Als hoofdbestanddeel van koelpasta wordt onder meer zinkoxide toegepast. Koelpasta's bestaan op basis van: Keramiek. Siliconen.
De beste reguliere koelpasta's waren de Arctic MX-4 en Corsair TM30 met temperaturen van maximaal 49°C en 54°C respectievelijk. Uiteraard is een test van vijf minuten met aardappelschijfjes op je gpu niet aan te raden en is de test ook niet zo representatief als een langdurige test.
Wanneer er geen koelpasta zit tussen de CPU en het koelapparaat, dan krijg je tot wel 30% hogere temperaturen. Het is dus erg belangrijk dat dit aangebracht wordt én op de juiste manier. Je hebt het dus zeker nodig! Bij alle koelers wordt doorgaans koelpasta meegeleverd.
Gebruik, net als bij het koellichaam, een koffiefilter of een stofvrije doek en wat druppels isopropylalcohol (>90%) om de laatste resten koelpasta van het oppervlak van de processor te verwijderen. Als alternatief kun je ook een ander schoonmaakmiddel gebruiken, zoals ArctiClean, of doekjes met isopropylalcohol erin.
De makkelijkste methode van het aanbrengen van koelpasta is een klein beetje van de tube op het midden van de processor te spuiten.Met een stukje karton kun je de koelpasta dan mooi uitsmeren. Veel CPU-koelers zijn als ze nog nieuw zijn overigens standaard al voorzien van een beetje koelpasta.
Onder normale omstandigheden hoort koelpasta nooit op te drogen. Wanneer het opgedroogd is verliest het namelijk veel van zijn thermisch geleidende eigenschappen. Dus wanneer de koeler gemonteerd is (met pasta ertussen natuurlijk) is het direct volledig te gebruiken.
Het hoeft niet opnieuw te worden aangebracht en heeft een houdbaarheid van ten minste acht jaar.
Het kan zijn dat er nog wat oude koelpasta overblijft op je processor. Deze verwijder je eenvoudig met koelpastaverwijderaar. Hierna voorzie je de cpu van koelpasta. Gebruik niet meer dan een druppel ter grootte van een erwt.
Hergebruik nooit dezelfde koelpasta, hierdoor kunnen luchtbubbels vormen, deze wil je vermijden.
PS4 wordt geheel stofvrij gemaakt met perslucht. Koelpasta wordt vervangen door Arctic MX-4 of de betere Noctua NT-H2 koelpasta.
De normale werktemperatuur van een cpu is afhankelijk van het apparaat en het type. Onder gewone omstandigheden, zelfs bij het spelen van een videogame, praten we over 40 tot 65 graden. Bij een krachtige laptop kan de temperatuur tot 75 graden oplopen, door de krappe ruimte en de beperkte koelmogelijkheden.
Onder gewone omstandigheden wilt u, zelfs bij veeleisende taken als het spelen van een moderne videogame, temperaturen zien tussen de 40 en 65 graden Celsius. Alles binnen dat bereik is normaal en prima. Afhankelijk van het apparaat en type CPU kan dat bereik verschillen.
Is waterkoeling beter dan luchtkoeling? Waterkoeling is de best mogelijke koeling die je voor je processor kan bieden. Zo heb je waterkoeling sets (AIO waterkoelers) en Custom waterkoeling. We gaan het hier vooral over de AIO waterkoeling sets hebben.
Koelpasta, ook wel thermal paste genoemd, verbeterd de koeling en warmtegeleiding tussen je processor en je koeler. Dankzij de fijne microdeeltjes in de thermal paste is deze CPU koeler een betere geleider van warmte dan metaal.
ik doe het altijd met wasbenzine en wat keukenrol. Je gpu/cpu wordt weer lekker schoon en de overtollige wasbenzine verdampt razendsnel. Het enige nadeel van de wasbenzine is dat het de cijfertjes op je cpu/gpu gedeeltelijk verwijdert.
Een CPU koeler, ook bekend als een heatsink-fan (HSF) of koellichaam met ventilator, is verantwoordelijk voor het afvoeren van de warmte die wordt gegenereerd door de centrale verwerkingseenheid (CPU) van je computer.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Gekookte pasta bewaar je het best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Standaard wordt gebruik gemaakt van Arctic MX-4 en tegen een kleine meerprijs van 10 Euro kan ook worden gekozen voor betere koelpasta voor op de processor cores.
U kunt oververhitting voorkomen door de ventilatieopeningen regelmatig te reinigen, de computer in een koele omgeving te gebruiken en het BIOS up-to-date te houden.
Twee merken domineren de markt als het gaat om processors: Intel en AMD.