Als de tot dusver oudst bekende koran geldt het manuscript van Samarkand, dat wordt bewaard in Oezbekistan, geschreven op perkament van rond het jaar 800. Maar er zijn inmiddels ook oudere koranfragmenten bekend, zoals de "perkamenten van Sanaa" die teruggaan tot het midden van de 7de eeuw.
Voorbeeld van Zuid-Arabisch schrift, destijds wel in gebruik in Mekka. Er zijn geen koranteksten in dit schrift gevonden. Deze steen ligt in het nationaal museum in Sanaa. In elke populaire inleiding tot de islam staat het als onomstotelijk feit: de Koran is ontstaan in Mekka en Medina.
Het heilige boek is circa 1.500 jaar oud. De onderzoekers gebruikten C14-datering om de leeftijd van de organische materialen – die gebruikt zijn om het boek te maken – te bepalen. De tekst in deze Koran is met 95,4% zekerheid geschreven tussen het jaar 568 en 645 na Christus.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.
De Koran dient met veel respect behandeld te worden, bij voorkeur in een schone kamer worden bewaard en zo hoog mogelijk boven andere boeken.
Volgens de officiële islamitische leer is de Koran rond 650 op schrift gesteld. Sommige Westerse islamologen zijn echter sceptisch over dit vroege jaartal en gaan uit van een geleidelijke opschriftstelling, pas vanaf de 9e eeuw.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Drie belangrijke wereldgodsdiensten zijn het Jodendom, het Christendom en de Islam. De een is wat ouder dan de andere, maar alle drie vereren ze eigenlijk dezelfde God. Het Jodendom is de oudste van de drie.
De profeet Mohammed richtte in 610 na Christus de islam op. Volgens moslims stuurde hun god Allah de engel Gabriël naar Mohammed om hem uit te leggen hoe mensen moesten leven. Mohammed vertelde de inwoners van Mekka over deze boodschap.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Volgens sommige overleveringen zou het boek al bij het leven van de profeet deels of zelfs helemaal tot stand zijn gekomen. Dan heb je het gangbare verhaal dat de definitieve tekst zou zijn vastgesteld door een commissie, op last van kalief Uthman, een kwart eeuw na de dood van Mohammed.
De Koran bevat vermaningen en instructies voor moslims en vertellingen over voorgaande profeten en volken en hun lotgevallen. (Zie de Lijst van soera's). De Koran is een oproep tot onderwerping of overgave, 'islam', aan de ene God.
Als de tot dusver oudst bekende koran geldt het manuscript van Samarkand, dat wordt bewaard in Oezbekistan, geschreven op perkament van rond het jaar 800. Maar er zijn inmiddels ook oudere koranfragmenten bekend, zoals de "perkamenten van Sanaa" die teruggaan tot het midden van de 7de eeuw.
De langste soera in de Koran bestaat uit 286 verzen (Soera De Koe) en de kortste maar 3 verzen (Soera De Namiddag, Soera De Overvloedigheid en Soera De Hulp).
Ongeveer twintig jaar na zijn dood bundelde een commissie Mohammeds openbaringen in een boek: de Koran. Mensen die de openbaringen uit hun hoofd hadden geleerd zorgden ervoor dat die in die tussentijd van twintig jaar perfect werden overgeleverd, zodat er over de precieze korantekst geen twijfel kan bestaan.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR) blijkt dat niet de islam maar het christendom de snelst groeiende godsdienst is.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De pinkstergemeenschap is wereldwijd de snelstgroeiende tak van het christendom. Per dag komen er zo'n 35.000 nieuwe gelovigen bij. Ook in Nederland is deze ontwikkeling te zien.
Jezidi's hebben hun eigen monotheïstische geloof en zijn dus geen moslims. Jezda is Koerdisch voor god. Jezidi betekent letterlijk: “volk van god”. Jezidi's zijn door de eeuwen heen vaak het slachtoffer geweest van vervolging en vijandigheid.
Voor de indianen was de natuur erg belangrijk. Ze geloofden dat de zon, de maan en de aarde goden waren. En ook sommige dieren waren heilig, zoals de slang en de adelaar. Daarom waren de veren op een hoofdtooi vaak van een adelaar.
Bram Hahn. In 2060, zo berekende het Amerikaanse Pew Research Center, zullen er in de wereld bijna 3 miljard moslims zijn, tegenover 1,8 miljard in 2017. Een groei van 70 procent, terwijl de wereldbevolking in die periode met slechts 32 procent groeit.
Het Arabisch alfabet bestaat in totaal uit 28 letters. Deze 28 letters zijn allemaal medeklinkers. Veel letters lijken op elkaar, maar worden van elkaar onderscheiden door middel van punten boven of onder hun centrale deel.
Profeten in de islam
De Koran maakt 25 namen bekend: Adam, Idries, Nuh, Hud, Salih, Ibrahim, Loet, Ismaïl, Ishaq, Yaqub, Yusuf, Ayyub, Shu'aib, Musa, Harun, Dawud, Suleyman, Iljas, Al-Jasa, Yunus, Zulkifl, Zakarya, Yahya, Isa en Mohammed. Soms worden ook 'Uzair, Luqman en Dhulqarnain tot de profeten gerekend.