Bespoke / Tailoring. Op zijn Nederlands zeggen we ook wel 'maatpak'. Een kledingstuk dat helemaal op maat en naar jouw smaak is gemaakt. Je kunt alles kiezen, van stof tot stiksel.
Wist je dat het dragen van een pak je meer zelfvertrouwen kan geven? Ideaal wanneer je een moeilijk gesprek moet voeren of een presentatie moet houden. Uit onderzoek is gebleken dat tweederde van de mannen zich zelfverzekerder voelt in een pak.
Een pak of kostuum is een stel kledingstukken dat per definitie is vervaardigd uit een en dezelfde stof. Een pak bestaat in ieder geval uit een broek (pantalon) en jasje (colbert). Bij een driedelig pak hoort ook een gilet.
De etiquette van een driedelig pak
Ondanks dat een driedelig pak de gehele dag gedragen mag worden, zitten er wel andere etiquette regels verbonden aan een driedelig pak. Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt.
Draag het pak heel klassiek met een blouse en hakken of loafers. Of draag een felgekleurde blazer en pantalon om meer op te vallen. Gewoon een T-shirtje onder je jasje kan ook om het geheel meer casual te maken.
5-delig pak: colbert, broek, gilet, stropdas, pochet.
De voering van een pak zorgt ervoor dat je de onafgewerkte binnenkant niet ziet en dat je kleding makkelijk aangaat. Bij een goed gemaakt pak is de voering bij de mouw, het armsgat met de hand ingezet. Dit zodat deze beter aansluit en beter kan bewegen. Hierdoor meer draagcomfort en een mooiere pasvorm.
Als het pictogram van de waskom niet doorgestreept is op het etiket, dan kun je je pak zelf wassen. Doe dit wel op het laagste toerental en bij een maximale temperatuur van 30 graden. Trek na het wassen de jas en ook de broek voorzichtig in vorm en hang ze aan een geschikte hanger om te drogen.
De prijzen variëren van € 40,- tot € 150,- per dag, afhankelijk van de kwaliteit en het model van het pak.
Het ontstaan van het pak
'Het pak ontstond in het begin van de zeventiende eeuw, toen rijke mannen een zogeheten 'pack' gingen dragen', vertelt Bianca du Mortier, conservator kostuum van het Rijksmuseum.
Bij een 3-delig pak (colbert met vest/gilet ) draag je geen riem. Je riem draag je met het uiteinde aan de linkerzijde van je taille. De juiste riem lengte is die lengte als je de middelste opening gebruikt. Hoe gladder en donkerder je schoenen, hoe formeler en zakelijker je uitstraling.
Hoe draag je een pak? U draagt het onderste knoopje van het colbert ten allen tijde open. Dit geldt ook voor het gilet, al mag u hier van afwijken. De stropdas hoort boven de riem en onder uw navel te vallen.
Het antwoord op de vraag wanneer een pak goed past, is eenvoudig: een pak moet goed aansluiten op het lichaam. Het mag niet om het lichaam flodderen. De mouw en de broekspijpen mogen niet te lang of te kort zijn. Het colbert moet net over de billen komen en de pantalon moet op de taille zitten.
Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband van de pantalon te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de pantalon uitkomt. Net zoals bij andere kledingstukken is er voor het gilet ook een bepaalde etiquette.
Kies veilig sokken in dezelfde kleur als je pak. Wanneer je niet exact dezelfde kleur kunt vinden, koop dan de iets donkere variant. Een donkerdere tint in dezelfde kleur van je pak is niet alleen chiquer, maar trekt ook minder de aandacht dan lichtere sokken. Heel mooi als je de rest in dezelfde kleur houdt.
Moet het pak of je colbert toch echt gewassen worden? Dan geldt ook hier weer het advies: lees het waslabel. In sommige pakken zit namelijk wol verwerkt, of andere stoffen die misschien niet tegen alle wasprogramma's kunnen of die zelfs helemaal niet in de wasmachine mogen.
Een goed jasje valt precies op je schouders. De vouw bij de schouders van het jasje moet tevens de overgang zijn tussen je schouders en armen. Dit is nog belangrijker wanneer je jasje eventuele schoudervulling bevat. Als de vulling over je schouders valt, is het pak veel te groot.
Klassieke broeklengte
Kijk goed hoe de broekspijpen bij je schoenen uitkomen. In de regel mogen deze niet teveel op je schoenen vallen; een kleine knik in de stof is perfect. Aan de achterkant hoort je broeklengte net boven je hak te eindigen. Schaam je overigens niet om je maten op te laten nemen in de winkel.
De pantalon dient netjes en strak gesloten om de billen te zitten en de zakken moeten niet openstaan naar buiten. Een riem mag een accessoire zijn, geen noodzaak. Er is mogelijkheid tot het dragen van bretels, voornamelijk bij een slank gesneden pak, zodat u geen riem ziet.
De pasvorm van het overhemd moet de pasvorm van het pak volgen. Onder een licht getailleerd kostuum hoort een licht getailleerd overhemd, onder een extra slank gesneden pak draagt u een slim fit dress shirt.
Bij blauwe pakken draagt men doorgaans bruine schoenen. Alhoewel bruin en blauw contrasterende kleuren zijn, is deze kleurencombinatie voor veel mensen prettig om te zien. Bij donkerblauwe pakken passen donkerbruine schoenen. Hoe lichter de blauwtint, hoe lichter de bruintint van de schoenen mag zijn.
Ook grijs is een kleur waar je alle kanten mee op kunt. Combineer een grijs pak bijvoorbeeld met een mooie donkerblauwe schoen, of chique cognac kleurige schoenen om weer dat contrast aan je outfit te geven. Ook zwart staat weer prachtig onder een grijs pak, hiermee creëer je een rustiger maar trendy look.