De band moet zo strak zitten dat deze niet wegglijdt, ook niet tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld als de armen omhoog gaan. Als de band insnijdt, is de maat te klein, indien de bh glijdt of omhoog gaat op de rug dan is de omvang te groot.
Het maakt niet uit hoe goed gemaakt uw beha is, als u een verkeerde maat draagt zal hij nooit goed zitten of goed voelen. Als u echt pech hebt, kan een verkeerde maat ongemak en pijn aan schouders, buste en rug veroorzaken. Om te zien of u de juiste maat draagt, doet u de beha aan en bekijkt u uzelf in de spiegel.
Snijd je bh-band in je lichaam? Dan is je bh-band te strak en draag je waarschijnlijk een te kleine omvangs maat. Met de juiste omvangs maat moeten er nog twee vingers onder je bh-band passen. Snelle oplossing: sluit je bh op een losser haakje.
”De cup moet de hele borst omvatten en niet opzij uitsteken.” Als u een beugelbeha draagt, moet de beugel het hele onderste deel van de borst omvatten en mag hij nergens het borstweefsel klemmen. De beugel moet ook helemaal vlak op het lichaam en tussen de borsten rusten zodat de borsten worden gescheiden.
Rugpand: 60% van de steun van je bh komt uit het rugpand. Het is dus van groot belang dat dit goed zit. Het rugpand zit mooi horizontaal op je rug, onder je schouderbladen. Het mag niet hoger komen dan de beugels aan de voorkant.
Maatkeuze: Is uw maat niet verkrijgbaar, probeer dan gerust een cupmaat groter met een omvangsmaat kleiner of een cupmaat kleiner met een omvangsmaat groter. Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C.
De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh's om de twaalf maanden te vernieuwen.
De beugel BH zorgt er voor dat de BH zijn vorm mooi behoud, de borsten wat ronder uitkomen en ietwat gelift worden. Voor de meeste vrouwen geldt dat de borsten in een beugel BH mooier uitkomen, het decolleté komt beter uit en de vorm van de borst blijft beter behouden.
Je bh doet pijn onder je oksel doordat de beugel in je huid prikt? Dan is de beugel te groot of draag je een verkeerde snit. Duwt de beugel in of op je borstweefsel, dan is hij te klein en kan je beter één cupmaat groter proberen. Zorg dat de beugels je boezem niet raken.
Cup A en AA, minimale verschillen
Gewoonlijk gaat de cupmaat met intervallen van 2 cm omhoog, waarbij een verschil van 2 cm tussen de onderbuste en bovenbuste maten een cup A is, een verschil van 4 cm een cup B, enzovoort.
Een maat in omtrek omlaag, een cupmaat omhoog. Dit is wat wordt bedoeld met zustermaten - 85C is de zustermaat van 80D en 90B. Stel dat u maat 85C hebt. Als de beha elastisch is op de rug, kunt u vast ook een 80D dragen, omdat die na enige tijd wat uitrekt en zich aan uw lichaam aanpast.
4. Je beha past niet goed. De verkeerde - en niet passende - lingerie kan pittige consequenties hebben voor je borsten. Wanneer een te kleine en te strakke bh draagt, is de kans aanwezig de beugel continu druk uitoefent op je buste.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Krul. Wanneer je je beha dubbelvouwt en de ene cup onder de andere cup verschuil gaat, wordt de beha op een verkeerde manier opgerekt. De bovenkant van de cups kunnen hierdoor naar buiten krullen.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
De bh's in 70A en 75A hebben niet dezelfde cupgrootte. De bh's 75A en 70B hebben wél dezelfde cupvolume. Een bh in 70A heeft een dus een kleinere bh cup dan een bh in 75A.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Het antwoord was, volgens de schrijfster achter de column, poepsimpel: houd een potlood onder je borstplooi en laat die los. Als het potlood op de vloer valt, heb je geen beha nodig, maar als die blijft zitten, dan wel. De test is ook bekend onder vrouwen als middel om te zien of hun borsten hangen.