Een strobaal kost vanaf ongeveer vijf euro als je hem rechtstreeks bij de boer koopt. Je moet goed letten op de kwaliteit van het stro.
De stro en ruwvoerprijzen stijgen momenteel flink. De extra kosten bedragen snel 20 tot 30 euro per box per maand. Iedere ondernemer wil het beste voor de paarden en klanten, met beheersbare kosten. Hoe kun je deze balans goed bewaken?
Hooi is gedroogd gras en is daarom soms ook wat groenachtig gekleurd. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor heel veel dieren denk bijvoorbeeld aan paarden, maar ook konijnen. Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur.
Het stro wordt uitsluitend geleverd in grote balen. De meest gangbare balen zijn circa 240 cm lang, 120 cm breed en 70 cm hoog. Het gewicht van deze balen ligt rond de 300 kg.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Konijnen, geiten en een heleboel andere dieren kunnen niet zonder hooi en stro. Het ene is om op te eten en het andere om op te liggen.
Stro is een restproduct van de graanoogst. De boer maait eerst alle bloeistengels of halmen om daarna de aren met het graan van de stengels te plukken. Wat overblijft op het veld zijn de geplukte bloeistengels. De boer laat ze bewust op het veld achter om te drogen in de zon.
Isoleren met stro klinkt misschien van vroeger en ouderwets, maar het hoeft absoluut niet onder te doen voor de meer normale isolatiematerialen zoals piepschuim (EPS) en glaswol. Uit onderzoek blijkt dat stro een lambdawaarde van 0.035 en 0.065 W/m.K heeft en een R-waarde van 5 a 6 mits het goed is toegepast.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.
Als het stro droog verwerkt wordt en het degelijk tegen regen en vocht beschermd is zal het een zeer lange levensduur hebben. Dit bewijzen de voorbeelden van meer dan 100 jaar oude strogebouwen. Het stro dat je verwerkt in een gebouw moet droog zijn en droog blijven.
Omdat het stro in een ronde baal minder is vastgeperst, blijft het langer ademen. Daardoor is de kans op koek- vorming als gevolg van broei kleiner. Voor een ron- de baal hoeft het materiaal dus minder droog te zijn.
Re: 15 cube oud stro, wat doe ik er mee
Vormt ook perfecte basis voor het composteren. - Gebruiken als verpakkingsmateriaal als opvulling/bescherming ipv isomo of ander kunststof spul. - Opvullen van kussens/matrassen, er zal wel wat stof uitkomen, maar in een boomhut of zo zie ik een grote poef wel zitten!
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Stro wordt meestal gebruikt als bodembedekking, maar kan ook als ruwvoer worden gegeven. Bijvoorbeeld gerstestro is geschikt als paardenvoer. Het voeren van uitsluitend stro is geen aanrader. Aangezien stro veel onverteerbare vezels bevat kunnen grotere hoeveelheden een slokdarmverstopping of koliek veroorzaken.
Paarden gaan meestal grote hoeveelheden stro eten als er onvoldoende bronnen van vezels beschikbaar zijn in het rantsoen. Ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag is een richtlijn. Normaal gesproken dien je iets meer kg kuilgras per dag te geven, omdat kuilgras meer water bevat dan hooi.
U kunt bij Souman Agro goedkoop zaagsel kopen. Een pallet houtzaagsel bestellen kan gemakkelijk via onze webshop. Zaagsel wordt zowel in de rundveehouderij als in de varkenshouderij gebruikt. Zaagsel is het fijnste deel van het restproduct van de houtverwerkende industrie.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.