Zijn er productcategorieën die het grote verschil maken? Uit onze vergeleken winkelkar blijkt dat
Colruyt is nog steeds de goedkoopste supermarkt in ons land. Maar het Nederlandse Albert Heijn zet de Belgische marktleider steeds meer onder druk. Dat blijkt uit een analyse van de supermarktprijzen in België.
Uit een steekproef bij twee Jumbo-supermarkten blijkt dat boodschappen in België veel goedkoper zijn. Vooral het verschil bij de huismerken is groot. Dat is opvallend, want die komen uit dezelfde fabriek en ook uit hetzelfde distributiecentrum in Veghel, zo schrijft Omroep Brabant.
Ook Duitsland, waar levensmiddelen gemiddeld 5% goedkoper zijn dan in België is populair. Voor zuiverproducten loopt het prijsverschil in Duitsland zelfs op tot 25% en ook alcoholische dranken zijn in Duitsland beduidend goedkoper.
Jumbo is goedkoper in België dan in Nederland. Vooral huismerken kosten minder bij ons, blijkt uit een beperkte vergelijking in Nederland.
Het is allemaal goedkoper dan in Nederland. Vaak maar 10 à 20 cent per product, maar het telt wel lekker op voor wat je veel gebruikt.
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Wie boodschappen doet in België is een stuk goedkoper uit. Vooral het prijsverschil bij de huismerken van de Jumbo is fors, terwijl het dezelfde artikelen, uit dezelfde fabriek en uit hetzelfde distributiecentrum zijn. De belangrijkste reden blijkt de stevige concurrentie die de Brabantse supermarktketen heeft.
Als je alleen naar de huismerken kijkt, is Boni van Colruyt 25 procent duurder dan de huismerken van Lidl en Aldi. Los van de prijs, is Bio-planet de favoriete winkel. Het is geen verrassing: Colruyt is opnieuw de goedkoopste supermarkt in de jaarlijkse prijsvergelijking van Test-Aankoop.
Waarom vergelijkt Colruyt met andere winkels? Bij Colruyt garanderen we je de laagste prijzen, dat wist je al.Dat kunnen we doen door de kosten altijd laag te houden. We willen je ook tonen hoe groot het prijsverschil is tussen Colruyt en andere winkels in de streek voor de vergeleken producten.
Supermarktketen Dirk is de goedkoopste. Consumenten betalen hier gemiddeld 11 procent minder dan het gemiddelde van alle supermarkten.
Als je een mix van huismerken en nationale merken koopt, zijn Colruyt en Albert Heijn de goedkoopste supermarkten om je boodschappen te doen. Geef je de voorkeur aan huismerken, dan zijn Lidl en Aldi over het algemeen de goedkoopste supermarkten, gevolgd door Colruyt met hun merk Boni.
Testaankoop ontdekte ook dat de prijzen van Delhaize en Carrefour Hyper terug tot het gemiddelde behoren. "Als je groenten en fruit vermijdt, kun je zelfs geld besparen op je winkelkar bij Delhaize (SuperPlus-kortingen werden niet meegerekend)", aldus de consumentenorganisatie.
De goedkoopste boodschappen doe je in Oost-Europa. In Noord-Macedonië liggen de prijzen veertig procent lager dan gemiddeld in de EU. Andere landen waar de boodschappen goedkoop zijn, zijn Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije.
Lage prijzen
Boodschappen doen bij de Kaufland supermarkt is vaak zelfs 25% goedkoper dan als je boodschappen doet bij de Aldi en Lidl in Nederland. Duitsland hanteert een andere prijsstrategie. Dit betekent dat de prijzen voor voedselwaren en levensmiddelen in Duitsland gemiddeld lager zijn dan in Nederland.
In Duitsland vind je vooral winkels van Edeka en Rewe terug. Er is geen groot verschil tussen de twee, je betaalt slechts 1% meer bij Rewe dan bij Edeka voor huismerken.
Wraps en leverworst van het Albert Heijn-huismerk zijn in België 101 procent duurder dan in Nederland. Een van de opvallende verschillen die voortkomen uit een prijsvergelijking van 32 producten in de winkels van AH in beide landen.
In België betalen we gemiddeld 9% meer. Dat prijsverschil geldt echter enkel voor internationale merken. Voor de goedkoopste eigen merken van de supermarkten ben je goedkoper af in België. Denk dus twee keer na voor je de grens oversteekt, want ook vlees, groenten en fruit zijn in ons land duidelijk het goedkoopst.
Je bent al met pensioen en je gaat in het buitenland wonen
In dit geval heb je alle formaliteiten (pensioenaanvraag) reeds in België uitgevoerd en krijg je al een pensioen. Het enige dat je dan moet doen is, twee maanden vóór je vertrek, je nieuwe adres en je vertrekdatum melden aan de Federale Pensioendienst.
Reclamekosten, reguleringen voor voedselveiligheid en gezondheid, heffingen op verpakkingen en andere milieuverplichtingen wegen allemaal op de concurrentiepositie van de Belgische supermarkten. De btw maakt die kostenkloof met de omringende landen nog een beetje breder.
Kaas Over kaas gesproken, die is ook heel wat goedkoper in België! Zo betaal je voor de jonge 48+ kaas 2.99€ in de Albert Heijn België. Terwijl je voor precies hetzelfde product en in dezelfde winkel in Nederland er 3.95€ voor betaalt.
De Consumentenbond vergeleek ruim 100 producten van huismerken en concludeerde eveneens dat Dirk de goedkoopste supermarkt is. Zij zijn gemiddeld 11% goedkoper. De Lidl 3% en de Aldi 1%. De drie supermarkten die over het algemeen niet goedkoper, maar ook niet duurder zijn, zijn de Albert Heijn, Jumbo en Plus.