Tijdens deze herdenkingsplechtigheid worden rouwkransen en rouwbloemen gelegd bij het Nationaal Monument.
Herdenkingssymbool Melati - Nationale Herdenking 15 augustus 1945.
De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.
Programma 2022
Aansluitend legden de koning en koningin een krans tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. Na de Taptoe, twee minuten stilte en het Wilhelmus werd een voordracht gehouden door Tieme de Laat (19 jaar), ook burgemeester Halsema van Amsterdam hield een toespraak.
Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
Een jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben wij, net zoals veel andere Europese landen, dezelfde twee minuten overgenomen. Tijdens deze twee minuten herdenken wij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd en is de oorspronkelijke gedachte achter de twee minuten nooit overgenomen.
Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Naast Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn daarbij vertegenwoordigers van de regering, oorlogsgetroffenen en nabestaanden aanwezig.
Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Twee minuten stilte
Voor openbare gelegenheden geldt dat zij rekening houden met de dodenherdenking. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen feesten, muziek en activiteiten zijn tussen 19.45 en 20.15 uur. Zo is het voor bezoekers mogelijk tussen 20.00 en 20.02 uur twee minuten stil te zijn.
De krans blijft enige tijd bij het monument liggen. Meestal zijn er bloemen in de krans verwerkt, die na enkele dagen verwelkt zijn. De krans wordt dan in stilte verwijderd.
Elk jaar wordt er tijdens de nationale herdenking 4 mei op de dam een krans gelegd voor álle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië, als gevolg van verzet, internering, oorlogsgeweld en uitputting tijdens en direct na de Japanse bezetting.
Om de herinnering aan het eind van de oorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en de slachtoffers die zijn gevallen levendig te houden, doet Lody van den Berg een oproep om op eigen gelegenheid een zonnebloem bij het Indiëmonument op begraafplaats 't Zand aan de Aragorn in Geldrop te leggen.
De witte anjer is tegenwoordig het symbool voor Veteranendag en symboliseert waardering en respect voor de Nederlandse veteranen. Die rol heeft de bloem te danken aan prins Bernhard, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een witte anjer droeg als symbool van verzet.
Symbolische betekenis van de Anjer
Ook staat de witte bloem symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen. Licht rode anjer: bewondering.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Daarna volgen een aantal toespraken en andere kransleggingen. Op de volgende tijdstippen begint de Dodenherdenking op Nederlandse tv-zenders: NPO 1: 18.45 uur (ook in de Nieuwe Kerk) NPO 2: 19.50 uur.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
Dit is een gearchiveerd item. Oranjeverenigingen, Dorpsraden en stichtingen organiseren op woensdag 4 mei 2022 acht herdenkingsbijeenkomsten op Goeree-Overflakkee.
Er is een duidelijke internationale trend zichtbaar in de manier waarop men zich de oorlog herinnert. Soldaten worden niet langer gezien als helden maar vooral als slachtoffers. Het onzinnige en onnodige lijden staat centraal.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.
Vieren. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.