Fusilli is een droge pasta soort die veel weg heeft van het zoutje genaamd “ Wokkels ”. Vertaald betekent Fusilli eigenlijk “spoeltjes”. Fusilli komt voornamelijk uit zuid Italië en is in Nederland een van de meer populaire pasta soorten. Door de vorm blijven sauzen goed aan de pasta zitten.
Conchiglie is de Italiaanse naam voor schelpjespasta. Deze pasta bestaat in twee varianten: glad of geribbeld. Allebei heerlijk, maar onthoud dat saus beter aan pasta met ribbels (rigate) blijft plakken. Grote conchiglie bestaat trouwens ook, dan heten de schelpen conchiglioni.
Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Linguine (meervoud van Italiaans: linguina, tongetje) vormen een langwerpige soort pasta met een lensvormige doorsnede, gemaakt van durumtarwemeel. Ze zijn breder dan spaghetti en lijken op fettuccine, maar zijn smaller en worden ook wel bavette of trenette genoemd. Een dunnere versie heet linguettine.
Er zijn natuurlijk soorten pasta die je kent. Denk aan de welbekende spaghetti, penne, fusilli, tagliatelle, fettuccine en lasagna. Misschien ken je er nog wel een paar maar dit zijn toch de meest bekende pastasoorten die er zijn. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend.
Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Welke pasta je gebruikt is afhankelijk van het soort recept. Bij een gerecht met een saus kies je vaak voor holle pasta of geribbelde pasta, de pasta rigate. De holle pasta's worden daarbij gevuld met de saus en de pasta rigate zorgt ervoor dat de saus goed hecht.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen. Recentelijk is er ook pasta van spelt, evenals meergranen- en glutenvrije varianten.
Girasoli betekent zonnebloemen in het Italiaans. Maar in deze “lasagne” zitten natuurlijk geen zonnebloemen, maar gevulde pasta in de vórm van zonnebloemen.
Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle, fettuccine, brede heten fettuce. Holle buisjes van deeg om op te vullen. Lasagne is er in twee soorten: groen en witte.
Spirelli is eigenlijk dezelfde pasta als de fusilli. Omdat de pasta gedraaid is en er uit ziet als een spiraal wordt hij ook wel spirelli genoemd. De Italiaanse vertaling van spiraal is spirello. Daar komt de naam spirelli dus vandaan.
De echte naam van vlindervormige pasta is farfalle. Farfalle betekent in het Italiaans namelijk vlinder. Het is dus geen toeval dat deze soort pasta de vorm van een vlinder heeft. Deze soort wordt in Nederland vaak vlinder pasta of strikjes pasta genoemd.
Lelievormige pasta welke van origine uit Toscane komt, voor de lekkerste Italiaanse gerechten op speciale momenten! Tip: combineer deze pasta met een kaassaus en veel groenten!
Wat is het? Wokmie van Tai Ming (tegenwoordig “De Miefabriek”) is een Nederlands merk tarwe noodles, onder de aandacht gebracht door Wouter Klootwijk in zijn programma “De wilde Keuken”. Het leuke van deze noodles is dat ze volgens authentiek, Chinees recept worden gewalst in een fabriek in Enschede.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen.
Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta's. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.
Cannelloni. CANNELLONI, is een soort pasta, die bestaat uit grote, holle staven, gemaakt van durumtarwe.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
Spaghetti en macaroni is pasta maar is bami ook pasta.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.