Springend, rennend of ongecontroleerd de trap op en af is wel slecht voor de spieren en gewrichten van je hond. De krachten worden dan namelijk te heftig voor het lijf. Door de gebrekkige controle kunnen haarscheurtjes ontstaan en bijvoorbeeld in de ellebogen resulteren in elleboogdysplasie.
Het wel of niet traplopen is al decennia een onderwerp van discussie. Omdat voorkomen vaak beter is dan genezen zou ik de eerste zes maanden inderdaad wat terughoudend zijn met het laten traplopen van uw pup.
Voor de jonge hond of pup is het belangrijk al jong te leren traplopen. Dat kan al met een pup van 12 weken oud, afhankelijk van de grootte van het ras. Het hondje moet natuurlijk wel de tree kunnen nemen. Kleine rassen zullen daarom wat later klaar zijn om te starten met traplopen.
Om correct trap te kunnen lopen is dus techniek vereist. Is een trap (te) hoog of is de achterhand nog te zwak dan zal een hond kiezen om de trap op te springen (met 2 poten tegelijk). Een correcte manier van trap lopen, is juist, de trap op lopen.
Je kunt een band (sjaal, handdoek oid hoeft niet duur te zijn) onder de buik net voor de achterpoten laten lopen. Hiermee kun je dan de achterhand wat optillen/ondersteunen zodat de hond zelf minder gewicht heeft.
Dit is waarom je nooit puppy's trappen moet laten lopen, springen, trainen en veel wandelen. Veel activiteit op jonge leeftijd kan op latere, of zelfs op jonge, leeftijd problemen als heupdysplasie en andere orthopedische problemen geven. Denk aan de puppy regel: voor elke maand 5 minuten meer activiteit.
Oudere honden, honden met overgewicht of artrose hebben vaak moeite met traplopen. Je zult je hond dan moeten dragen. Voor kleine honden en honden met korte pootjes (Bassets, Teckels) zijn treden vaak te hoog en kunnen ze met hun korte pootjes de stap niet eens maken.
De beste manier om uw pup op te tillen is door beide handen op zijn borst, achter zijn voorpoten, te plaatsen. Wanneer u de pup naar uw borst brengt, verplaats dan meteen een hand om het achterste van de pup te ondersteunen en houd uw andere hand achter zijn voorpoten om zijn borst te ondersteunen.
Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk erfelijke aandoeningen aan de ellebogen van de hond. Deze aandoeningen veroorzaken pijn en dus kreupelheid bij de hond. De aandoeningen treden al op in het eerste levensjaar (4-12 maanden).
Zoals eerder benoemd, kan artrose in de heup ook erg vervelend zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals traplopen. Het is hierbij belangrijk dat je de trapleuningen vasthoudt wanneer je naar boven loopt. Dit om te voorkomen dat je valt en meer schade aanricht.
Uw hond leert trappen lopen en zijn gestel loopt geen risico op schade. Mocht u de Berner Sennen tot een half jaar toch de trap op en af willen dragen om HD te voorkomen, bedenk dan dat u na dat halve jaar zelf een afspraak bij de orthopeed moet maken wegens heupproblemen…
Net als alle kleine honden moet natuurlijk ook dit kleintje niet teveel traplopen, omdat dat niet goed is voor zijn ruggengraat en botten. Wanneer je dus in een flat woont, is het dan ook het beste om het hondje naar boven te dragen of met de lift te gaan.
Een jonge pup mag 4-5 x daags wandelen. De duur van de wandeling mag 10 minuten per wandeling per maand leeftijd zijn. Dat betekent dat een pup van 3 maanden leeftijd, tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Indien de pup eerder uitingen geeft van vermoeidheid dan moet er eerder worden gestopt.
Puppy's (2 t/m 8 maanden)
Vooral bij puppy's is het gevaarlijk om langdurige intensieve beweging uit te oefenen, omdat dit gewrichts- en spierproblemen kan veroorzaken die de hond zijn hele leven kan meedragen.
Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben. Voor een pup van 7 weken is dat dus maar 35 minuten per 24 uur! Daarin zitten ook zijn “eigen” wilde spelletjes en bewegingen. Deze regel moet echter met de nodige souplesse worden bekeken.
Een goede vuistregel is om je puppy één keer per maand te wassen en een bad te geven. Dit kan echter veranderen op basis van de behoeften van je hond en het type vacht dat hij heeft. Honden met een dubbele vacht hoeven niet zo vaak te worden gewassen, één of twee keer per jaar is dan meestal voldoende.
Let wel op, want het gevaar bestaat erin dat je tijdens het optillen van je hond zelf kan gebeten worden door de aankomende hond. Jij moet zelf de situatie perfect kunnen inschatten en vooruitdenken. Een kwetsbare hond optillen kan dus een goed idee zijn, mits je het kalm en zo natuurlijk mogelijk doet.
Als je ergens wilt komen kun je je pup, als hij niet zo zwaar is, gewoon dragen. Let er wel op dat je je puppy neer zet als er andere honden aan komen. Deze kunnen namelijk naar reageren als een pup hoger is, wat niet goed is voor de socialisatie van je pup.
De basenji is het enige hondenras ter wereld dat niet blaft.
Los van zijn stemgeluid kan je deze Afrikaanse hond tot de rustigere hondenrassen rekenen. De Basenji is een rustig hondenras dat niet kan blaffen.
Golden retriever
Een Golden Retriever behoort tot een van de rustige hondenrassen. Deze viervoeter houdt super veel van knuffelen en het is een rustige hond die weinig blaft! In een gezin met kinderen past het dier perfect!
Veel honden kunnen prima leven in twee huishoudens, toch is co-ouderschap niet per se een prettige oplossing voor een hond. Het kan erg verwarrend zijn om steeds te schakelen tussen twee werelden.
Een handige richtlijn voor de tijdsduur: stel het aantal minuten per wandeling gelijk aan het aantal levensweken. Dus, is je pup tien weken, dan kun je hem ongeveer tien minuten per keer uitlaten. Het is belangrijk dat je in de gaten houdt wanneer je pup moe wordt. Maak overdag samen ongeveer vier korte wandelingen.
Daarnaast is er de kwestie van het 'hypoallergeen' zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat er geen bewijs is dat de labradoodle hypoallergeen zou zijn. Sterker nog: de labradoodle blijkt meer allergie-opwekkende stoffen aan te maken dan bijvoorbeeld de labrador!
Wat kost een Labradoodle? Een Labradoodle is een mix van verschillende rassen. De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus.