Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
Afhankelijk van wat je wil verzamelen kan je op het strand, in een rivier of op de heide naar bijzondere stenen gaan zoeken. Ben je geïnteresseerd in onbeschadigde kristallen dan ben je afhankelijk van ontsluitingen in het gesteente zelf. Dat klinkt als, vindt een rotsblok, en raap de kristallen.
Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen.
Groeiende kristallen
In ondergrondse holtes groeien kristallen door atomen die zich in regelmatige driedimensionale patronen verbinden. Elk kristal begint klein en groeit naarmate er meer atomen worden toegevoegd. Velen groeien uit water dat rijk is aan opgeloste mineralen.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
Zwerfstenen in zandgroeves
In de bodem van Noord-Nederland vind je talloze stenen. Ze zijn in de ijstijd met het landijs uit Scandinavië naar hier gekomen. Veel stenen zijn van graniet, gneis of zandsteen. Aan de hunebedden in Drenthe kun je zien hoe groot sommige keien wel kunnen zijn.
Het meeste kwarts in Nederland zit in zandpakketten. Zand bestaat voor een groot deel uit kwartskorrels. Andere mineralen zijn vaak niet of maar weinig aanwezig. Die mineralen zijn door erosie vergaan tijdens het transport via rivieren vanuit de bergen naar Nederland.
De meeste kans op het vinden van bergkristal heb je in Zwitserland. Zo heeft men in de buurt van de St. Gotthard en de Gotthardpas eens steen van 135 kg gevonden. Maar ook in Oostenrijk, op de Grossglockner, heeft men bergkristal in grote hoeveelheden gevonden.
Vele edelstenen worden gevonden in oude rivierbeddingen, waar ze door de rivier werden achtergelaten en vervolgens werden bedekt met een laag sediment. Ze worden nu pas ontdekt.
In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit.
Een geode is een holle steen. Binnenin zitten fraaie kristallen. Een geode kan wel zo groot zijn als een flink rotsblok. Als de kristallen erin dan groot en mooi zijn, betalen mensen er veel geld voor.
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit kleine deeltjes: mineralen. Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten.
De duurste geregistreerde Australische Opal is de "Olympic Australis", met een verbazingwekkende 17.250 karaat. Indrukwekkend! Dit enorme opaalmonster is afkomstig van Coober Pedy in Zuid-Australië en werd gewaardeerd op $ 1,7 miljoen USD, waardoor het het duurste opaal in de Australische geschiedenis is.
België is vrij rijk aan mineralen. Tijdens HONA-excursies naar de Ardennen wordt er regelmatig naar mineralen gezocht. De meeste frequente mineralen die bij ons gevonden kunnen worden zijn calciet, pyriet, gips, galeniet, kwarts, fluoriet, sideriet enz…
Hoe voelt de steen
Glas kun je herkennen door de 'steen' tegen je tong of wang te houden. Glas voelt warmer aan dan een echte edelsteen. Ook het gewicht zou iets verraden over de echtheid van de steen. Granaat is van nature zwaar, dus bij een erg lichte Granaat zou je wel eens een nepperd in handen kunnen hebben!
Kwarts is doorzichtig of half-doorzichtig. (Veldspaat kan ook doorzichtig zijn, maar meestal niet of veel minder dan de kwarts). Aan de buitenkant van de steen is de kwarts vaak matwit door het schuren tegen andere stenen. Als je de buitenkant nat maakt kun je zien dat het eigenlijk doorzichtig is.
Kwarts is een zeer veel voorkomend mineraal. Het is vaak onderdeel van andere gesteentes. Bergkristal is volkomen doorzichtig als glas, tot melkachtig wit door ingesloten piepkleine luchtbelletjes. Is het helemaal wit, wordt het melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd.
Kristallen groeien aan hun buitenkant door het toevoegen van bijkomende lagen bestaande uit vaste stof. 3. In een oplossing worden kristallen gevormd door het verdampen van het solvent. Kristallen kunnen zich ook vormen tijdens het afkoelen van een gesmolten toestand.
Los zoveel mogelijk aluin op in het water, ga door tot het niet meer oplost en voeg dan een minimale hoeveelheid water toe. Filtreer de oplossing af in een beker en dek deze af (niet afsluiten). Laat de oplossing een paar dagen staan. Er zullen nu (niet al te grote) kristallen aanwezig zijn.
Een kristal is een harde stof met regelmatige hoekige vormen. De vorm ontstaat als opgeloste deeltjes neerslaan. Kleine zoutkristallen plakken bijvoorbeeld op je huid na het zwemmen in zee. Het zout was eerst opgelost, maar werd afgezet op je huid.
Zand bestaat uit korrels. Zandkorrels zijn kleine stukjes gesteente of kristal. De korreltjes zijn door verweringsprocessen uit gesteenten vrijgekomen. Afhankelijk van allerlei geologische processen en plaatsen waar ze voorkomen, zijn zandkorrels meer of minder afgerond.
Want perfecte Bergkristallen in kwaliteit A, kosten momenteel €550,- per kilo. Bergkristal is de kleurloze en meest voorkomende variant van het mineraal kwarts (siliciumdioxide, SiO2) De naam 'bergkristal' is afgeleid van het Griekse woord "Krustallos" dat ijs betekent.
Bergkristal is de meest ingeburgerde naam voor een zuivere, heldere kwarts. Bergkristal is volkomen doorzichtig, tot melkachtige wit door ingesloten luchtbelletjes en heeft een glasachtige glans. Ook wel helder kwarts genoemd: het is de steen waar de meeste mensen bij 'kwarts' aan denken.