Gemiddeld gaat een nieuw blik á € 11,50 tennisballen 2 tot 3 partijen mee voordat de tennisballen te zacht worden. Als je nou langer met de zelfde tennisballen kan spelen zonder dat ze te zacht worden, dan bespaar je op jaarbasis vele euro's.
Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.
De rokjes zijn ook te gebruiken voor o.a. badminton, squash of padel. Tennisballen kun je kwijt tussen het ingewerkte shortje en je been.
Gasgevulde tennisballen spelen doorgaans comfortabeler dan drukloze ballen en worden veel gebruikt in wedstrijden. Ze worden onder druk (2 bar) opgeslagen in een hermetisch afgesloten blik. Als het blik eenmaal is geopend, verliezen de ballen als gevolg van gasdiffusie geleidelijk hun druk.
Op hardcourt en all weather banen wordt vaak gespeeld met de Wilson US Open tennisbal. Dit is de gasgevulde bal die gebruikt wordt tijdens de US Open. De bal gaat erg lang mee en is daarom ook erg geschikt om te gebruiken op hardcourt.
Het 'haar' op een tennisbal is wol, of een synthetisch surrogaat zoals nylon. Het geeft de bal ruwheid, waardoor hij grip heeft op het racket en op de grond. Door die ruwheid kan de tennisspeler draaiing geven aan de bal.
Wat draag je onder een tennisjurkje? Tegenwoordig kunnen vrouwelijke spelers vrijwel alles dragen wat ze leuk vinden onder hun jurk of rok.
Tennisspecifieke eigenschappen: Tenniskleding is vaak voorzien van eigenschappen die handig zijn tijdens het tennissen, zoals schuurvrije zomen, zakken in shorts en rokjes voor tennisballen en manieren om af te koelen op plekken die snel opwarmen tijdens het tennissen.
Een drukloze tennisbal is aangewezen voor de beginnende of niet veeleisende (op vlak speelcomfort) tennisspeler. Speciaal voor jeugdige en beginnende tennisspelers zijn er drukloze tennisballen met een zeer trage stuit ontwikkeld, namelijk de Stage 1, 2 en 3 tennis trainersballen.
Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
Drukloze tennisballen staan niet onder druk en gaan langer mee dan gasgevulde tennisballen. Drukloze tennisballen zijn daardoor ideaal voor trainingen!
Om de bal toe te laten moet de stuiterhoogte tussen 135 cm en 147 cm liggen. Zowel de dikte als de elasticiteit van de balkern bepalen hoe hoog de tennisbal stuitert.
Bij een normale tennisbal ligt de minimale afmeting op 6,54 en de maximale afmeting op 6,86 centimeter. Een verschil dus van 0,09 centimeter.
De belangrijkste reden om met gele tennisballen te gaan spelen was de zichtbaarheid voor de televisiekijker. Volgens onderzoek zijn oranje ballen het best zichtbaar voor het publiek, maar op televisie was deze kleur weer minder goed zichtbaar.
De nieuwe tennisbal werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1850. Ongeveer twee decennia later, in 1874, had de Engelse uitvinder Walter Clopton Wingfield het “gazontennis” gepatenteerd.
Het US open draait er in zijn eentje 95.000 ballen doorheen, Wimbledon 54.000, Roland Garros 65.000.
Heel vroeger werden tennisballen gemaakt van leer met wol aan de binnenkant. Nu worden tennisballen gemaakt van een speciale soort rubber met een stoffen buitenkant. Een tennisbal bestaat eigenlijk uit twee ballen. Een binnenbal die onder druk staat en een stoffen gele buitenbal.
Bewaar je ballen onder druk
In de blikken die je koopt, zijn de ballen onder druk verpakt. Buiten het blik worden ze onvermijdelijk zachter, omdat het rubber poreus is. De oplossing ligt dus voor de hand: zorg dat je ze ook weer onder druk bewaart.
Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak heeft geraakt. Als je een stuiterbal gooit, moet je oppassen in de buurt van ruiten of breekbare voorwerpen.
Een verkoper van ballen wil weten hoe goed de ballen die hij verkoopt stuiteren. Jij krijgt van hem de opdracht om een snelle, goed uitvoerbare methode te bedenken waarmee je kunt bepalen hoe goed een bepaalde bal stuitert. De methode moet voor elke bal een getal opleveren. Dit getal noemt hij de stuiterfactor.
Robert Adam Paterson vond in 1848 golfballen van guttapercha (gutties) uit, die goedkoper waren en bovendien een aerodynamischer oppervlak hadden.
De putjes maken de stroming langs de bal turbulent. Deze energierijke luchtstroom kan het oppervlak van de bal langer blijven volgen, waardoor het weerstandsverhogende zog kleiner wordt. Deze aërodynamische truc werd ook gebruikt bij de Olympische spelen van Nagano '98.
Over het algemeen wordt de Titleist Pro V1 gezien als de duurste bal binnen de golfsport. Er zijn vast nog duurdere ballen zoals ballen die van goud zijn of met andere franjes, maar deze vallen volgens ons niet onder de noemer van de reguliere golfbal. Conclusie: de duurste golfbal is de Titleist Pro V1(x).
De mate van kwaliteitsverlies hangt af van het type bal, de temperatuur van het water en hoe lang de bal onder water ligt. Golfballen die in warm zout water belanden, verliezen eerder hun kwaliteit dan ballen die in koud water eindigen.