nieuws Wie met de kerstdagen wild op het menu heeft staan, moet het vlees goed doorbakken. Wild, en dan vooral wilde zwijnen en edelherten kunnen besmet zijn met het hepatitis E virus. Door het eten van rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette dieren kunnen mensen het virus ook krijgen.
Ja, wild zwijn kun je eten. Wild zwijn procureur bijvoorbeeld kan bijzonder smakelijk zijn, evenals het rugfilet en wild zwijn wat in wildstoof met hertenvlees en kruiden is verwerkt. Belangrijk aandachtspunt is dat u enkel wild zwijn eet wat u koopt bij een slagerij.
Vlees van een geschoten wild zwijn wordt altijd onderzocht op trichine. Deze rondworm kan bij mensen een infectie veroorzaken. Meer informatie over deze ziekte Trichinellose vindt u op de website van het RIVM.
Hoe smaakt Wild Zwijn? Bij de smaak van Wild Zwijn geldt: “hoe ouder het dier, hoe krachtiger de smaak van het vlees”, maar over het algemeen is Wildzwijn vlees zacht en fijn van smaak.
Veelzijdig is het woord dat de smaak van wild zwijn – ook wel everzwijn genoemd – het beste beschrijft. Beukennoten, wortels, vruchten, kikkers en wormen, wilde zwijnen eten het allemaal. De Keurslager voelt het al aan het vlees: dit is heel stevig. En, zeker vergeleken met varkensvlees, vrij mager.
Velen zien ree als het lekkerste wild. Het malse vlees heeft een edele, verfijnde smaak. Culinair gezien zijn de rug en de bouten het meest aantrekkelijk.
Wilde zwijnen, ook wel everzwijnen genoemd, zijn de voorouders van onze varkens. Desondanks verschillen varkensvlees en zwijnenvlees sterk van elkaar. Everzwijnen hebben steviger vlees dat ook magerder is dan het varken van tegenwoordig.
Op wildopjebord.nl kunt u alleen wild kopen van hoge kwaliteit vlees. Dit wordt door de broers Coen en Simon Veldhuis zelf geslacht. Keuze uit ruim assortiment groot wild zoals hert, wild zwijn en ree.
Wild zwijn koop je het beste bij Jager en Boer!
Wij verkopen alleen vlees van de hoogste kwaliteit, afkomstig van dieren die een goed en vrij leven hebben gehad.
Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is.
Wild, gezonder dan je denkt? Het vlees van wild is mager en bevat weinig vet, waarvan het grootste deel onverzadigd vet is. Het voordeel van deze 'wilde' dieren is hun natuurlijke omgeving: ze moeten bewegen voor hun voortbestaan. Over het algemeen is alles wat rent, vliegt of zwemt meestal goed om te eten.
Als ze op zoek zijn naar zaden woelen ze niet diep, maar ruiken ze knollen of bodemdieren dan woelen ze een bodem om tot een diepte van wel vijftig centimeter.
Er zitten veel B-vitamines, eiwitten en zink in het vlees, dit levert een positieve bijdrage aan het immuunsysteem. Het eten van wild vlees past dus goed in een gezonde leefstijl. Ook voor mensen met hart- en vaatziekten en mensen met een hoge bloeddruk is het eten van wild vlees gezond.
Wild kruiden z.z. bestaan uit koriander, peper, foelie, majoraan, laurier en tijm. Stuk voor stuk krachtige kruiden en specerijen die passen bij wildproducten. Je gebruikt per kilo vlees 5 gram van de kruidenmix.
Een vrouwtje wordt een zeug of bagge genoemd. Jonge of eenjarige wilde zwijnen heten biggen of frislingen. Tweejarige wilde zwijnen heten overlopers.
(beroep) een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte (vlees van vogels), (met name kip), kalkoen en wild. Het woord poelier is afgeleid van het Latijnse pullarius dat oppasser van de kippen betekent.
Op wildopjebord.nl kun je eenvoudig online wild vlees bestellen. Vlees van wild dat in de vrije natuur heeft geleefd. Veelal in Nederland of Duitsland. Deze dieren hebben een goed en vrij leven gehad en worden daarnaast selectief bejaagd.
Hertenvlees koop je online bij Jager & Boer
Of je nu op zoek bent naar een malse hertenbiefstuk, hertengehakt, hertenrollade, hertensukade, edelhert rugfilet of kant en klaar hertenstoofvlees, bij Jager & Boer vind je het allemaal!
De huisarts kan fibromen verwijderen door ze weg te knippen met een steriele schaar. Bij een klein steelwratje is geen verdoving nodig. Bij een grotere steelwrat is plaatselijke verdoving mogelijk. Wegschrapen.
Achterbout van het Ree, zonder ellepijp, een prachtig stuk (h)eerlijk BIO-vlees. gecontroleerd gerijpt, vacuümverpakt en ingevroren. Prijs van € 42,50 per kilo, vakkundig gevliesd, verpakt en ingevroren.
Er verschijnt een litteken dat doorgroeit, en na maanden tot jaren een harde, rood tot bruin verkleurde streng of knobbel wordt. Een keloïd is meestal niet pijnlijk. Het kan wel jeuken of de beweging van de huid beperken. Het kan vooral de huid ontsieren.
Het wild zwijn (Sus scrofa) wordt ook wel everzwijn genoemd maar ook zwart wild of borstelwild. Een mannetje heet ook wel keiler, het vrouwtje zeug en een groep noemt men rotte of rot. Hij heeft een gedrongen romp en een langwerpige kop met een afgeplatte, sterke snuit.
Everzwijnvlees is afkomstig van dieren jonger dan zes maanden waardoor het lichtroze en fijn van structuur is. Vlees van everzwijn bevat ook veel mineralen en eiwitten. Je kan het goed vergelijken met mager varkensvlees, zij het wel met een lichte wildsmaak.
Een wild zwijn kan bijna een meter hoog springen en over hekken van ruim 1,5 meter klimmen, zodat een hek van minimaal 1 meter 20 hoog moet worden geplaatst.