Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende of andere gevaarlijke stoffen in cosmetica zitten, of die nou organische of minerale filters bevatten. Dit wordt gecontroleerd. In Nederland gekochte zonnebrandcrèmes kun je dus – allemaal – veilig gebruiken.
Fabel: Zonnebrandcrème is kankerverwekkend
Nee, dit klopt niet. Volgens de Europese wetgeving mogen er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica zitten. Dit is verboden. Naast de Europese wetgeving is er nog een extra controle op de stoffen die gebruikt worden in cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème.
Helaas zijn er regelmatig nog wel producten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Controleer daarom voor aankoop of een zonnebrandcrème de stoffen Oxybenzone (benzophenone-3) en Octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) bevat. Is dit het geval, dan kunt u deze beter laten liggen.
Twijfel je tussen het kiezen van SPF 50 of 30? Wat is het verschil? SPF 50 biedt ongeveer 98% bescherming tegen UVB-stralen, terwijl SPF 30 ongeveer 96,7% bescherming biedt. Een beschermingsniveau hoger dan SPF 50 biedt slechts een marginale extra dekking en geen enkele SPF biedt 100% bescherming.
SPF 30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen en laat 3,3% door, terwijl SPF 50(+) 98% van de UVB stralen blokkeert en 2,0% door laat. 100% bescherming bestaat dus niet [9]. Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken.
Het korte antwoord is: ja!Als je de huid goed wilt beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, dan moet je dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken. Zonnestralen, dus de uv-A- en uv-B-stralen, zijn er altijd. Of het nu bewolkt of onbewolkt buiten is, 365 dagen per jaar is deze straling aanwezig.
Het antwoord op deze vraag is: JA! Belangrijk om te weten is dat je met een SPF 50 wel een bruine teint krijgt , maar niet rood wordt.
Schadelijke invloeden. "Maar zonnebrandcrème gebruik je om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van zonnestraling. Oók als je huid niet snel rood kleurt of als je makkelijk bruin wordt, is dat nog steeds belangrijk." "Een teveel aan uv-B-straling merk je direct: je huid wordt rood.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Als u een lichte huid heeft, kunt u bijvoorbeeld maar 5 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Als u zich van tevoren zou insmeren met een beschermingsfactor SPF 2 kunt u 2 x zo lang, dus 10 minuten in de zon blijven en met beschermingsfactor SPF 12 een uur.
Sommige mensen zoeken de schaduw op tijdens zonnige dagen. Zij denken soms ten onrechte dat zij in de schaduw niet bruin kunnen worden. Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden.
Dermatologen raden meestal aan om een gezicht zonnebrand te kiezen met een breed spectrum (tegen zowel UVA- als UVB-stralen) en met een SPF van minstens 30.
Denk eens aan de Alphanova zonnebrand. Een 100% natuurlijke zonnebrandcrème die veilig is voor koraalriffen en vissen. Bovendien laat de zonnebrandcrème geen witte waas achter! De stof oxybenzone is niet alleen schadelijk voor het koraal, maar ook voor andere zeedieren.
De bescherming tegen uv A-straling is bij Nivea Sun iets minder goed, maar wel voldoende. Het etiket is duidelijk en volledig. Het middel bevat geen allergenen en is duurzamer dan de Biodermal.
De A in uv A staat voor aging (huidveroudering) en de B in uv B voor burning (verbranden).Uv A-stralen gaan ook door wolken en glas en tasten je huid aan zonder dat je meteen verbrandt. Goed nieuws: dat kan makkelijk voorkomen worden door iedere dag een crème met SPF te smeren.
Misschien vraag je je af of je zonnebrandcrème ook volstaat als dagcrème. Snappen we, want dat scheelt tijd. Toch is het gebruik van enkel zonnebrandcrème als dagcrème niet aan te raden, omdat je huid de werkzame stoffen van een dagcrème hard nodig heeft. Wat als dagelijks product wel volstaat, is een dagcrème met SPF.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
"Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde", schrijft het instituut op haar website. "Het verschil zit vaak in de extra's eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een duurdere variant.
We krijgen wel eens de vraag wat de beste zonnebrandcrème is om rimpels en veroudering tegen te gaan. De waarheid is dat elke zonnebrandcrème die je religieus opnieuw aanbrengt door de dag heen, rimpels gaat voorkomen en veroudering tegengaat! Al raden we aan om altijd minimaal een SPF30 te gebruiken.
Als je op vakantie gaat naar een zonovergoten land, voorzie dan 2 flacons van 200ml per week per persoon. Normaal gezien kan je je 8 keer volledig insmeren met een fles van 200 ml (hetzij, als je je minstens 2 maal per dag insmeert, vandaar ook dat je zeker 2 flessen per persoon nodig hebt).
Beste uit de Test: Riemann P20 Sunscreen Original SPF30 2023.