Volgens geschiedschrijvers ontstond de gewone zoen zo'n 5.000 jaar geleden in Mesopotamië. Gelovigen kusten toen de standbeelden van goden om hen te eren. De eerste erotische tongzoen - met de tong dus - ontstond ongeveer 1.500 jaar later in India.
Kussen is intiem
En dat met al je zintuigen, dus je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt elkaar. Daarmee wordt veel informatie doorgegeven over de mate van chemie tussen beide kussers. Vanwege die rijke beleving van elkaars nabijheid wordt de tongzoen vaak als nog intiemer ervaren dan de coïtus.
Zoenen is gewoon heerlijk!
Daarnaast zitten zowel in je lippen als in je tong allerlei gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat die aanraking extra goed voelt. De zenuwen staan in contact met jouw brein en die maakt als reactie allemaal van die geweldige stofjes aan, zoals endorfine en dopamine.
Tongzoenen is eigenlijk gewoon zoenen, maar dan, zoals de naam al zegt, met een beetje tong erbij. Tongzoenen betekent dus niet dat je alleen maar los met jullie tongen om elkaar heen bewegen.
Lik langzaam over de lippen van de ander, kijk of de ander antwoord met zijn of haar tong. Geef rustige tikjes met je tong, terwijl jullie zoenen, tegen de lippen (of als die dichtbij is, tegen de tong) van de ander.
Zoenen begint vaak met kussen: met dichte lippen kus je elkaar op de mond. Je beweegt je lippen en tast die van de ander af. Op een bepaald moment draai je je hoofd een beetje schuin, zodat jullie neuzen elkaar niet in de weg zitten. Je opent je mond en laat langzaam je tong naar binnen gaan.
De tongzoen – vol op de mond, met uitwisseling van speeksel – is ouder dan gedacht. De eerste beschrijving van zo'n kus komt voor in een Indiaas manuscript uit 1500 voor Christus. Volgens sommige wetenschappers verspreidde deze amoureuze praktijk zich met soldaten van Alexander de Grote die rond 300 v. Chr.
De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017. In 2012 was dat 14,4 jaar. Tussen 2005 en 2012 was de leeftijd waarop jongeren aan seks begonnen vrijwel gelijk.
Verreweg het merendeel van de microben die je bij het tongzoenen binnenkrijgt, heb je na een paar uur weggeslikt. Maar sommige soorten zijn goed aangepast om zich in de mond te kunnen hechten. Daarvoor hebben ze allerlei mechanismen ontwikkeld.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.
Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen. Zoenen vermindert ook stress en geeft ons een veilig gevoel. Door de kus daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor we ons niet alleen veilig voelen, maar ook ons gevoel van eigenwaarde kan verbeteren.
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie.Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert Katia Loisel uit: "Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert.
Waar laat je je handen?!
Je handen kunnen je helpen de zoen te coördineren door het hoofd van je partner een beetje mee te sturen, door zijn/haar/diens haren te kroelen of iemand dichter tegen je aan te trekken. Varieer hierbij ook in wat steviger fysiek contact en subtiele aanrakingen, daardoor blijft het prikkelen.
Ja, je kunt het coronavirus krijgen via zoenen. Door tongzoenen, maar ook door een zoen op de wang of ergens anders. Je kunt het coronavirus vooral krijgen door iemands adem of speeksel. Of als iemand hoest of niest en jij bent in de buurt.
Deze kus suggereert een sterke fysieke aantrekkingskracht. Als een man een tongzoen met je deelt, is het duidelijk dat hij je met zijn ogen verslindt en intiem met je wil zijn.
Een Thais echtpaar heeft een nieuw wereldrecord zoenen op zijn naam gezet.
Hij begint met kussen en duwt zijn lippen op de jouwe. Dan kun je twee dingen doen. Terugdeinzen (als je hem niet wilt zoenen zeker een goed idee) en terugzoenen (als je jezelf er oud genoeg voor vindt en het met deze jongen wilt doen, oke). Of jij begint met kussen en duwt jouw lippen op de zijne.
Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip). Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.
Zoenen zorgt ervoor dat je jezelf kwetsbaar opstelt en dat is belangrijk in een relatie. Je moet elke kant goed kennen van elkaar om er samen uit te komen. Ook zorgt meer zoenen ervoor dat je meer seks hebt, vooral tijdens de eisprong van de vrouw.
Een zoen is iets heel intiems. Niet alleen omdat er lichaamssappen worden uitgewisseld, maar ook omdat je heel dicht bij elkaars gezicht bent en je lippen heel gevoelig zijn. Je ruikt elkaar, proeft elkaar, voelt elkaar.Je tast af of er chemie is tussen jou en je kus-partner.
Wanneer je de ander zoent hangt af van de sfeer en het moment. Wanneer de spanning tussen jullie twee te voelen is, is dit een goed moment om te zoenen. Dit moment is vaak al halverwege de date. Jullie kennen elkaar dan al wat beter, jullie hebben waarschijnlijk met elkaar geflirt, en de spanning hangt in de lucht.
Tongzoenen, er is niet altijd de gelegenheid voor, maar als je het doet dan krijg je daar meestal een goed gevoel bij. Je voelt je geliefd, ontspannen en waarschijnlijk word je ook een beetje opgewonden. Vaak is een goede tongzoen dan ook een voorbode voor meer.