Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Hoe lang moeten kuikentjes bij de moeder blijven? Dat is gemiddeld ongeveer 25 weken. De dieren kunnen dan goed voor zich zelf zorgen zonder warme lamp en speciaal kuikenvoer. Kloeken houden hun kuikens doogaans 6 tot 10 weken bij zich.
De kloek blijft op het nest zitten, totdat alle eieren zijn uit gekomen. Check dus op de 22e dag of er nog een ei ligt. Dat wil zeggen zonder gaatje, waardoor het kuiken – nog - naar buiten probeert te komen. Onbevruchte of niet goede eieren komen namelijk niet uit.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C.
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Ja je mag ze best een keer oppakken. Maar als het kuiken de andere twee niet meer ziet, dan zal ze waarschijnlijk in paniek raken.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Wanneer kan ik mijn kuikens bij de andere kippen zetten? Schrik niet, kuikens mogen pas zo rond de 20 weken bij de oudere kippen. De kuikens moeten zich goed kunnen verdedigen tegen de anderen. Zo rond de rui schijnt trouwens het beste te zijn, waarschijnlijk omdat ze dan toch wat minder fel zijn.
Ook daarom is het verstandig om de kuikens de eerste maanden gescheiden van de volwassen kippen te houden. Dus voor het voedsel, bescherming tegen geweld en ziekten en warmte is het verstandig om de kloek met haar kuikens apart te houden van de andere kippen om in deze behoeften goed te kunnen voorzien.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Als het kuiken bijna volgroeid is, komt het op een bepaalde manier in het ei te liggen, met snaveltje richting het luchtzakje. Wanneer het volgroeid is, prikt het kuikentje met zijn snaveltje in het luchtzakje en haalt het voor het eerst adem. Zodra het kuiken adem kan halen, kan het kleine wezentje piepen.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Vanaf dag 1 kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak. De kloek (= moeder) zal hen tegen de koude en tegen vijanden beschermen.
Enkele uren nadat de kuikentjes zijn geboren, komen ze op een lopende band terecht. Langs die band staan mensen die ze optillen en seksen. Seksen betekent dat ze kijken of het hennen of hanen zijn. Het is een van de weinige handelingen in een broederij die nog handmatig gebeurt.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Op dag 19 moet de luchtvochtigheid omhoog. Ook keren we de eieren niet meer zodat de kuikens in alle rust kunnen uitkomen. Op dag 20/21 worden de eieren aangepikt door de kuikens en komen ze uit.
Kijk goed naar hun gedrag, dat geeft je de meeste informatie. Kakelen je dieren hard terwijl ze ergens van weglopen, dan is er iets aan de hand. Ze zijn bang en waarschuwen elkaar voor gevaar. Maar tokken ze zachtjes terwijl ze rustig scharrelen, dan hebben ze het naar hun zin.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
Voeding voor legkippen die legkorrels of legmeel krijgen
Kippen worden er snel te dik van. Groenvoer is voor kippen die legkorrels krijgen niet essentieel, maar het bevat wel veel voedingsstoffen en bevordert het natuurlijke scharrelgedrag.