Als werknemer heeft u in Nederland recht op vakantie. Het aantal vakantie-uren hangt af van het aantal uren dat u werkt. De opname van uw vakantie-uren stemt u af met uw werkgever.
Je hebt als werknemer altijd recht op wettelijke vakantiedagen. Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Dit wordt uitgedrukt in uren en is op jaarbasis vier keer je aantal contracturen. Werk je 40 uur per week, dan heb je dus recht op 160 vakantie-uren.
Uw werknemer heeft ieder jaar recht op vakantie-uren en vakantiegeld. Daarnaast mag uw werknemer gebruikmaken van verschillende soorten verlof, zoals zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof. Elk verlof heeft zijn eigen wettelijke regels waar u en uw werknemer zich aan moeten houden.
Je werkgever mag je vakantie ook weigeren als je te weinig vakantiedagen hebt. Het is daarom goed om te weten hoeveel vrije dagen je jaarlijks hebt. Je hebt in ieder geval recht op het wettelijke aantal, maar vaak krijg je er meer: de bovenwettelijke vakantiedagen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Ieder jaar heb je recht op minimaal 4 keer je wekelijkse arbeidsduur aan vakantie.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
In de wet is bijvoorbeeld niet geregeld hoe lang een medewerker maximaal op vakantie mag. De wet kent alleen een minimale termijn; de werknemer moet jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten van een vakantie kunnen genieten.
U vraagt het verlof schriftelijk aan bij uw werkgever en minstens 2 weken voordat het verlof ingaat.
Vakantie voor beginnende werknemers die nog geen vakantierechten hebben opgebouwd. U kunt, ter aanvulling van uw onvolledige recht op de gewone betaalde vakantie, 'jeugdvakantiedagen' krijgen, zodat u toch vier weken betaalde vakantie hebt.
De werkgever moet binnen twee weken na het ontvangen van de schriftelijke aanvraag van vakantiedagen reageren. De reactie moet ook schriftelijk zijn. Reageert de werknemer na deze twee weken? Dan mag je gewoon op vakantie!
Een werknemer mag zelf bepalen wanneer hij vakantie opneemt, tenzij er bepaalde verplichte vrije vakantiedagen zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld een periode aan collectieve vrije dagen tijdens een periode dat je bedrijf gesloten is, zoals tijdens de bouwvak of schoolvakanties.
Hoe ver van te voren moet ik verlof vragen? Minstens twee weken van tevoren, omdat je werkgever twee weken de tijd mag nemen om over jouw vakantieaanvraag te beslissen. Krijg je binnen deze twee weken geen reactie, dan geldt de aanvraag sowieso als goedgekeurd.
Elke werknemer heeft recht op vakantie.Dat is wettelijk geregeld. Het uitgangspunt is eenvoudig: wie een jaar lang voltijds aan de slag is, heeft in het daaropvolgende kalenderjaar recht op vier weken betaalde vakantie of wettelijk verlof.
Officieel werkt het zo: je dient een verlofaanvraag in bij je werkgever, schriftelijk of mondeling.Heb je na twee weken geen schriftelijke afwijzing, dan is de vakantie goedgekeurd. Hoe verdeel je de vakantieperiode eerlijk met je collega's? Iedereen wil op hetzelfde moment vrij, maar dat kan niet.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
Uitgangspunt. Uitgangspunt is dat de werknemer, met toestemming van de werkgever, bepaalt wanneer en hoe hij zijn vrije dagen opneemt. Het is dus 'vrij vragen en krijgen' en niet 'vrij nemen'. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen.
In beginsel heeft de medewerker recht op twee aaneengesloten of twee losse weken vakantie, tenzij de medewerker daarvoor te weinig vakantierechten heeft opgebouwd.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Volgens de cao hebben werknemers recht op drie aaneensluitende weken vakantie per jaar. Dit hoeft niet per se in de zomer te zijn. Zij hebben dan ook het recht om de weekenden voor en na de vakantie vrij te zijn. In de zomervakantie kan dit soms voor het weekend tussen de twee vakantieblokken voor problemen zorgen.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Onbetaald verlof
In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie. Opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen, pensioen en vakantiedagen.
Werkt u in voltijd (gemiddeld 36 uur per week)? Dan heeft u recht op 144 wettelijke vakantie-uren. Werkt u in deeltijd of werkt u structureel meer dan gemiddeld 36 uur? Dan krijgt u de wettelijke vakantie-uren naar verhouding van het aantal uren dat u recht op loon heeft.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.