Wanneer het wasgoed in uw droger niet goed droog wordt, maar wel erg heet, is er vaak een sensor vervuild. Wasdrogers meten door middel van een vochtmeting het huidige restvocht in de droogfase. Wanneer u klachten krijgt is de sensor vervuild.
Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt. Je kunt dit tegengaan door je kleren nog extra te schudden voordat je het op het wasrek legt. Daarnaast is het omwisselen van kleding op het wasrek aan te raden.
Hoogs waarschijnlijk is het verwarmingselement defect of een thermostaat op het verwarmingselement. Om het probleem op te lossen is het belangrijk de oorzaak te vinden. 2. Controleer of de condensor schoon is (alleen voor condens drogers) de bevind zich onderin de condens drogers achter een klep onder de deur.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
De sensor zit in de rib van de trommel. Je kunt de sensor het best schoonmaken met een vochtige doek en een sopje. Doe je dit geregeld, dan blijft je droger naar behoren werken.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Waarom komt mijn wasgoed niet droog uit de Miele droger? Nat wasgoed ná het drogen kan verschillende redenen hebben: Filters zijn onvoldoende schoon. Reinig de filters zoals in deze instructievideo voor condensdrogers en deze instructies voor warmtepompdrogers.
Wat te doen als mijn droger niet meer goed droogt? Als je droger niet meer droogt, controleer dan de stroomvoorziening. Als je zeker weet dat je droger goed aangesloten is op een werkend stopcontact, controleer dan of de filters, sensoren en de condensor schoon zijn.
Als je de droger wil resetten, schakel het apparaat dan uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat de stekker 30 seconden uit het stopcontact. Doe vervolgens de stekker er weer in en zet het apparaat weer aan.
Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.
Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar haalt het vocht uit de lucht, en laat dat neerslaan in een reservoir. Bij veel condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer, zodat het niet na elke wasbeurt leeggemaakt hoeft te worden.
De sensor van een wasdroger is de vinden op de volgende plek: In de meeste wasdrogers bevindt de sensor zich in de droog trommel. Controleer de gebruiksaanwijzing van het model om de exacte plaats van de sensor te vinden.
Gemiddeld doet een condensdroger 2 uur en 1 kwartier over het drogen van 8 kilo was. Dit is een half uur sneller dan bij een warmtepompdroger. Vergeet niet dat je wasgoed met een condensdroger minder lang mooi blijft en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.
Droogtegraad kiezen
Strijkdroog: vlak voor het strijken. Kastdroog: voor veelgebruikte kleding. Kastdroog plus: écht droog wasgoed. Extra droog: voor dikke stoffen.
Het extra droog programma is bedoeld voor dikker wasgoed. Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.