Maar Nederlanders wonen groot. Gemiddeld hebben we hier 65 vierkante meter huis per persoon. Daarmee wonen we een stuk ruimer dan Duitsers, die zo'n 46 vierkante meter per persoon hebben. Een Brit moet het gemiddeld met 44 vierkante meter doen.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Eigenschappen. Er is geen officiële oppervlakte voor het pand, over het algemeen zal een villa 200 vierkante meter of groter zijn. Het gaat hierbij om de woning, het omringende perceel kan aanzienlijk groter zijn.
Het gemiddelde nieuwbouw rijtjeshuis is met 128 vierkante meter woonoppervlakte groter dan ooit, de bijbehorende achtertuin daarentegen is sinds de jaren vijftig gekrompen tot 80 vierkante meter. Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers International in hun recentste woningmarktonderzoek.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Woningnood het hoogst in Apeldoorn en Ede, krapte in Nijmegen en Arnhem 'acceptabel'
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam.
Er vanuit gaande dat mensen tegen de 80 worden en rond de 20 op zichzelf gaan, kom je op ergens tussen de 15 en 20 jaar. Het kan ook aan het type huis liggen ; in sommige huizen woont niemand meer dan een paar jaar, in andere heb je echte ' plakkers' die het er makkelijk 40 jaar volhouden.
42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis.
Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier
Leefruimte: 26 m² Keuken: 6 m² Slaapkamer ouders: 11 m² Slaapkamer kind: 7 m²
Dit zijn de cijfers voor heel Nederland:
23 procent in een vrijstaand huis. 19,6 procent in een 2-onder-1-kapwoning. 15 procent woont in een appartement.
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Een huis huren lijkt misschien goedkoper, maar op lange termijn is dat niet het geval. De maandlasten zijn in het begin wat hoger wanneer je een woning koopt, maar aangezien huren elk jaar duurder wordt, is kopen een pak interessanter. Zeker wanneer je lang op dezelfde plaats wil wonen.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
In 2023 stijgen de huizenprijzen beduidend minder hard. Economen houden rekening met een prijsstijging 2,5% tot 4,5%. Een daling van de huizenprijzen wordt vooralsnog niet verwacht, maar wordt ook niet uitgesloten. Als de rentes blijven stijgen, kan dit wel degelijk leiden tot een prijsdaling.
Rabobank verwacht dat volgend jaar de huizenprijzen met gemiddeld 3% stijgen en 197.000 woningverkopen. Aan het einde van 2023 kan de gemiddelde huizenprijs licht dalen. ABN AMRO verwacht in 2023 een gemiddeld huizenprijsstijging van 2,5% en een gelijkblijvend aantal woningverkopen.
Dit zijn de maanden mei, juli, oktober, november en december. Als de gemiddelde verkooptijd tot aan de overdracht gemiddeld 3 maanden is kun je concluderen dat er meer huizen in de lente en de herfst te koop worden gezet. In de maand december zijn er verreweg de meeste overdrachten.
Gemiddeld kostte een koophuis in het tweede kwartaal van 2021 maar liefst 410.000 euro. Voor het eerst passeert de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning daarmee de 4 ton.
De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio's en huishoudens zijn groot. Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 m2, meldt het CBS zaterdag. In de meeste plattelandsgebieden hebben mensen al snel meer dan 80 m2 woonoppervlakte.