De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien.Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Zo kunnen de delen van de wervelkolom waar een breuk in zit, aan elkaar vastgroeien. Het korset voorkomt ook dat de wervels verschuiven en zo de zenuwwortels of het ruggenmerg afknellen. Het herstel duurt over het algemeen twaalf weken.
Afhankelijk van de ernst van de klachten en het type breuk wordt u behandeld met een aantal dagen bedrust, of mag u direct oefenen op geleide van de pijn. Na deze bedrust wordt er gestart met mobiliseren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Eventueel krijgt u een korset aangemeten door de gipsverbandmeester.
Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk. Meestal geneest uw gebroken ruggenwervel vanzelf goed.
Hou er rekening mee dat de rug nog lange tijd gevoelig kan zijn bij veel lopen, zitten of staan. Zeker bij belastende bewegingen zoals tillen kan de rug zelfs nog veel langer pijnlijk blijven, soms wel tot een jaar na het ongeval.
Bij een breuk van de werveluitsteeksels is er wel sprake van een echte breuk. Hierbij komt het uitsteeksel los van de wervel. Wervelbreuken worden doorgaans veroorzaakt door een trauma, bvb. een val van zekere hoogte of zelfs in zittende houding (bij een oudere persoon).
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
De operatie duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De precieze duur is afhankelijk van het aantal wervels dat wordt vastgezet.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Een stabiele wervelfractuur
Als een breuk stabiel is kan het wervellichaam niet verschuiven. Daarnaast kan het ruggenmerg niet beschadigd raken. Een stabiele wervelfractuur kan ontstaan door een val van grote hoogte, een verkeersongeval of door afname van de botdichtheid (osteoporose).
In de meeste gevallen kan een stabiele wervelfractuur goed genezen zonder operatie. Toch wordt u meestal een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen. De duur van de opname hangt af van de hoeveelheid pijn die u ervaart, uw thuissituatie, beweeglijkheid en zelfredzaamheid. De pijn wordt behandeld met pijnstilling.
Wervelbreuken zijn in feite het ergste, deze ontstaan dikwijls ongemerkt. Soms ontstaat de pijn acuut, bijvoorbeeld in de rug doordat een wervel inzakt. Inzakken klinkt niet zo dramatisch maar is toch ook een breuk! De pijn is dan heftig, neemt langzaam af en kan na een aantal weken ( 6-8) helemaal weg zijn.
Een wervelinzakking kan zich uiten in hevige rugklachten en rugpijn, soms met uitstraling naar de huid of ledematen. Andere mogelijke gevolgen van een val of verkeersongeval: Nekpijn of stijve nek. Hoofdpijn.
Als je osteoporose hebt, kan het lastiger zijn om te blijven werken. Wees je daarom van een paar dingen bewust. Aan het werk komen of blijven hangt onder meer af van je werkgever, leidinggevende en collega's. Realiseer je dat niemand jouw mogelijkheden en beperkingen in detail kent.
Oorzaken van het afschuiven van een wervel kunnen zijn:
ernstige slijtage van wervelgewrichten en of de tussenwervelschijf; afwijkingen in de bouw van de wervels (vanaf de geboorte); een ongeval.
Osteoporose is niet te genezen, omdat het lichaam geen nieuw bot meer aanmaakt na het 30ste à 35ste levensjaar. Maar het afbraakproces van het bot is wel te vertragen, met medicijnen. Zo kun je dus voorkomen dat het snel erger wordt. Extra calcium en vitamine D nemen en meer bewegen helpen ook.
Pijnstilling bij botbreuken of ingezakte wervels
Paracetamol is veilig Tegen de pijn kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Het medicijn veroorzaakt geen maagproblemen en u kunt het goed samen gebruiken met andere medicijnen.
Vertebroplastiek - Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Ook pijnklachten in je rug (zonder direct aanwijsbare oorzaak) kunnen een eerste signaal zijn. Vooral (lage rugpijn) kan veroorzaakt zijn door een ingezakte(=gebroken) ruggenwervel. Die breuk gaf geen directe pijn, je bent gewoon een stukje kleiner geworden.
De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt het verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Aan de borstwervels zijn ieder 2 ribben verbonden.
Het heiligbeen bestaat uit vijf wervels, de sacrale wervels (S1-S5). Deze wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Het heiligbeen is een onderdeel van het bekken.