Het gros van de benzine- en dieselwagens hebben op vandaag een fiscaal aftrekpercentage tussen de 50% en 65%. De kosten verbonden aan elektrische wagens zijn volledig aftrekbaar om de eenvoudige reden dat deze wagens geen uitstoot hebben en de formule dus resulteert in een aftrekbaarheid van 100%.
De autokosten die u maakt voor beroepsverplaatsingen (andere dan voor het woon-werkverkeer) zijn aftrekbaar als beroepskosten maar sommige kosten worden beperkt in functie van verschillende criteria, in het bijzonder de CO2-uitstoot van het voertuig.
Doordat elektrische wagens en wagens op waterstof 0 gram CO2 uitstoten, zijn de kosten voor 100% aftrekbaar.
Voor een auto met verbrandingsmotor, die je voor 1 juli 2023 hebt aangeschaft, verandert er niets.De kosten blijven in dezelfde mate aftrekbaar zoals nu, en dit zolang je de auto gebruikt.
Hybride wagens met ≤ 45 g/km CO₂-uitstoot zijn 100% aftrekbaar.Hybride wagens met ≥ 200 g/km CO₂-uitstoot zijn 40% aftrekbaar. Het gemiddelde aftrekpercentage voor hybride wagens is 95%.
Plug-in hybride auto's blijven 100% fiscaal aftrekbaar, zolang ze voldoen aan verschillende regels. Zo moeten ze bijvoorbeeld minder dan 50g/km CO2 uitstoten op de gecombineerde cyclus en een verhouding van ten minste 0,5 kWh/100 kg tussen de batterijcapaciteit en het voertuiggewicht voorleggen.
Uw plug-in hybride blijft dus nog volledig fiscaal aftrekbaar tot eind 2024. Vanaf 2026 zal de plug-in hybride wagen helemaal niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Hou ook rekening met het feit dat vanaf 1 januari 2023 de brandstofkosten beperkt worden tot maximum 50% fiscale aftrekbaarheid.
Vanaf aanslagjaar 2026 zal de fiscale aftrekbaarheid voor wagens met benzine- of dieselmotor, aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, namelijk progressief dalen, om tot nul herleid te worden in 2028. Enkel elektrische bedrijfswagens zullen nog 100% fiscaal aftrekbaar zijn tot in 2026.
Maar: hoe zit het met de tweedehandswagens? De principes van aftrekbaarheid van toepassing ongeacht de beschouwde auto, of deze nu nieuw, op voorraad, in lease of gebruikt is. Als je dus voor 1 juli 2023 een bestelbon ondertekent, betekent dit dat ook dit voertuig in aanmerking komt voor 100% fiscale aftrek.
Kosten van brandstof voor de auto van de zaak zijn volledig aftrekbaar. Voor brandstofkosten gemaakt met een privé-auto gebruikt voor zakelijke ritten voor uw BV geldt dat deze kosten niet van de winst kunnen worden afgetrokken. Wel kan een onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer worden gegeven.
De fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens met een CO2-uitstoot sterk reduceren met als doel om deze uiteindelijk te beperken tot 0%. Concreet: 100% elektrische wagens blijven 100% fiscaal aftrekbaar. Het maakt niet uit of u de wagen aankoopt, huurt of leaset, zolang dit maar voor 1 januari 2027 is gebeurd.
Plug-in hybride: belastingvoordeel
Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer. Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Voor welke wagens zijn de kosten beperkt aftrekbaar? Alle personenwagens die gebouwd en bestemd zijn voor het vervoer van personen. Het gaat zowel om wagens met verbrandingsmotoren, als hybride wagens en elektrische wagens. Auto's voor dubbel gebruik, bestemd voor het vervoer van personen én goederen, en minibussen.
Typische voorbeelden van volledig aftrekbare beroepskosten zijn huisvestingskosten: van huur en hypothecaire interesten tot verwarming en elektriciteit. Ook je telefoon- en portkosten, bureau- en kantoorbenodigdheden, boekhoudkosten, sociale bijdragen en VAPZ vallen onder deze categorie.
Een tweedehandsauto moet worden afgeschreven tegen het percentage dat overeenstemt met de vermoedelijke gebruiksduur van de auto. Voorbeeld: U koopt in 2021 een tweedehandsauto met een benzinemotor die 4 jaar oud is voor 7.500 euro. De resterende normale gebruiksduur wordt geschat op 2 jaar (of 50 % per jaar).
Een nieuwe auto afschrijven wordt algemeen aanvaard op 5 jaar.
Voor iedere nieuw verkochte personenauto met een CO2-uitstoot van 1 gram per kilometer of meer, moet je in 2023 400 euro betalen als vast BPM-tarief. Voor dieselauto's geldt een extra toeslag als zijn 73 gram CO2 per kilometer of meer uitstoten.
Bij bestellingen vanaf 1 januari 2023 bedraagt de aftrekbaarheid van de fossiele brandstofkosten niet meer dan maximaal 50%. Wie een plug-inhybride op 1 juli 2023 of later bestelt moet rekening houden met een aftrekbaarheid van alle autokosten, inclusief elektriciteit, die vanaf 2025 daalt naar 75% en in 2026 naar 50%.
Heb je een eenmanszaak? Dan kun je de auto alleen op jouw eigen persoonlijke naam laten registreren. Bij andere rechtsvormen kun je het kenteken op naam van je bedrijf laten zetten. Meer informatie vind je bij de RDW.
Elektrische auto
Elektrisch rijden is goedkoper en milieuvriendelijker dan hybride rijden. Bij de aanschaf van een elektrische auto kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP).
Voor zelfstandigen of bedrijven die hun wagen voor professionele doeleinden gebruiken, zijn plug-inhybrides daarentegen zeer interessant, aangezien ze tot 100% fiscaal aftrekbaar zijn (voor modellen met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km en waarvan de batterijcapaciteit groter is dan 0,5 kWh/100 kg voertuigmassa).
Fiscale voordelen voor elektrische wagens
Niet alleen is de aankoop 100% fiscaal aftrekbaar, ook de elektriciteit die je gebruikt voor elektrische wagens, trek je voor 100% af van je belastingen. Tussen 2023 en 2026 bouwt de overheid trouwens de fiscale voordelen voor brandstof- en hybride wagens af.