leonidas, een familie geschiedenis
Meer dan 100 jaar geleden legde Leonidas Kestekides de eerste hand aan de praline zoals we deze vandaag kennen.
Momenteel maakt het Belgische Leonidas pralines in Anderlecht, op de Jules Graindorlaan.
Dit mierzoete 'medicijn' had niet alleen een positief effect op de spijsvertering van de graaf van Plessis-Praslin, maar viel ook in de smaak bij de Franse bovenklasse. De zoetigheid werd vernoemd naar de graaf en kreeg uiteindelijk de naam 'praline', oftewel bonbon.
Hoelang kan ik Leonidas pralines bewaren? Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
Ongeveer 35 pralines, een leuke attentie om fijnproevers te verwennen.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons ongeveer 30 tot 40 dagen bewaren. Wat is de beste plaats om de Leonidas bonbons te bewaren? Bonbons worden het best bewaard op een droge en koele plaats, tussen 15 en 18°C.
Leonidas I = (± 540-480) leonidas, dat leeuwenzoon of 'als een leeuw' betekend, was een koning van de Griekse polis Sparta.
Xerxes beval Leonidas te onthoofden en zijn lichaam te kruisigen, heiligschennis en in strijd met de hoplietencode van de Grieken.
Bij Leonidas gebruiken we voor onze creaties uitsluitend chocolade op basis van 100% pure cacaoboter. Zowel voor het buitenlaagje als voor de vullingen. Leonidas, dat is 100% kwaliteit en traditie. De kwaliteit van Leonidas zit dus in de pure cacaoboter, zonder ook maar een druppel palmolie.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Het woord bonbon is aan het Frans ontleend, waar het de algemene benaming is voor snoepgoed. Het oorspronkelijke Franse woord is een verdubbeling van het bijvoeglijk naamwoord bon, dat "goed" – of in dit geval vooral "lekker" – betekent. Het woord raakte vanaf de 17e eeuw in gebruik binnen het Franse hof.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Assortiment verse Leonidas pralines 1kg (+/- 65-70 stks.): alle variëteiten melk, wit en puur met een brede waaier aan smaken uit ons volledige gamma: praliné, ganache, crèmes, caramel,....
Boulanger Bonbons 250 gram (31,80 euro per kilo)
Leonidas Mini 250 gram (ca 15 bonbons)
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Alle soorten pure chocolade zijn koosjer. Daarnaast zijn alle merken chocolade met K stempel erop ook koosjer. Dat zijn de meeste bekende merken gewoon. Alle soorten chocolade zonder alcohol zijn halal.
Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af. Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.
Wat wordt bedoeld met het woord "praline"? Volgens de regels van de semantiek is de praline in de Franse taal een geroosterde amandel of hazelnoot, omhuld met gesmolten en geglaceerde suiker. In België verwijst praline eerder naar een bonbon van gevulde chocolade. Overigens is de term praline van Belgische oorsprong.
In elk geval geen bonbon – Belgische bonbons heten pralines. Praliné – of beter Franse praliné – is een knapperig geheel van amandelen en/of hazelnoten met gekaramelliseerde suiker. Stamp je dit fijn, dan heet het 'pralin' en is het een geweldig bakingrediënt.