Dat is serieus slecht voor je gezondheid. Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder? Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.
Het korte antwoord: volwassenen hebben 6 tot 9 uur per nacht nodig. Ongeveer 7 tot 7,5 uur werkelijke slaap (zonder rekening te houden met de tijd die nodig is om in slaap te vallen en uit bed te komen) lijkt voor de meeste mensen optimaal te zijn.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
Een goede nachtrust is voorwaarde voor een gezond leven. De een kan toe met 4 uurtjes slaap, en de ander heeft wel 10 uur nodig.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
De onderzoekers lieten proefpersonen twee weken lang niet langer dan 6 uur per nacht slapen en wat bleek? Ze functioneerden net zo slecht als de proefpersonen die een hele nacht wakker waren gebleven. Zes uur slaap per nacht is dus NIET genoeg!
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht.
Slaap inhalen zorgt op een later moment voor problemen. Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter.
Een volwassene heeft gemiddeld 2 uur diepe slaap nodig per nacht. Maar hoeveel diepe slaap genoeg is, verschilt per persoon.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Hoewel de proefpersonen die helemaal niet sliepen zich vermoeider voelden dan de personen met zes uur slaap of minder, bleken de kortslapers toch een stuk slechter te presteren dan verwacht. Hun geheugen en reactiesnelheid bleken na twee weken net zo slecht te zijn als bij niet-slapers na twee nachten.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Het minimum aantal uur slaap dat je per nacht volgens deskundigen nodig hebt is 6 uur. Slaap je 's nachts minder dan deze 6 uur?Dan is de kans groot dat je een slaaptekort hebt. Ook op het moment dat je 's nachts regelmatig wakker wordt kan een slaaptekort hiervan het gevolg zijn.
Het advies voor een effectieve powernap is om niet langer dan twintig minuten te slapen. Dus zorg ervoor dat je een wekker zet.
Het meest ideale uur om te gaan slapen
Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
Calorieën verbranden tijdens het slapen
Cellen en weefsels herstellen zich, ons immuunsysteem herstelt en versterkt zich, herinneringen worden verwerkt en opgeslagen en neurale cellen en netwerken van de hersenen worden als het ware 'gereset'. We verbranden door al deze processen de hele nacht calorieën.
Te weinig slaap verstoort de samenstelling van het traanvocht.Dit irriteert en beschadigt het hoornvlies. De nacht was alweer te kort. Het gebrek aan slaap uit zich onder meer in branderige, droge ogen.
Zo duurde de langste REM-slaap ooit 3 uur en 8 minuten. Dit record staat op naam van de Amerikaan David Powel en werd gemeten in 1994. Tijdens de REM-slaap is je brein bijna net zo actief als wanneer je wakker bent.
Een horloge kan sneller beschadigen als u hem om laat tijdens uw slaap. Daarnaast zweet u terwijl u slaapt, ook onder het bandje van uw horloge. Door dit zweet zal het horlogebandje sneller slijten. Het bandje is daardoor eerder toe aan vervanging.
Mythe 6: Uren voor middernacht tellen dubbel
Vóór 12 uur gaan slapen zou de nodige voordelen hebben. Volgens deze mythe wordt je beter uitgerust wakker en heb je minder uren slaap nodig. Jouw lichaam houdt zich echter niet zo strikt aan het door mensen bedachte urensysteem.
Slaapgedrag van kinderen
Gemiddeld slapen kinderen en jongeren in Nederland voldoende. In alle leeftijdsgroepen ligt de gemiddelde slaapduur binnen de aanbeveling voor de betreffende groep. Zo slapen kinderen van 3-5 jaar gemiddeld 11,6 uur, 6-13-jarigen 10,7 uur en 14-17 jarigen 8 uur per nacht.
Minimaal 6,5 uur per nacht
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."