In de Moezel zelf wordt er eigenlijk niet gezwommen. De stroming is daarvoor te groot. Als alternatief kunt u kiezen voor een openluchtzwembad of een “Badesee”. Hiervan zijn er enkele in de omgeving van de Moezel.
De Moezel is één van de mooiste streken van Duitsland. Een heuvelachtig landschap waar de gelijknamige rivier zich door het heuvelachtige landschap slingert, langs pittoreske dorpjes, uitgestrekte wijnvelden en gezellige steden. De Moezel is populair en dat is niet voor niets.
Met stip op nummer één staat de deelstaat naar Mecklenburg-Vorpommern. Bijna één op de vijf binnenlandse vakanties ging naar dit gebied. Deze streek in het noordoosten van Duitsland (op zo'n 3,5 uur rijden van Nederland) dankt zijn populariteit aan de mooie Hanzesteden, de vele meren en de vrije natuur.
De Waal wordt vanwege het in vergelijking met andere rivieren relatief hoge aantal drenkelingen ook wel de gevaarlijkste rivier van Nederland genoemd. Het wordt dan ook sterk afgeraden in dit water te gaan zwemmen en het is belangrijk dat mensen gewaarschuwd worden voor dit gevaar.
Aan de Waal vind je diverse waalstrandjes waar je je lekker kunt vermaken. Neem alleen geen duik, want door de sterke stroming van de rivier kan dit heel gevaarlijk zijn. In de Spiegelwaal, tussen Lent en Nijmegen, is zwemmen wel toegestaan.
Gezondheidsvoordelen zwemmen
Zwemmen is goed voor de spieren en in warm water functioneren stijve spieren veel beter. Ze ontspannen door de bewegingen die u in het water maakt en het vergt veel minder van de spieren dan sporten op het droge. Niet alleen de spieren ontspannen, het werkt ook geestelijk ontspannend.
De Moezel strekt zich in Duitsland uit tussen Koblenz en Trier (Rijnland-Palts). De streek is bekend om zijn voornamelijk witte wijnen van de Riesling, Elbling en Müller-Thurgau druiven. De meeste wijnen zijn halfzoet of zoet, maar de laatste jaren neem het aantal droge wijnen toe en bedraagt thans zo'n 41%.
De Moezel is een rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Via de rivieren de Our en de Sûre wateren ook stukken van België af in de Moezel en uiteindelijk in de Rijn. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.
Duitsland kent vele mooie locaties om te suppen. Zo biedt Duitsland sup routes op prachtige meren zoals bergmeer Eibsee en Lake Titisee. Maar er zijn ook schitterende natuurgebieden zoals de Moezel.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
Duiken en springen van bruggen en sluizen is gevaarlijk en niet toegestaan. Dat is niet alleen vanwege het varende verkeer (de brug ontneemt je mogelijk het zicht op naderende schepen), maar ook omdat het vaak troebele water maakt dat de diepte niet goed in te schatten is.
Zwemmen in natuurwater is gezond, maar niet geheel zonder risico's. Om te voorkomen dat u ziek wordt, moet het water van de zwemplekken aan strenge normen voldoen. Daarbij kunnen er in open water onzichtbare gevaren op de loer liggen, zoals obstakels en gevaarlijke koudestromen.
Mag ik zwemmen in de Maas? Nee.Zwemmen in de Maas is niet toegestaan omdat dit vele risico's met zich meebrengt (waterkwaliteit, verraderlijke stroming van water, ...). Aan enkele van de Maasplassen werden er wel dagstranden gecreërd waar je wél veilig het water in kan.
Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren en kanalen. Zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken. Alhoewel zwemmen tussen kribben relatief onschuldig lijkt, is ook dit sterk af te raden.
U kunt alleen zwemmen in officieel aangewezen zwemplekken. Want daar houdt de overheid de veiligheid in de gaten. Rivieren en kanalen staan niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.
72% van alle vakanties vond plaats in het buitenland en 8% vond plaats buiten Europa. Het totaal aantal lange vakanties (minimaal 5 dagen) van Duitsers was 69,6 miljoen in 2017. Hiervan was 2,2% in Nederland. Spanje en Italië zijn de populairste vakantiebestemmingen onder Duitsers.