Er zijn vele soorten graniet en ook de kleuren waarin graniet te krijgen is, lopen sterk uiteen. Van wit tot zwart en allerlei kleuren ertussen zoals roze, rood, groen en blauw. Vooral zwarte graniet heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen.
Graniet is een stollingsgesteente, dat diep in de aardkorst is gevormd uit gesmolten gesteente (magma). In Scandinavië, maar ook elders in Europa, vormt graniet hele bergketens.
Graniet vind je overal ter wereld terug en is verkrijgbaar in heel wat kleuren. De stenen hebben steeds een gespikkeld uitzicht en komen het meest voor in lichtgrijze, roodachtige en groene tinten. De laatste jaren is vooral zwarte graniet erg populair omdat deze het best past bij een moderne keuken.
Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De natuursteen soort graniet bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de graniet zijn kleur geven, zwarte biotiet en kwartskorrels die er uitzien als gelei. Graniet is in vele kleuren leverbaar.
Vaak halen mensen graniet en granito door elkaar wat een wezenlijk verschil is. Zo is graniet een product dat in platen rechtstreeks uit de berg word gehaald waarbij granito een product is wat door cement met kleine stukjes natuursteen te mixen en vervolgens af te slijpen gemaakt en gestort word door bijvoorbeeld ons.
Graniet is een natuursteen die ontstaat wanneer magma ondergronds stolt. Veel mensen associëren een granieten keukenblad met luxe. Dat komt doordat graniet één van de hardste materialen is die er bestaat. Zo is het bestand tegen zuren en bevat het geen kalk waardoor vlekken niet snel zichtbaar zijn.
Graniet is een hard natuurmateriaal wat ook onderhouden moet worden. Regelmatig impregneren is onderdeel van het onderhoud van een granieten aanrechtblad. Graniet is namelijk niet waterdicht, impregneermiddel maakt het product waterafstotend.
Graniet is een van de hardste materialen die er is en is goed bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Een keukenblad van graniet gaat dan ook jarenlang mee. Marmer is wat kwetsbaarder doordat het kalksteen aan de binnenkant minder hard is. Dit maakt het minder bestand tegen krassen en hitte.
Naast dat het sterk is, is graniet ook nog eens bijna krasvrij en stootvast. Hierdoor blijft jouw werkblad heel én mooi. Graniet is van nature een vlekvrij en hygiënisch materiaal.
Graniet kan door het vele gebruik matter worden, daarom moet je het goed onderhouden. Het vergt meer onderhoud dan keramiek. Het voordeel van graniet: het is over het algemeen goedkoper dan een werkblad van keramiek.
Kosten - Over het algemeen is graniet duurder dan het marmer, maar er zijn ook goedkope granietsoorten. Een deel van het goedkope graniet is roze roze, Cheema roze, Tigerskin enz. Opnieuw is er een uitzondering. Fantasiebruin marmer is net zo duur als de meeste graniet.
Koken met granieten coating pannen is gezonder. Een standaard pan met anti-aanbaklaag is gemaakt van de stof Teflon en deze bevat de stof PFOA (vanaf 2015 verboden). Deze stof is bij (over)verhitting slecht voor de gezondheid. Bij de granieten coating pannen van Rolyalty Line is hiervan geen sprake.
Omdat graniet onder hogere druk en onder invloed van hogere temperaturen is ontstaan, is het ook een harder materiaal dan marmer. Graniet is in dat geval dan ook beter geschikt voor het gebruik als keukenblad.
Het wordt altijd aanbevolen de behandeling op een onopvallende plaats te testen. Een granieten blad dient (afhankelijk van de kleur) enkele keren per jaar geïmpregneerd te worden.
Het materiaal is, dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren, keihard en daardoor krasbestendig en snijvast. Daarnaast is graniet ook zeer hittebestendig: in tegenstelling tot een aanrechtblad van composiet zal het granieten werkblad niet barsten of scheuren als je er een hete pan op zet.
Momenteel ligt de granieten aanrechtblad prijs per meter op ongeveer 250 euro, maar de exacte prijs is geheel afhankelijk van uw vereisten en keuken.
Het is hetzelfde product. In Nederland is Terrazzo is ook bekend onder de benaming granito. In feite zit er tegenwoordig geen verschil meer tussen beide benamingen. Vroeger was het nog zo dat doordat Terrazzo uit het met marmer gevulde Italië kwam, er geen graniet in het terrazzo voorkwam.
Hardsteen keukenbladen: De eigenschappen van hardsteen lijken op die van graniet. Het grote verschil met graniet is dat hardsteen zachter is. Naarmate hardsteen ouder wordt krijgt het een meerwaarde. Dit wil zeggen dat Hardsteen mooier word naarmate het veel gebruikt wordt.
De meeste granieten zijn bij huishoudelijk gebruik bestand tegen de meeste zuren en logen. Ook al is graniet goed bestand tegen de meeste zuren wij adviseren niet het gebruik van producten zoals chloor, schoonmaakazijn, anti-kal(k), allesreinigers en vergelijkbare producten.
Middelen zoals groene zeep en afwasmiddel kunnen helpen uw granieten aanrechtblad te reinigen. Toch zijn deze producten niet altijd effectief. HG natuursteen aanrechtbladreiniger is speciaal ontwikkeld voor een snelle, streeploze en veilige dagelijkse reiniging van natuurstenen aanrechtbladen.
Het verwijderen van vlekken uit graniet kunt u het beste doen met een speciale granietreiniger. Deze bevat uitsluitend ingrediënten die het natuursteen niet zullen aantasten. Wanneer het oppervlak geïmpregneerd is, geeft u dit wat extra tijd om vlekken te verwijderen.