Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens).
Tandenpoetsen doet u om uw tandplaque te verwijderen en om gebitsziektes te voorkomen. Maar uiteraard ook voor een frisse adem. Het advies is om twee keer per dag uw tanden te poetsen, hoe langer de bacteriën in uw mond zijn hoe meer kans het heeft om zich te vermenigvuldigen.
2. Hoe lang moet je je tanden poetsen? De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Poets je tanden twee keer per dag
Hoe meer tijd de bacteriën krijgen om vanuit de plaque de tanden en het tandvlees aan te tasten, hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Daarom is het advies om twee keer per dag je tanden plaquevrij te maken door ze goed te poetsen.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Het advies is advies om twee keer per dag je tanden te poetsen. Neem daar minstens twee minuten de tjd voor. Wat gebeurt er eigenlijk met je tanden als je je poetsbeurten overslaat? Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
Het overslaan van het ontbijt en het tandenpoetsen in de ochtend is beiden eigenlijk een absolute no-go. Door 's ochtend uw tanden te poetsen, wordt het gebit herstart om het voedsel van de aankomende dag te ontvangen en verwijdert het de bacteriën die 's nachts in uw mond groeien.
Van 1 keer per dag tanden poetsen naar 3 keer per dag
En dit kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld gaatjes in het gebit. Wanneer je drie keer per dag gaat poetsen, kan dit ook te veel zijn. Het gebit kan op deze manier juist beschadigd raken, omdat het glazuur dan niet genoeg tijd heeft om te herstellen.
Van tandplak naar tandsteen
Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen samenkomen in de mond, kunnen er bacteriële ophopingen ontstaan die grenzen aan het tandvlees. Deze ophoping wordt tandplak genoemd. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen.
Volgens experts is het ook belangrijk dat u circa 1 uur wacht voordat u water drinkt na het poetsen. Zo krijgt het speeksel in uw mond de kans om het tandglazuur te reinigen. Het is belangrijk om het drinken wel bij water te houden en niet bij andere drankjes als frisdrank en melk.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen.
Fluoride. Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Hoe lang moet je wachten met tandenpoetsen na het eten? Tandartsen raden aan om na het eten minimaal een half uur te wachten met tandenpoetsen. Zo heeft je speeksel genoeg tijd om zich weer te vormen en de zuren te neutraliseren. Als je direct na het eten poetst, schrob je het verzwakte glazuur van je tanden.
Tandplakverklikker gebruiken
Kauw na het tandenpoetsen op de tablet en verspreid de kleurstof met de tong over de tanden en kiezen. Daarna spoelt u de overtollige kleurstof weg met een klein slokje water. Aan de rode plekken in de mond kunt u zien waar de tandplak nog niet is weggepoetst.
Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk. Het gevolg is overgevoeligheid en verkleuring van de (voor)tanden. Daarnaast kan tandglazuur ook gemakkelijker afbreken.
Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Beschadiging van de zachte weefsels herken je vaak als: Oppervlakkige kleine wondjes net boven de tanden of kiezen. Clefts dit zijn een soort kloofjes die zich uitstrekken van het harde naar het zachte en losse tandvlees. Blootliggende tandhalzen.
Of beter gezegd, het is niet erg als je je tanden niet poetst vlak voordat je naar bed gaat. Zo lang je maar niks eet of drinkt na de laatste keer tandenpoetsen. 's Nachts zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor bacteriën, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt.
Mocht u nu een keer zonder tandpasta komen te zitten, geen paniek. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst.
Gebruik geen zure producten één uur voor het tandenpoetsen
Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Dan slijt je gebit dus nog sneller.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
Naarmate je ouder wordt, zullen je tanden er niet witter op worden. Wanneer de verkleuring optreedt en in welke mate hangt samen met de bovengenoemde genetische aanleg. Het is niet voor niets dat je met witte tanden een gezonde en jeugdige uitstraling hebt. Hoe jonger je bent, hoe witter je tanden zijn.
Gele tanden vaak sterker zijn dan witte tanden. Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.