Begin jaren tachtig was hij zelfs zeer zeldzaam, met alleen stabiele populaties op de Sint-Pietersberg en rond enkele voormalige mijnbergen in Limburg. Daarna breidde hij zich weer uit en in 2003 was er een grote invasie verspreid over het hele land. Op dit moment is de koninginnenpage een vrij schaarse standvlinder.
De koninginnenpage heeft als volwassen insect een levensverwachting van enkele weken.
De koningspage wordt gevonden in geheel Zuid- en Midden-Europa. De dichtstbijzijnde populatie bevindt zich in het Rijn- en Ahrdal, ten zuiden van Bonn en Wallonië waar het een zeer zeldzame soort is. Van Europa, met uitzondering van Britse eilanden en Scandinavië, naar het oosten tot China.
De koningspage lijkt op de koninginnepage. De meest in het oog vallende verschillen zijn de grootte (de koninginnenpage is beduidend groter dan de koningspage) en de blauwe verticale banen op de bovenvleugels van de koninginnenpage (op de bovenvleugels van de koningspage ontbreken die blauwe banen).
Wat eet de rups van de koninginnenpage? De rups doet zich te goed aan verschillende schermbloemigen: vooral wilde peen, maar soms ookgewone engelwortel, melkeppe en kleine bevernel. In de tuin kan je ze vinden op pastinaak, dille, venkel en wijnruit of op worteltjes in de moestuin.
Grootste vlinder
Tussen alle kleurrijke bloemen en vlinders in de Vlindertempel, kan je ook de grote atlasvlinder tegenkomen. Deze vlinder kan een spanwijdte bereiken van 25-30 centimeter en behoort tot de grootste vlinders ter wereld.
De meest bekende blauwtjes zijn het veel in tuinen voorkomende boomblauwtje en het fel blauwe icarusblauwtje. Blauwtjes van de Phengaris-soorten zijn voor hun ontwikkeling afhankelijk van bepaalde soorten mieren en worden ook wel mierenblauwtjes genoemd.
Een vlinder is een teken van een verloren ziel
Ze vertegenwoordigen een gevoel van onschuld, liefde en zachtmoedigheid. Het komt ook zelden voor dat je ze tegenkomt omdat ze de mens ontlopen. Dit wordt door velen gezien als een boodschap van iemand die van bovenaf op je neerkijkt.
Wat is de grootste vlinder van Nederland? De grootste dagvlinder van Nederland is de koninginnenpage. Deze vlinder kan 8 tot 10 cm groot worden. De grootste nachtvlinder in Nederland is de ligusterpijlstaart, die wel 10 cm groot kan worden.
De vlinders houden geen winterslaap. Het zou uitzonderlijk zijn, maar in principe kan het dus zo zijn dat je tijdens een zachte winter deze vlinder in ons land ziet rondfladderen. Atalanta's hebben een levensduur van een aantal maanden tot een jaar.
Koninginnenpages in de tuin zijn een belevenis. Ineens zie je op wortelloof of venkel een grote, groenzwarte rups met oranje streepjes. Veel mensen planten zelfs speciaal knolvenkel om deze soort te zien te krijgen!
5. 150 eitjes. 150 eitjes legt het vrouwtje gemiddeld aan de onderkant van verschillende waardplanten die allemaal tot de schermbloemigen behoren (wortel, kervel, pastinaak, dille).
Kolibrievlinder herkennen
De oranje vlekken dienen als schrikkleur om vijanden op afstand te houden. De voorvleugels zijn ongeveer 22 mm groot. Ook het achterlijfje is bijzonder: daaraan zitten lange zwarte haren, net als de staartveren van de kolibrievogel. De zwarte staartveren doen denken aan die van een vogel.
De rups rust langs de middennerf van een blad en is daardoor moeilijk te vinden. De soort overwintert als vlinder in struikgewas of dichte graspollen. Waar te zien: Vooral zonnige plaatsen in open bos en langs bosranden, struwelen op braakliggende percelen en houtwallen in landbouwgebieden; ook parken en tuinen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
De mot laat jou zien dat je prima kunt leven in deze derde dimensiewereld, maar dat je jouw unieke gaven mag inzetten om daarin jouw plek in te nemen net als de mot dat doet bij het vallen van de schemer en in de nacht. Toch wordt de mot altijd aangetrokken tot licht.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
De Vlinderstichting heeft samen met televisieprogramma Vroege Vogels de mooiste vlinderverkiezing georganiseerd. De Papilio machaon of wel de koninginnenpage is verkozen tot de meest favoriete vlinder van ons land.
De kleinste vlinder is slechts 1,2 millimeter lang
Microvlinders bestaan al zo'n 200 miljoen jaar. De Stigmella maya uit Mexico behoort tot die groep en is met z'n 1,2 millimeter de kleinste vlinder ter wereld.
De Atalanta is een zwarte vlinder, met witte stippen in de vleugelpunt van de voorvleugel, en twee oranje banden op zowel de voorvleugels als achtervleugels.