Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven.
Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Cetirizine is een anti-allergiemedicijn. Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen of neus, jeuk en netelroos. Werkt na ongeveer een uur. De werking houdt een dag aan.
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
Levocetirizine is, zoals te verwachten is, op basis van gewicht effectiever dan cetirizine, zo blijkt uit farmacodynamisch onderzoek bij gezonde proefpersonen. Het heeft in de neus en op de huid een tweemaal sterkere werkzaamheid dan cetirizine.
Mogelijke klachten die ontstaan bij galbulten en netelroos zijn: Hevig jeukende, verheven rode vlekken op de huid die vaak bleek zijn in het midden. Koorts en grieperigheid.
Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven.
Daarnaast is het ontstaan van urticaria een mogelijke bijwerking van bepaalde medicijnen, denk hierbij aan bepaalde pijnstillers (de zogenoemde NSAID's) zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen of röntgencontrastmiddel.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D verlichting kan geven bij patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.
Wanneer iemand een langdurige periode stress ervaart, maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Bij acute stress kan dit leiden tot huidkwalen zoals netelroos en psoriasis. Chronische stress kan ook gevolgen hebben voor de huidconditie.
Er is geen bepaalde voorkeursplaats: netelroos komt even vaak voor op armen, benen, romp en in het gezicht. Wanneer omgevingsfactoren een rol spelen, ontstaan de afwijkingen meestal ter plaatse van het contact of inwerking.
Nee. Langdurige netelroos (chronische urticaria) is een inflammatoire aandoening, maar is géén allergie en evenmin een voedingsintolerantie. Is het besmettelijk?
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Lareb adviseert: bij allergische aandoeningen cetirizine of loratadine als tijdens de zwangerschap een oraal antihistaminicum nodig is. Ook desloratadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk veilig. bij een gewenst sederend effect, clemastine, hydroxyzine of promethazine (lage dosering).
De tweede generatie antihistaminica (de recentste) hebben de voorkeur omdat ze weinig of geen risico op slaperigheid opleveren in tegenstelling tot de eerste generatie van antihistaminica. Netelroos verbetert bij een groot aantal patiënten na enkele weken behandeling met antihistaminica.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer twintig minuten. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.
Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Twee keer per dag 2,5 mg cetirizine. Dit staat gelijk aan twee keer per dag 2,5 ml drank (1 mg/ml). Volgens het Kinderformularium van het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) is de dosering doorgaans 0,5 mg per kg lichaamsgewicht, verdeeld over twee doses. De maximale dosering is 5 mg per dag.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine, promethazine en rupatadine. Omalizumab vermindert de klachten bij netelroos.
In proefdieren (in vivo) bleek desloratadine tweeënhalf tot vier keer potenter dan loratadine, wanneer zij in eenzelfde dosering werden toegediend. [4] Dit is te verwachten, omdat loratadine niet volledig omgezet wordt in zijn actieve metaboliet desloratadine.
Net als cetirizine, is loratadine een anti-allergiemedicijn dat onder andere werkt bij hooikoorts. De stof werkt binnen een halfuur en deze werking houdt een etmaal aan. Ook van deze stof kun je suf worden en een droge mond en hoofdpijn krijgen. Loratadine is op recept verkrijgbaar als tablet, smelttablet en als drank.