Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Een compriband wordt aangebracht bij het plaatsen van kozijnen van kunststof, hout of aluminium en ook gebruikt in muren, metselwerk en dergelijke. De band zet na plaatsing ongeveer uit tot driemaal of viermaal de oorspronkelijke grootte.
Levensduur (kunststof) kozijnen
Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage.
Levensduur
De gemiddelde levensduur bedraagt 20 tot 30 jaar. Kunststof of PVC kozijnen gaan 25 tot 40 jaar mee, al is ook dit afhankelijk van de gebruikte grondstoffen. Aluminium kozijnen hebben de langste levensduur, van 25 tot 50 jaar.
Zachthouten kozijnen gaan namelijk gemiddeld 20 jaar mee en aluminium gaat gemiddeld 40 jaar mee. Alleen hardhouten kozijnen hebben een langere levensduur dan kunststof kozijnen, namelijk gemiddeld 75 jaar. Nadeel van deze hardhouten kozijnen is dat ze om veel onderhoud vragen.
De levensduur ligt gemiddeld rond de 60 jaar. En als laatste voordeel heb je na de installatie naar je schuifpui geen omkijken meer. Onderhoud is weinig nodig (af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende) en het materiaal en de kleur blijven ook aan de buitenkant lang goed.
Er zijn meerdere redenen om uw kozijnen te laten vervangen. De meest voorkomende redenen zijn ouderdom, slechte isolatie, veiligheid of de uitstraling van uw woning. Voor alle gevallen geldt dat reparatie ook mogelijk is, maar vervangen vaak voordeliger is.
Aluminium is sterker dan kunststof en daarom het meest geschikt voor zeer grote raampartijen.
Aluminium isoleert beter dan hout, maar slechter dan kunststof. Bij aluminium kozijnen bepaald de u-waarde de mate van isolatie: de mate waarin warmte of kou wordt doorgelaten. Hoe lager de u-waarde, hoe beter de isolatie.
Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: kunststof is verreweg het goedkoopste materiaal. Aluminium is tot wel 30% duurder in aanschaf dan kunststof. Dit komt onder andere doordat de grondstofprijs voor het materiaal van kunststof kozijnen goedkoper is.
Het schoonmaken zelf is eenvoudig. Alles wat u nodig heeft is een handwarm sopje van water en een reinigingsmiddel (zoals een allesreiniger) en een doekje of een zachte spons. Neem de kozijnen af en vergeet daarbij vooral de hoekjes en onderste randjes niet. Zo zien uw kozijnen er snel weer als nieuw uit.
De kosten voor kunststof kozijnen zitten ongeveer tussen 16.000 –20.000 euro voor een gemiddeld rijtjeshuis met 10 vierkante meter kozijnen. Dit is inclusief BTW, montage, binnen- en buitenzijde afwerking, HR++ glas en het afvoeren van sloopmaterialen.
| Zwelt op naar ca. 20mm.
Slagregendicht, luchtdicht en UV-bestendig!
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Nadelen aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen zijn erg duur. Als aluminium kozijnen niet geplaatst worden met beschermingslaag, kunnen ze reageren op koper, kalk, hout, staal, cement en lood.
De belangrijkste nadelen opgesomd:
Reparatie is lastig. Je mag geen gaten boren in kunststof kozijnen. Minder mooie uitstraling bij karakteristieke huizen (vinden velen) Altijd dezelfde kleur (hout kun je schilderen)
Kunststof kozijnen zijn wat betreft de prijs en isolatieverhouding de beste keuze. Daarnaast hebben kunststof kozijnen weinig onderhoud nodig en hoef je ze niet om gemiddeld de 6 jaar te schilderen zoals bij houten kozijnen.
Kozijnen in het algemeen worden erg blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Snel een prijsindicatie? Zo gaan de kozijnen op ten duur achteruit door het afbladderen van de verflaag, tocht of de enkele beglazing die nog in de kozijnen zit.
Houten kozijnen lijken duurder in de aanschaf dan kunststof kozijnen, maar alles tezamen zijn zij zeker goedkoper en duurzamer. Gemiddeld zijn kunststof kozijnen 15% goedkoper, daar kunnen wij niet omheen. Echter kan een hardhouten kozijn met gemak 75 jaar meegaan, daar waar een kunststof kozijn 25 tot 50 jaar meegaat.
Ga je de kozijnen zelf monteren, dan kun je waarschijnlijk 1 per dag vervangen. Vakmensen kunnen er 2 tot 3 per dag vervangen. Voor grote klussen waarbij je al je kozijnen wilt verwisselen, zal dit een groot verschil maken in de tijd die er nodig is om de klus af te ronden.