Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in de onderneming. Als een werknemer een ongeval krijgt of schade oploopt, kan dat onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. Dit geldt ook als gewerkt wordt met uitzendkrachten, zzp'ers en stagiairs.
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren.
Alle schade die iemand die werk voor je verricht lijdt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden, vallen onder werkgeversaansprakelijkheid. De werknemer kan zich dan beroepen op de aansprakelijkheid werkgever voor geleden schade.
De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. De werkgever van een bedrijf is er verantwoordelijk voor dat de Arbowet wordt nageleefd.
Plichten van werknemers
Arbeidsmaterialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen op de juiste manier gebruiken en opbergen. Meewerken aan voorlichting en trainingen van de werkgever over veilig en gezond werken. Gevaren voor de veiligheid en gezondheid direct melden bij de werkgever.
Bent u aansprakelijk voor schade?Dan moet u de schade meestal zelf betalen.In alle andere situaties is uw werkgever aansprakelijk voor de schade aan bedrijfseigendommen. Uw werkgever moet bijvoorbeeld zorgen voor een nieuwe laptop als u die per ongeluk stuk laat vallen.
In de wet (art. 7:661 BW) is bepaald dat als de werknemer tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst schade toebrengt, hij of zij niet aansprakelijk is, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Van opzet of bewuste roekeloosheid is bijna nooit aan de orde.
En bent u van mening dat de regels uit de Arbowetgeving niet of niet goed worden nageleefd? Dan kunt u een klacht indienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Denk aan chemicaliën, fysieke (over)belasting en lawaai, stress door een te hoge werkdruk, agressie van klanten of collega's en door het niet goed (kunnen) afstemmen van het werk op thuis.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een werknemer die diefstal pleegt. Of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat niet van u verlangd kan worden dat u de werknemer in dienst houdt.
Voorbeelden van situaties waarin sprake is van ernstig verwijtbaar handelen zijn: • De werknemer die zich schuldig maakt aan diefstal, verduistering, bedrog of andere misdrijven, waardoor de werkgever hem niet langer kan vertrouwen.
In bepaalde gevallen kan het noodzakelijk zijn dat uw werkgever aangifte doet bij de politie. Bijvoorbeeld indien sprake is van lichamelijk geweld. Als u vindt dat uw werkgever uw klacht onvoldoende behandelt (of u heeft maar één werkgever), dan kunt u zich tot de rechter wenden.
Slecht werkgeverschap kan worden omschreven als een werkgever die misbruikt maakt van zijn macht, die discrimineert en intimideert, die zijn verplichtingen niet nakomt en/of die ontslagen doorvoert zonder gegronde redenen.
Artikel 7:661 BW biedt de grondslag voor de werkgever om eventuele schade op de werknemer te verhalen. Voor een geslaagd beroep op dit artikel moet de werkgever stellen en – bij voldoende gemotiveerde betwisting door de werknemer – bewijzen dat: De werknemer schade heeft veroorzaakt.
Wanneer een (vrijwillige) werknemer een fout maakt en daardoor materiële of immateriële schade aanricht – aan jou, zichzelf of aan derden – draait de stichting daar in principe dus voor op.
Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.
Als je ziek bent, moet je werkgever je loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit je arbeidscontract of cao blijken.
Werk verrichten
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Je recht op pauzes en rusttijden
Dan heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen. Als je meer dan 10 uur werkt staat in de wet dat je minimaal 45 minuten pauze moet hebben.