In Nederland is er geen meldingsplicht Dus de supermarkten mogen de vis verkopen onder de noemer 'verse vis' terwijl het wel ingevroren is geweest. Het kan zelfs zijn dat de vis al twee jaar is bevroren en daarna pas ontdooid wordt en verkocht als verse vis.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
Vis is gezond
Vis is een bron van eiwitten en het is een gezonde vleesvervanger. Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Vis heeft meestal een soort slijmlaagje op de huid. Deze laag hoort helder te zijn en glanzend. Is dit niet het geval, dan is de vis minder vers. Ook de schubben zeggen wat over de versheid van de vis.
In zijn bestseller Kitchen Confidential riep Anthony Bourdain al zijn lezers op om nooit op maandag vis te bestellen in een restaurant. De reden is simpel: (de meeste) visboeren doen geen leveringen in het weekend, dus de kans dat je op maandag een kakelvers visje zit te eten is nihil.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis, dus wat dat betreft net zo gezond!
Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien. Wat betreft smaak en kwaliteit is er dus eigenlijk geen reden om meer te betalen voor de 'verse' vis.
De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen.
Gekweekte vis heeft als nadeel dat deze vissen in een beperkte ruimte leven en om ziektes te voorkomen wordt vaak gebruik gemaakt van antibiotica en andere medicijnen. Ook komt er veel voedsel en waterverbruik bij kijken en drukt ook kweekvis zijn stempel op het ecosysteem.
Zolang je ervoor zorgt dat het stukje vis dat je wilt gebruiken voor je carpaccio of je sushi van een degelijke leverancier komt, bedoeld is rauw te consumeren en de houdbaarheidsdatum niet verstreken is, is er echter weinig reden tot paniek.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
'Ten minste houdbaar tot' of 'te gebruiken tot'
Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Jarenlang was het advies om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis. Bij het uitbrengen van de Richtlijnen Goede Voeding in 2015 heeft de Gezondheidsraad dat advies naar beneden bijgesteld. Nu luidt het advies: eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Stevig vlees, niet zacht en sponsachtig. Schubben zijn intact. Filets zijn vochtig en glanzen. Holte van de vis (indien hele vis) schoon en niet verkleurd.
Voedzaam. Sterker nog, er zitten een heleboel goede stoffen in. Zo bevat de huid relatief gezien meer eiwitten en omega-3-vetzuren dan de zalm zelf. En deze vetzuren zijn hartstikke goed voor je.
DEN HAAG - De gerookte zalm die bij Lidl en Albert Heijn te koop zijn krijgen van de Consumentenbond een zeer hoog cijfer voor veiligheid. Dat staat in de jongste editie van de Consumentengids. Het onderzoek van de bond kwam enige tijd geleden al in de publiciteit vanwege de problemen met de gerookte zalm bij Jumbo.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.