In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Het schuim is corrosie bevorderend, dit kan nevenschade zijn wanneer je de blusser gebruikt hebt en hier kan op de langere termijn schade aan ondervonden worden.
Sprayblusser is de beste blusser voor thuis
En logisch, want dit is beslist het beste blusmiddel voor thuis. Bijna alle sprayblussers hebben de brandklassen ABF, deze brandblussers zijn dus geschikt voor vaste stoffen, vloeibare stoffen en vetbranden.
De meeste branden in huis of op kantoor kunnen geblust worden met een schuimblusser, maar dit blusmiddel is niet altijd geschikt bij vetbranden of vorst. Een poederblusser is voor vrijwel iedere brand geschikt, maar richt meer nevenschade aan. Tot slot is een vetblusser speciaal ontworpen voor keuken- en vetbranden.
Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
Brandblussers die in gebouwen worden gebruikt (in principe alle poederbrandblussers van 3kg of meer en alle andere soorten brandblussers) moeten 20 jaar na de productiedatum vervangen worden.
Het poeder in een poederblusser heeft een groot blussend vermogen. Het verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
Een brandblusser met brandklasse A is geschikt voor het blussen voor vaste materialen zoals textiel, hout en papier. Een brandblusser met brandklasse C is geschikt voor het blussen van gasbranden zoals aardgas, propaan, LPG en butaan.
Soorten blusmiddel. (Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Poederblusser is geschikt voor A, B en C branden. Met een poederblusser blus je dus vaste stoffen branden, vloeistof branden en gasbranden. Met een poederblusser kun je dus veel soorten branden blussen en is ook nog eens voordelig in aanschaf.
Een schuimblusser is geschikt voor het blussen van branden uit de categorie A en B. In brandklasse A vallen branden van vaste stoffen. In brandklasse B vallen branden van vloeistoffen. Dit betekent dus dat een schuimblusser gebruikt kan worden voor zeer veel verschillende soorten branden.
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand. Deze blusser kunt u dus inzetten voor het blussen van kostbare elektrische apparatuur.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Hoe werkt het bluspoeder? Het bluspoeder is ontwikkeld om de brandhaard van zuurstof af te sluiten. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een laag poeder over de brand heen te spuiten, raakt het vuur verstikt waardoor het zal doven.
Met welke brandblusser voldoet u aan de verzekering in uw bedrijf. Dit is in het Bouwbesluit vastgelegd. U voldoet aan uw zorgplicht als u per zone per verdieping een brandblusser met 6-liter schuim (of 6-kg poeder) heeft opgehangen. Wij raden het af om in een bedrijf brandblussers met poeder op te hangen.
Voor het blussen van onder spanning staande apparatuur in computerruimten, server apparatuur en noodstroom UPS systemen adviseren wij koolzuurgas-brandblussers met minimaal vijf kilogram Co2 inhoud. Koolzuurgas is een schoon blusgas dat geen elektriciteit geleidt.
In je eigen woning zijn brandblussers in principe niet verplicht. Toch zorg je met een gepaste brandblusser in huis preventief voor je eigen veiligheid en die van je bezittingen. Beschik je echter over een thuiskantoor in je woning waar je klanten of medewerkers ontvangt, dan zijn brandblussers wel verplicht.
Dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen, de meest voorkomende branden in huis. Het schuim heeft als voordeel dat het niet geleidend is, zodat u ook apparaten in het stopcontact kunt blussen. Is er sprake van een gasbrand, een brand van metalen of een frituurvetbrand, dan kan een sproeischuimblusser niet worden gebruikt.
Op dit moment koopt u al een nieuwe brandblusser rondt de € 20,- het laten hervullen kosten vaak rondt de € 50,-. Waarom de kosten zo hoog liggen heeft te maken de arbeid die erin gestoken wordt. Voor grotere aantallen is het nog wel eens voordeliger om de brandblussers te laten hervullen.
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.
Een schuimblusser bevat een mengsel van water en een schuimvormend middel (AFFF) dat brand blust. Het schuim wordt op de brandhaard gespoten om het vuur te blussen. Het mengsel van water en schuim maakt een schuimblusser erg effectief. Het water koelt de brandhaard af.