Tijdens de rondvaart kun je, zeker met wat rustiger weer, bruinvissen spotten. Je moet wel goed opletten want je ziet vaak alleen de rugvin even bovenkomen. Zeehonden zijn wat makkelijker te vinden. Bij laag water kun je ze lekker zien zonnen op de drooggevallen zandplaten.
De meeste zeehonden leven in de Voordelta. Maar je ziet ook zeehonden in het Grevelingenmeer, de Westerschelde in het Nationaal Park Oosterschelde. Bijvoorbeeld op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Vanaf het uitzichtpunt op de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland heb je goede kans om ze te spotten.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden. Maar daarnaast is het ook een uniek natuurgebied.
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
Midden op de Brouwersdam, tussen de Spuisluis en het sportstrand, kun je met een verrekijker of telescoop naar de zandbank kijken. Deze zandbank ligt ongeveer twee kilometer uit de kust. Hier liggen vaak grote groepen zeehonden. Bij helder weer kun je ze heel goed zien.
Of juist helemaal aan het eind van de dam, bij de blokkendam aan de kant van Ouddorp. Maar ik herhaal: de beste plaats is toch de spuisluis. Soms zwemmen de zeehonden nog geen twee meter uit de kant. Ga je bij de spuisluis zeehonden kijken, parkeer je auto dan rond de sluis en wandel naar het hek.
Rondom de eilandjes in het meer zijn strekdammen aangelegd en daarop liggen zeehonden vaak te luieren. Ook zijn de zeehonden al zwemmend te spotten, met name in de nabijheid van de spuisluis in de Brouwersdam waar voedselrijk water vanuit de Noordzee het Grevelingenmeer op stroomt.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee.
De volwassen zeehond heeft een gladde huid met donkere vlekken. De kleur varieert van lichtgrijs tot donkergrijs of van lichtbruin tot donkerbruin. De onderzijde is lichter gekleurd. Het lichaam is voorzien van vier vinnen: twee kleine voorvinnen om te sturen en twee achtervinnen voor de voortstuwing.
Op de diverse eilanden in Noord-Holland zijn er wilde zeehonden te bezichtigen. Tussen Ameland en Terschelling heeft u de meeste kans dat u een zeehond van dichtbij ziet.
Waar kun je de zeehonden zien? De gewone gespikkelde zeehond is de meest voorkomende soort in Denemarken. Deze zeehond komt vooral voor in het waddengebied voor de kust van Jutland, in het Skagerrak, Limfjord en Kattegat, maar ook in de Sont en de Oostzee.
Rond 1900 leefden er ongeveer tussen 6.000 en de 12.000 zeehonden in de Zeeuwse delta. Door vervuiling en de jacht liep het aantal in de loop van de eeuw flink terug. Sinds 1990 is het aantal zeehonden weer aan het toenemen. Vorig jaar werden er ongeveer 1.500 geteld in Zeeland.
In de Oosterschelde is een stabiele groep van rond de 150 dieren. Zij worden niet gehinderd door de stormvloedkering en zwemmen er gewoon door. Meerdere keren per jaar worden de zeehonden geteld. Dit zijn vrijwel altijd “gewone zeehonden”, maar ook de grijze zeehond komt hier voor.
Samengevat: in Nederland zijn zover bekend nog nooit mensen echt aangevallen door zeehonden. Dat betekent niet dat we alleen nog maar in binnenwateren kunnen zwemmen. Maar gebruik bij het zwemmen in zee je gezonde verstand. Geef wilde zeezoogdieren de ruimte die ze nodig hebben.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Kunnen zeehonden kleuren zien? Op deze vraag kunnen zelfs onderzoekers niet met zekerheid antwoord geven. Wij hebben op ons netvlies speciale receptoren, de zogenaamde kegeltjes, die ervoor zorgen dat wij kleuren zien. Het is bekend dat de ogen van zeehonden deze kegels missen.
Ze gaan dus wel regelmatig de open zee op, maar omdat ze dan meestal onder water zwemmen worden ze er niet vaak gezien. Gewone zeehonden leven langs vrijwel alle kusten van de noordelijke Atlantische en Stille Oceaan en aangrenzende zeeën.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
Zeehonden zijn slimmer dan je misschien denkt. Vooral grijze zeehonden zijn, door hun nieuwsgierige en onderzoekende aard, tot veel in staat. Met eindeloos geduld weten ze uit te vinden hoe iets open of los moet worden gemaakt. Ook wij staan nog regelmatig voor verrassingen!
In de Grevelingen leven ruim honderd zeehonden. Hun territorium is een lagune bij het eilandje Stampersplaat. Staatsbosbeheer organiseert twee keer per week een excursie naar de zeehondenkolonie. De zeehonden zoeken om verschillende redenen hun heil in het grootste zoutwatermeer van West-Europa.
De Brouwerssluis is een spuisluis in de Brouwersdam. De sluis is in 1978 in gebruik genomen en verbindt het Grevelingenmeer met de Noordzee. Toen de bouw van de Brouwersdam in 1971 gereed was, was de zeearm Grevelingen van de zee gescheiden, en ontstond het Grevelingenmeer.
De Brouwersdam en het Grevelingenmeer
Dit is de plek voor (kite)surfen, zwemmen, duiken, vissen, zeilen, blokarten en powerkiten. Een bezoek aan de Brouwersdam, welke Zuid-Holland en Zeeland met elkaar verbindt, mag je niet missen!