Het hangt er vanaf hoe iemand je heeft aangeraakt of dit strafbaar is. Als iemand je bijvoorbeeld dwingt om te tongzoenen terwijl je dat niet wilt, dan is dat aanranding. Aanranding is strafbaar en daar kun je aangifte van doen bij de politie. Je kunt ook voor advies contact opnemen met de politie bij jou in de buurt.
Wanneer ben je aangerand? Je bent aangerand als je gedwongen op een seksuele manier bent aangeraakt of gedwongen bent de geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.
Als je door geweld of dreiging met geweld gedwongen bent om seksuele handelingen te doen, dan is dit aanranding of verkrachting (seksueel geweld). Bij aanranding gaat het om alle seksuele handelingen, behalve seksueel binnendringen in het lichaam. Bij verkrachting gaat het om seksueel binnendringen.
Bij grensoverschrijdend gedrag dat 'hands-on' plaatsvindt, is er wel sprake van fysiek contact. Dit betreft het seksueel betasten, het binnendringen, variërend van zoenen (gedwongen tongzoen) tot verkrachting, de ernstigste vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Elke vorm van ongewenste intimidatie of betasting is fout en wordt bestempeld als aanranding. Als slachtoffer kun je verstijven of in shock raken, waardoor je je niet kan verzetten. De dader kan dan zonder geweld misbruik van je maken. Ook in een huwelijk vindt verkrachting en aanranding plaats.
Slaapseks wordt ook wel sexsomnia genoemd en is een erkende slaapstoornis. Het kan lijken of dit een prettige slaapstoornis is, maar er kunnen grote problemen van komen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die iemand in hun slaap hebben verkracht.
Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil. Bijvoorbeeld: als kind met een volwassene, als cliënt met een hulpverlener of als leerling met een docent.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
Aanranding en verkrachting zijn uiterst schokkende ervaringen. Als het jou overkomt, is de kans groot dat je je machteloos, vies en vernederd voelt. Het tast je gevoel van veiligheid aan. Misschien voel je je ook schuldig omdat je jezelf verwijt dat je de aanranding of verkrachting had kunnen voorkomen.
Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd; dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen. De helft (51%) van de vrouwen in Nederland heeft in het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld.
Seksueel misbruik bestaat uit alle seksuele aanrakingen of handelingen die een volwassene een kind opdringt. Dit varieert van begluurd worden of moeten kijken naar seksuele handelingen van de volwassene tot betasting of verkrachting.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Opvallend gedrag
seksuele situaties naspelen met poppen. angst of paniek tijdens het verschonen van een luier of vieze broek. ineens bevriezen als ze iets horen, zien of voelen wat de herinnering oproept aan het seksueel misbruik.
Effecten op brein en gedrag
En worden ze vaak zelf slachtoffer of pleger van misbruik, dan wel geweld. 'Door een onveilige omgeving en slechte jeugdervaringen ontwikkelen jonge slachtoffers een negatief zelfbeeld en vijandelijk wereldbeeld. Ook raakt hun gevoel uitgeschakeld, er ontstaat “emotional numbness”.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van gegevens en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap.
Drink een glas water. Zet een glas water naast je bed en drink deze op zodra de wekker gaat. Hydratatie geeft energie en maakt je productief. Dus als je moeite met wakker worden hebt, en een lusteloos gevoel of weinig energie hebt kan dat komen doordat je gedehydrateerd bent en te weinig water hebt gedronken.
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, online berichten van seksuele aard, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. De ander, de omgeving, maar ook die persoon zelf kan daar grote fysieke, mentale en emotionele schade door oplopen.
Er zijn verschillende situaties waarin kinderen kwaadaardige of opzettelijke verhalen van seksueel misbruik verzinnen. Een voorbeeld hiervan is de jongvolwassene die wraak wil nemen op de vermeende dader omwille van een ervaren onrecht. Of de gevallen waarin de valse aangifte wordt gebruikt als alibi.
Seksueel misbruik gevolgen op latere leeftijd
Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke achteruitgang, eenzaamheid, pensionering cognitieve achteruitgang, de behoefte om de levensbalans op te maken of ingrijpende verlieservaringen.
plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Overmatig seksueel gedrag of vermijden van seksualiteit. Mogelijk daderschap (maar: de meeste slachtoffers worden geen daders) Onbevredigende seksuele relatie. Vragen bij seksuele identiteit.
Van slaapproblemen, schuldgevoelens en het negatieve zelfbeeld kunnen een misbruikslachtoffers de rest van hun leven last van blijven houden. Vaak vinden ze het ook lastig om hun eigen koers te varen. Ze laten zich eerder leiden door wat de buitenwereld wil, dan door wat zij zelf willen.
Kinderen kunnen seksueel misbruikt worden door volwassenen, maar ook door andere kinderen die, door hun leeftijd of ontwikkelingsstadium, een machts- of vertrouwenspositie hebben tegenover het slachtoffer. De wet onderscheidt 2 vormen van seksueel misbruik: verkrachting en aanranding van de eerbaarheid.
Ze kunnen gevoelens ervaren van onmacht, schuld en schaamte. Ook kunnen ze agressief of wantrouwend worden naar anderen toe. Bij fysieke gevolgen van een verkrachting of aanranding kun je denken aan hoofdpijn, buikpijn, hyperventilatie, seksuele pijnproblemen, soa's of zwangerschap.