Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Ook als vlees gedroogd, gerookt of gezouten is noemen we het bewerkt. Het gaat om vrijwel alle vleeswaren, om (rook)worsten, om kant-en-klare hamburgers en om bijvoorbeeld paté. Kipfilet (zonder marinade), biefstuk, runderlappen of bijvoorbeeld varkensfilet zijn voorbeelden van onbewerkt vlees.
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Er zijn ook soorten vlees die zowel vers als bewerkt kunnen zijn. Denk hierbij aan gehakt. Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
1: Onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel
Onbewerkt voedsel is 'intact' voedsel, dat geen of bijna geen bewerking heeft ondergaan. Rauwe ingrediënten, dus. Denk hierbij aan de meeste groente en fruit die je in de winkel vindt, maar ook aan noten en eieren [2].
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn ham, salami, bacon, rookworst en knakworst.
Onbewerkt staat voor zoveel mogelijk vers en 'puur' eten. Voorbeelden zijn verse groenten en fruit, noten, eieren, vlees en vis, aardappelen en zilvervliesrijst. Deze producten komen zo uit de natuur, veeteelt of landbouw op je bord terecht.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Gevogelte (kip, kalkoen) is geen rood vlees. Tot de groep bewerkt vlees behoren alle vlees dat een bewerking ondergaan heeft zoals zouten, drogen, roken, paneren of bereiding tot worst of vleeswaar. Onder bewerkt vlees valt ook bewerkt gevogelte (bijvoorbeeld kipfilet voor op brood).
Gebraden kipfilet
Het is een goede en goedkope eiwitbron en nodig voor spieropbouw en -herstel. Er zit echter nog veel verschil in de verschillende soorten kipfilet voor op je brood. Deze gebraden kipfilet van de AH is in ieder geval een uitstekende keuze. Het bevat namelijk 20g eiwitten en maar 2,3g vetten.
Beste Supermarkt Vlees
Poiesz wordt het hoogst gewaardeerd binnen het Vlees segment. Met een score van 7,46 staat Poiesz op de 1e plaats.
Op dit moment is 85% van het verse vlees in Duitse Aldi-winkels van Duitse herkomst. Voor varkensvlees geldt al een paar maanden de zogenaamde '5xD'-eis. Dat houdt in dat de geboorte, opfok, afmest, slacht en verwerking in Duitsland moeten hebben plaatsgevonden.
Het rundvlees van ALDI is van goede kwaliteit. Meerdere van onze vleesproducten zijn gekozen tot 'Huismerk Product van het Jaar 2021'. Bekijk daarnaast de verschillende 'Beter Leven'-keurmerken op de vleesverpakkingen. Deze geven aan hoe goed de koe leefde.
Teveel bewerkt vlees (zoals schnitzel, worst, vleeswaren etc.)eten is slecht voor je gezondheid. Zo is het vooral in verband gebracht met (darm)kanker en hart- en vaatziekten.
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knak- en rookworst.
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn ham, salami, bacon, rookworst en knakworst.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Rood vlees ongezond? Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.