De leeftijd van een olijfboom kun je schatten aan de hand van de stamomtrek van de olijfboom. Een olijfboom met een stamomtrek van 30 centimeter is ongeveer 30 jaar oud.
De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.
Olijven groeien langzaam en kunnen heel erg oud worden tot wel 1500 jaar!! De grote olijfbomen in kuip , die hier te koop zijn met een echte dikke stam zijn een jaar of 50 a 60.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een 100 jaar oude olijfboom ergens tussen de 250 en 1.000 euro kost, exclusief transport. Dat is niets vergeleken met 1.000 jaar oude olijfbomen. Die oude olijfbomen kunnen tienduizenden euro's kosten. Ze zijn zeldzaam en veel rijke buitenlanders houden van ze.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Olea stekken
De Olijfboom is op verschillende manieren te vermeerderen. Allereerst is er de stekmethode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, het liefst een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen.
Het plantgat dat je uitgraaft voor je olijf moet 2x zo groot zijn dan de kluit. In de diepte moet je maar een beetje dieper gaan dan de hoogte van de kluit. Wel moet je de bodem van het plantgat goed losmaken. Hierdoor krijg je een goede, losse doorlatende ondergrond.
Je olijfboom snoeien zal de groei zeker bevorderen. Wel heeft hij even de tijd nodig om zich te herstellen van de vrieskou: het kan tot wel drie maanden duren voordat hij weer nieuw blad aanmaakt. In de zomer komen er vanaf het vijfde levensjaar, afhankelijk van het weer, kleine vruchtjes aan de boom.
Het oudste exemplaar bleek ongeveer 627 jaar oud. Ondanks dat die leeftijd veel lager uitvalt dan gedacht, gaat de boom nog steeds de boeken in als de 'oudste olijfboom van Europa'. Ook is het één van de oudste olijfbomen wereldwijd.
Bemesten van olijvenbomen kunt u het beste doen in de groeimaanden maart tot en met september met kalk, koemestkorrels of Mediterrane plantenvoeding van Pokon. Bekijk ook: olijfboom inplanten, olijfboom snoeien en olijfboom bescherming.
Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10) of gedroogde koemestkorrels. Na oktober de olijfboom niet meer bemesten.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
De olijfboom houdt van zon: hoe meer zon, hoe beter! Een plek in de volle zon is dus de beste, dit geldt zowel voor een olijf binnen als buiten in de volle grond of in pot. Buiten staat hij het liefst ook beschut tegen de wind.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
Over het algemeen is de Olijfboom niet echt geschikt voor dit klimaat. Nog los van de vorstgevoeligheid. Bloei lukt meestal nog wel, maar om tot goede vruchtzetting te komen heeft de Olijfboom hete lange zomers nodig. En daar ontbreekt het hier nogal aan.
Een olijfboom groeit relatief langzaam, het duurt ook 5 jaar voordat de boom olijven gaat dragen! De olijfboom met eetbare olijven is ook één uit kruising ontstaan. De olijfboom hoort bij de Middellandse Zee gebieden.