Ongeveer 1 zakje voor 15m2 op een halve emmer zand of 500 gram zaden op een halve kruiwagen zand. Je strooit het zand uit over het te zaaien vlak, liever meerdere lagen over elkaar dan alles in één hoek. Tip: Bij zware (klei)gronden kun je het zaaibed verschralen door wat zand door de bovenlaag te mengen.
Meerjarige bloemenweides voor 'Bloemrijk grasland' (zoals onze G en M mengsels) kunnen jaarrond gezaaid worden, maar de beste periode is de nazomer, herfst of het voorjaar. Het jaar van inzaaien is bij meerjarige mengsels een 'investeringsjaar' en kunnen we weinig bloei verwachten.
Veldbloemen kunnen, afhankelijk van het type zaad of mengsel, gezaaid worden in de lente of in het najaar. Eenjarige bloemzaden kunnen vanaf maart tot begin juni in de volle grond gezaaid worden. De veldbloemen zullen hetzelfde jaar nog gaan bloeien. Zaai daarom niet te laat, want dit gaat ten koste van de bloeiduur.
In een natuurlijke tuin vind je vooral inheemse en streekgebonden planten, in ongedwongen combinaties. Denk maar aan kastanjelaars, linden en wilgen, en struiken als hazelaar, vlier of kornoelje. De hagen zijn er het liefst gemengd, met bijvoorbeeld Spaanse aak, meidoorn, appelbes, hulst, liguster en haagbeuk.
Een paar weken na het zaaien kan het lijken alsof er alleen onkruid is opgekomen. Dit is nooit het geval, jonge plantjes lijken veel op elkaar en een plant zonder mooie bloem er aan lijkt al snel onkruid. Heb geduld, de eerste bloemen openen zich na 6 – 7 weken en de rest volgt daarna.
Een bloemengrasland of bloemenweide kun je enkel in de zon en op een schrale (voedselarme) tot matig voedselrijke bodem met succes aanleggen. Tuinliefhebbers met een arme grond hebben dus een voetje voor. Extreem arme gronden en te voedselrijke bodems zijn niet geschikt voor een bloemenweide.
Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien. Als je bloemenweide half uitgebloeid is, dan kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide planten een tijdje te laten staan.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
Probeer het in- of doorzaaien te plannen voor een regenbui zodat het gras direct kan kiemen. Na het in- of doorzaaien is het verstandig de bodem aan te rollen zodat de zaden goed in contact komen met de bodem. Het juiste graszaad is een belangrijk onderdeel aan een goede grasmat.
Hoe onderhouden? Je bloemenweide onderhouden doe je door te maaien. Natuurlijk niet zo frequent als bij een gazon, dan ga je niet veel bloemen zien verschijnen. Afhankelijk van de voedselrijkdom (en dus hoe snel je gras groeit) maai je 1 of 2 keer per jaar, of 3 keer per jaar in zeer voedselrijke omstandigheden.
Wil je een mooie bloemenweide, dan moet je grond voedselarm zijn en veel zonlicht krijgen. Hoe pak je het aan? Stop met bemesten, kalken en chemische bestrijdingsmiddelen. Maai iedere keer als het gras 20 centimeter hoog is en voer het maaisel - lees: voedingsstoffen - af.
9. Gaat je bloemenweide na verloop van tijd vergrassen, maai dan wat vaker (2x per jaar: 1e keer in juni/juli, tweede keer in september). 10. Maai met een zeis, een balkmaaier, of een bosmaaier met slagmes, zodat het maaisel niet versnipperd wordt.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen. Tuinaarde bevat veel organisch materiaal en bevat een deel compost wat als het ware als voeding dient voor het gras.
In de vollegrond kun je het beste in regels zaaien. Je maakt dan geultjes waar je de zaden dun in strooit. Het voordeel hiervan is, dat je later in één oogopslag kunt zien wat je zaailingen zijn en wat onkruid is. Om je hierbij te helpen, kun je bijvoorbeeld een draad boven het geultje spannen.
Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw? Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.
Door de bloemenweide 'gefaseerd' te maaien kunnen we bloeispreiding genereren. Dit is niet alleen tijdens het zomerseizoen van belang, maar juist ook in het najaar. Veel bijen en vlinders vliegen rond tot eind oktober en hebben tot dan dus nog steeds nectar en stuifmeel nodig.
Voor bloemenmengsels wordt vaak een zaaihoeveelheid gehanteerd van 1,5 tot 2 gram per m2. De meeste veldbloemen worden met de hand gezaaid. Het lukt niet iedereen om op dit zaaiadvies uit te komen. Bij het bepalen van de hoeveelheid zaad kun je het beste uitgaan van minimaal 2 gram per m2.
Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.