Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn.Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.
Als u een astma-aanval hebt, dan kunt u zelfs het gevoel krijgen dat u stikt. Een benauwd gevoel kan stress voor u opleveren. De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Vooruitzichten bij astma
Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar in deze tijd is het goed mogelijk om oud te worden met astma. Na de diagnose stelt de huisarts of longarts samen met jou een behandelplan op.
Astma kan dodelijk zijn. Klachten van kortademigheid kunnen ernstig zijn en zo snel optreden dat een adequate behandeling soms te laat wordt gegeven. Ook kan astma bij ouderen zo ernstig zijn dat het fataal is. Gelukkig is de sterfte aan een acute astma-aanval in Nederland heel laag.
Bij astma zijn de longen overgevoelig. Bij sommige prikkels trekken de spiertjes rond de longbuisjes samen. Daardoor worden ze nauw. Er kan minder lucht doorheen, u ademt moeilijker en u wordt benauwd.
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Wat kan er gebeuren met je astma als je je medicijnen niet gebruikt? Het niet gebruiken van je medicijnen kan er voor zorgen dat je astma verergert! Met de juiste medicijnen voel je je beter en kunnen de klachten van astma soms zelf volledig verdwijnen. Het belangrijkste is de longen weer open krijgen.
Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans wél goed te behandelen! De meeste mensen met astma zijn, mits ze hun medicijnen trouw en goed gebruiken en verdere adviezen goed opvolgen, (vrijwel) klachtenvrij.
In 2020 in totaal 145 sterfgevallen door astma
In 2020 overleden in totaal 145 personen aan astma: 53 mannen en 92 vrouwen (0,6 per 100.000 mannen en 1,0 per 100.000 vrouwen). Vooral op hogere leeftijd sterven mensen als gevolg van astma.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Astma en het weer …
Niet iedereen met astma heeft er last van, maar over het algemeen prikkelt koude en vochtige lucht de longen. Dat kan kortademigheid, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Als u met mist en regen naar buiten gaat kunnen uw klachten verergeren.
Een astma-aanval kan vele oorzaken hebben. Astma kan bijvoorbeeld worden opgewekt door stoffen waarvoor iemand allergisch is. Bijvoorbeeld huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren, (sigaretten)rook of parfum. Meestal reageren de luchtwegen direct, soms pas na uren.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. Je leeft 24 uur per dag met je astma en weet dus beter dan wie ook wat je klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.
Piepend ademen
Dit komt omdat je luchtpijp en bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zich vernauwen. Hierdoor verkrampen de spiertjes eromheen. De lucht heeft dan minder ruimte om doorheen te gaan. Raspend of zagend ademhalen zijn ook kenmerken van astma.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Wat de precieze oorzaak van astma is, is niet duidelijk. Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Als u of uw partner astma heeft dan hebben uw kinderen in de helft van de gevallen ook aanleg voor astma.
Astma kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan doordat u ergens allergisch voor bent. Meestal heeft u er in uw eerste levensjaren al last van, maar astma kan zich ook op een latere leeftijd openbaren.
Bij astma is de vernauwing van de luchtwegen nog omkeerbaar. Dit betekent dat een patiënt niet altijd klachten heeft. Tussentijds kan een astmapatiënt zelfs volledig klachtenvrij zijn. Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden.
Ja, je kunt altijd naar de bedrijfsarts (zie ook vraag 6). De bedrijfsarts speelt niet alleen een rol na een diagnose van astma of COPD, maar juist ook bij de preventie. Werknemers kunnen ook zonder klachten bij de bedrijfsarts terecht. De bedrijfsarts kan individuele werknemers adviseren over preventieve maatregelen.
De ontstekingsremmers en luchtwegverwijders bij astma geven bij goed gebruik nauwelijks bijwerkingen. Dit komt onder andere omdat je ze inhaleert met een puffer. Het is belangrijk dat je een puffer op de juiste manier gebruikt. Dit juiste gebruik verschilt per puffer (lees hier meer).
Salbutamol is een luchtwegverwijder. Artsen schrijven het voor bij astma en bij COPD (chronische obstructieve longziekte).
Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Dit middel neemt de gevoeligheid voor prikkels niet weg. Daar zijn andere medicijnen voor, die luchtwegbeschermers worden genoemd.