Een PICC-lijn is gemaakt van zacht, buigzaam materiaal dat bestaat uit silicone. De katheter zelf is lang en smal, en is aangesloten op een breder, verstevigd stuk slang. De PICC-lijn wordt ingebracht in uw bovenarm. Soms wordt er gekozen voor een katheter met twee of drie uitgangen.
Een PICC-lijn plaatsen gebeurt met een plaatselijke verdoving. De interventieradioloog plaatst de lijn onder geleiding van echo. Hierna wordt met röntgendoorlichting gekeken of deze goed is geplaatst. Daarna wordt het zichtbare deel van de katheter stevig aan de huid bevestigd met een kleefpleister.
Een PICC-lijn is een centraal infuus dat in de ader van de bovenarm geplaatst wordt. Het uiteinde van de lijn komt in de grote holle ader in de borstkas, net boven het hart. Waarom een PICC-lijn? Om medicijnen toe te dienen via de bloedvaten en bloed af te nemen voor onderzoek is een infuus nodig.
Adviezen voor thuis/leefregels
U kan met de PICC-lijn gewoon douchen. U kunt deze tijdelijk afdekken met een plastic zakje. Is de insteekplaats onder de folie vochtig geworden, dan moet deze opnieuw verzorgd worden. Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie.
De anesthesist die de katheter inbrengt, draagt daarom een operatieschort, mondmasker en steriele handschoenen. U krijgt de katheter ingebracht in een ader van uw arm. Meestal wordt gekozen voor een ader op de bovenarm, iets boven de elleboogplooi. De katheter kan in beide armen worden ingebracht, bij voorkeur rechts.
De verpleegkundige legt u, voordat u naar huis gaat, uit hoe u de PICC-lijn kunt verzorgen: De PICC-lijn mag direct na het inbrengen gebruikt worden. De PICC-lijn moet één keer per week worden doorgespoten en de plakpleisters moeten worden vervangen.
Voor de eerste maand zijn de kosten hiervan ongeveer 60 euro, de weken hierna kan materiaal los besteld worden en zijn de kosten lager. Wanneer contact opnemen? Zolang u de PICC lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven.
Verwijder de katheter tijdens een uitademing; laat de cliënt eerst inademen, dan de adem even vasthouden, bij de uitademening wordt de katheter in een vloeiende beweging verwijderd. Het is aan te bevelen dat er een tweede persoon aanwezig is om de ader zonodig af te drukken.
De PICC-lijn blijft zitten zolang de behandeling nodig is, echter tot een maximum van twee jaar. Als de behandeling is afgerond, kan de PICC-lijn door de verpleegkundige worden verwijderd.
Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart, van een MIDline tot bij het sleutelbeen, dus net in de borstkas. Hierdoor komen de geneesmiddelen die via de katheter worden ingebracht in een groot bloedvat terecht. Daar worden zij snel verdund waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen.
Het voordeel van een centraal veneuze katheter is dat deze in principe (afhankelijk van het type) onbeperkt kan blijven zitten. Ook heeft een patiënt er veel meer bewegingsvrijheid mee. 'Centraal veneuze katheter' is een algemene benaming voor verschillende soorten katheters.
3 Spoel de katheter en sluit deze goed af
Functionele problemen kan je vermijden door consequent de poortkatheter pulserend te spoelen met een fysiologische zoutoplossing, en dat voor en na bloedafname en elke intraveneuze toediening.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af. Als er vocht onder de pleister komt, moet deze vervangen worden. U mag niet aan uw oksels opgetild worden omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven.
Tijdens het inbrengen van het centraal infuus is de kans op infectie groter dan bij het perifeer infuus. Daarom brengt de specialist dit infuus in op een plaats waar hij bacterievrij kan werken, bijvoorbeeld op een behandelafdeling of in een operatiekamer.
Bij gebruik van een centraal veneuze katheter kunnen complicaties optreden, zoals infecties, verstopping of een luchtembolie. Aarzel niet om bij vragen contact op te nemen.
Een perifeer veneuze canule, centraal veneuze katheter (CVK, al of niet getunneld) of een veneus poortsysteem, wordt gevuld ('slot') of doorgespoeld. Dit wordt flushen genoemd. In dit document wordt het flushen beschreven van veneuze canules, veneuze katheters en veneuze poortsystemen bij volwassenen.
Dit is een gewoon infuus, dat meestal in een ader op de onderarm wordt ingebracht en soms op de voet. Via een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend.
Hickman® is de merknaam voor een getunnelde, diepe veneuze katheter. Het is een hol slangetje van ongeveer 90 cm lang met een, twee of drie uiteinden (lumina).
Bij TPV wordt voeding niet via de darm gegeven, maar via een infuuspomp met een dun slangetje rechtstreeks in uw bloedbaan. Het dunne slangetje (centraal veneuze katheter of centrale lijn) wordt in een groot bloedvat geplaatst.
De PICC in detail
Deze lijnen hebben een proximale (dit is aan de buitenkant) inwendige klep die het risico op infecties en trombose-armen verkleint. Ook zal de lijn minder snel ver- stopt raken, doordat de klep voorkomt dat er bloed terugvloeit in de lijn.
De verpleegkundige zal, nadat u voor het eerst weer heeft geplast, met een bladderscan (een soort echo) controleren of u goed uitgeplast heeft. Het infuus verwijderen we als u geen antibiotica meer krijgt via het infuus. Uw wond is afgedekt met een speciaal verband, dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten.
De belangrijkste reden om een centrale lijn in te brengen is het toedienen van bepaalde, vaak vasoactieve, medicatie. Deze medicatie kan of mag niet via een gewoon infuus (perifeer infuus) worden toegediend om uiteenlopende redenen.
Een Port-A-Cath, afgekort PAC, is een katheter die in een grote ader onder uw huid komt te liggen. Het is een volledig implanteerbaar toedieningsysteem zodat we medicijnen en andere vloeistoffen direct in uw bloedvat kunnen toedienen.