Zaai niet te diep Het is dus van belang dat de klaver niet te lang onderweg mag zijn naar het oppervlak. De optimale zaaidiepte ligt daarom tussen de 0,5 en 1 centimeter. Voor een mooie gras-klaver verhouding is het advies om tussen de 6 en 8 kg rode klaver per hectare door te zaaien.
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver.
Zaai tussen 15 maart en 15 september
Inzaaien in het vroege voorjaar heeft niet de voorkeur. Klaver kun je het beste zaaien na een vroege akkerbouwteelt, zoals graan of pootaardappelen. Dan heeft het gewas de tijd om zich vóór de winter nog goed te ontwikkelen en heeft het minder last van onkruiddruk.
Het duurt ongeveer twee tot drie weken totdat klaver ontkiemt.
Klaver heeft namelijk maar weinig water nodig om te groeien. Waar heeft klaver een hekel aan? Klaver heeft een hekel aan stikstof. Klaver groeit namelijk alleen op bodems met een tekort aan stikstof.
Klaver in het gazon duidt op een stikstoftekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.
Bloedmeel is een 100% organisch product dat rijk is aan stikstof. Na het strooien van bloedmeel sterft het klaver snel af. Mocht je bloedmeel toedienen tijdens droge weersomstandigheden, zorg er dan voor dat je het na het strooien het gazon lichtvochtig houdt door het goed te bewateren.
Zaai niet te diep
Voor een goede opkomst moet je de klaver niet dieper zaaien dan 2 cm. De optimale zaaidiepte voor klaver is 0,5 tot 1 cm.
Goed voor de bodem
Grasklaver levert een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en -vruchtbaarheid. Door een actiever bodemleven wordt er meer organische stof gevormd. Niet alleen de wormen, ook de bloembezoekende insecten als bijen en hommels zijn blij met klaver.
Ook bij schrale tuingronden kan klaver helpen om de bodem voedzamer te maken zodat je geen (kunst)mest nodig hebt. Voor je met de aanleg van een tuin begint kan het dus nuttig zijn om eerst klaver te zaaien. Een andere eigenschap is dat klaver tijdens periodes van droogte veel beter het water vast houdt.
In de landbouwsector wordt witte klaver trouw gezaaid als groenbemester. Witte klavers hebben het vermogen om stikstof te binden uit de lucht. Hierdoor is er minder kunstmest nodig, aangezien de bodem als het ware van nature al verrijkt wordt met voeding.
Klaver en gras doet het enorm goed samen, voornamelijk witte klaver of rode klaver en gras. Klavers zijn een welkome toevoeging voor gras, omdat klavers veel langere wortels hebben dan gras en zo bij droogte nog steeds voldoende water krijgen. Net als gras kan klaver ook prima tegen gemaaid worden of begraasd worden.
Elke soort klaver is een erg hardnekkig onkruid. Het overleeft zelfs winters met veel vorst en laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Het groeit erg snel, waardoor het binnen no time je hele gazon overwoekert.
Klaver doet het beter in de zon maar groeit ook in de schaduw of halfschaduw. Zaai klaver op een stuk grond met goede afwatering. Rode klaver is een overblijvende plant die dus elk jaar terugkomt en bloeit. Het is een Europees soort die ook in de natuur veel voorkomt.
de wortels van rode klaver
De penwortel dringt diep de grond in, tot 60 centimeter en maakt rode klaver ongevoelig voor droogte. De wortelhals zit laag zodat het veilig is bij begrazing.
Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Klaver kan tegen droogte, sterft zelden af, blijft mooi donkergroen en groeit traag. In plaats van klaver te bestrijden kunnen we de positieve eigenschappen van de plant waarderen en hem zien als een waardevol onderdeel van een grasmengsel.
Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Witte klaver bindt tot 150 kilogram stikstof per hectare, rode klaver tot 350 kilogram per hectare. De stelregel is dat klaver per ton productie 25 kilogram stikstof in de grond achterlaat. Deze stikstof komt in de zomer en in het najaar ten goede aan het gras.
Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Je kunt met de punt van het verspeenlepeltje ook gaatjes in de aarde maken, waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond of Vermiculite over de aarde heen.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Witte klaver is een meerjarig, tweezaadlobbige plant die gemakkelijk een strenge winter met vorst overleeft. Deze overblijvende soort komt voor in gazons en bermen en kan tot 50cm hoog worden. De plant bloeit van mei/juni tot en met november.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand.