Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen. Condens uit een ketel is zeer agressief.
Condens is gecondenseerd water. Dit water bevat geen zouten en is steriel en bevat geen bacteriën. Het is dus zuiver water. Dit is niet schadelijk de gezondheid.
Condensatie in uw CV ketel
Moderne HR CV-ketels produceren veel condenswater, wat gedurende de verbranding van het aardgas ontstaat. Doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt gehaald, daalt de temperatuur van het gas aanzienlijk.
Zo tussen de 0,5 en de 1,5 liter per verstookte M3 gas, dit is wel van vele factoren afhankelijk maar tussen deze hoeveelheden ligt het ongeveer.
Omdat ook het condenswater een afvoer nodig heeft, vereist een condensatieketel zowel een klassieke afvoerbuis naar boven, als een afvoer voor het water, naar beneden. Dat laatste mag via de gewone afvoerleiding naar de riolering. Als er geen riolering in de buurt is, kan een condensaatpomp worden geplaatst.
De prijs van een nieuwe condensatieketel varieert tussen de € 2.000 en € 7.500 (incl. btw en plaatsing) afhankelijk van het merk en type. Indien je nog geen dubbelwandige rookgasafvoer hebt kunnen hier nog extra kosten bijkomen (zie verderop).
De CV-ketel heeft lucht nodig voor de verbranding van gas. Een gesloten CV-ketel haalt deze lucht via een afvoer of van buiten, terwijl een open CV-ketel deze lucht uit de ruimte haalt waar de ketel hangt. Een open CV-ketel moet je dan ook zeker niet dichtbouwen, omdat deze dan te weinig kan ventileren.
Perfect te hergebruiken
Bepaalde droogkasten sluit je aan op de afvoer, maar een condensatiedroogkast heeft een reservoir waarin het water opgevangen wordt. Dat is gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Water zonder mineralen dus. En dat kun je perfect opnieuw gebruiken.
Een condensatieketel gaat net zoals een hoogrendementsketel de warmte uit de verbrandingsgassen en waterdamp recupereren. Waar gewone HR-ketels daarbij hun hoge rookgastemperaturen behouden, daalt de temperatuur van de gassen bij een condensatieketel tot onder het dauwpunt. Daardoor wordt de waterdamp vloeibaar.
Dit houdt in dat de warmte die in de waterdamp van de verbrandingsgassen zit onttrokken wordt en als warmte beschikbaar wordt gesteld aan het huis. Doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt onttrokken daalt de temperatuur van dit gas enorm.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Het verschil tussen een vr-ketel (verbeterd rendement) en hr-ketel (hoog rendement) is het verschil in rendement; het nuttig gebruik van energie. Een hr-ketel is een ketel met een rendement hoger dan 100%. Minimaal 100% van de energie wordt door de hr-ketel omgezet in nuttige warmte.
Op verschillende manieren kan water hergebruikt worden. Gebruik bijvoorbeeld het condenswater uit de airco of droogkast om de planten te besproeien of mee te strijken. Bij het wassen van fruit en groenten kan je dit water ook bijhouden en hergebruiken om de planten water te geven.
Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
De voordelen van een condensatieketel
Ecologischer dan een traditionele cv-ketel: minder uitstoot van CO2 en andere gassen. Een nóg hoger rendement (109%) in vergelijking met een hoogrendementsketel (92%). Minder energieverbruik (35%) ten opzichte van een klassieke cv-ketel.
Een condensatieketel gaat namelijk gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee. Als je op voorhand voldoende rekening houdt met een goed rendement en een juiste dimensionering spaar je al een aardig bedrag uit.
Door je oude verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel bespaar je tot 35% of zo'n 400 euro per jaar. Hierdoor is je investering snel terugverdiend.
Het grote nadeel van het drinken van gedemineraliseerd water is echter dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralentekort, wat schadelijk is voor de gezondheid.
Inname van gedestilleerd water leidt tot de verdunning van elektrolyten in het lichaamswater. Ontoereikende herverdeling van lichaamswater kan de functie van vitale organen aantasten.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Koolmonoxide is een giftig gas dat kan vrijkomen bij een onvolledige verbranding. Dit kan gebeuren bij een Cv-ketel. Wanneer deze ruimte dan ook nog slecht geventileerd wordt, wordt de kans op een CO-vergiftiging vergroot. Wanneer je dus van je zolder waar je Cv-ketelstaat, een slaapkamer wilt maken.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.