Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wij adviseren dan ook onze bonbons en andere chocoladeproducten droog en aan de voorkant van de koelkast te bewaren, zo blijven de bonbons 6 weken na ontvangst houdbaar. Binnen 3 weken zullen ze het lekkerst zijn.
Bonbons kunnen langer dan 2 maanden bewaard worden op een niet vochtige, donkere plaats met een temperatuur tot de 20 graden.
Beperkt, bonbons met vulling gebaseert op slagroom zijn ongeveer 2 weken houdbaar, mits deze niet in een vochtige omgeving staan.
Hoelang kan ik Leonidas pralines bewaren? Om een unieke smaak te waarborgen, moeten de Leonidas pralines worden verbruikt binnen acht dagen na de aankoopdatum. Ook de chocoladetabletten van Leonidas moeten binnen zes maanden worden verbruikt om de kwaliteit en authenticiteit van de echte chocoladesmaak te waarborgen.
Bonbons met pralinévulling zijn ca 6 maanden houdbaar, en u raadt het al…. mits correct opgeslagen. Bonbons met een slagroom vulling zijn natuurlijk nog kwetsbaarder omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of praliné vulling. Voor gevulde bonbons geldt toch echt wel: Hoe verser hoe beter!
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Bewaar daarom jouw chocolade bij voorkeur op een droge, donkere plek. Bij een constante kamertemperatuur blijft jouw chocola makkelijk anderhalf jaar goed. Is de witte uitslag op chocola een soort van schimmel? Nee, de witte waas is een gekristalliseerd laagje cacaoboter.
Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Bonbons invriezen is mogelijk, maar hangt van de vulling af. Als je deze lekkernij zelf maakt is het beter om de vulling die je wilt bewaren in te vriezen, en na het ontdooien van de vulling de bonbons pas te maken.
Idealiter moeten (verse) pralines binnen de acht dagen na aankoop gegeten worden. Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden.
Als de verpakking droog en op een koele plaats is bewaard kan de hagelslag niet bederven. Hooguit kan ongedierte een gat in het pak hebben gemaakt en het daardoor onbruikbaar hebben laten worden. Maar als dat niet gebeurd is kan je het gewoon consumeren.
Pralines kan je invriezen om ze langer te bewaren, maar je moet de regels van de kunst volgen. Kies een luchtdichte verpakking. Vermijd lege plaats in het doosje. Lucht vertraagt het invriezen en het vocht dat in de lucht zit, veroorzaakt suikerbloem.
Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Oftewel voor Nederlandse begrippen... "kamertemperatuur". Maarja dan liever eigenlijk ook nog in het donker want zonlicht zorgt voor een schommeling van temperatuur waardoor de chocola alsnog eerder minder lekker kan worden.
Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker. Bonbons met een slagroom vulling hebben een veel kortere houdbaarheid omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of een pralinévulling.
Kun je wit uitgeslagen chocola nog eten? Je chocola ziet er met zo'n witte waas misschien niet meer zo smakelijk uit, maar de chocolade kun je gewoon nog prima opeten. Je chocola is niet bedorven, de kwaliteit is alleen achteruit gegaan doordat de kristallen beschadigd zijn geraakt.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Hard snoep tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Waarom Tony Chocolonely niet in koelkast? Door chocolade in de koelkast te leggen, loop je het risico dat het water in de repen condenseert waardoor de chocola wit kan uitslaan. Dat komt omdat het water op microscopisch niveau reageert met de suiker, die vervolgens kristalliseert.
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.