Port of porto is een versterkte wijn uit Portugal met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port.
De geplette druiven laat men 1 tot 4 dagen liggen waardoor een fermentatieproces op gang komt. Port wordt gemaakt van druiven die, net als bij alle andere wijnen, worden gefermenteerd. Tijdens het fermentatie proces voegt de wijnmaker er een sterke drank aan toe met een neutrale smaak, Aguardente genaamd.
Omdat er 66 miljoen Fransen zijn, komt dit uit op een kwart liter per hoofd van de bevolking per jaar in 2015. De rijke historie van port is natuurlijk mede te danken aan de Engelsen, sinds ongeveer 350 jaar geleden.
Port is een versterkte wijn gemaakt in Portugal. Het alcohol percentage schommelt altijd tussen de 18 en 20 procent en Port is tevens een zoete wijn. Port drink je dan ook meestal niet als een gewone wijn maar wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo'n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.
Wijn spijs
Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen. De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven. Dit geldt echter niet voor 'gewone' oude wijnen.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Port is een afkorting en staat voor portwijn, een versterkte wijn die afkomstig is uit Portugal. Portwijn heeft een alcoholgehalte tussen de 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn en wordt geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
Er zitten 117 kilocalorieën in 1 portglas (75 gram) port. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'port'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Officieel zitten sterke dranken dus boven de 15%. Maar daarboven varieert het nogal. De populaire basisdranken voor mixen hebben een alcoholpercentage tussen 30 en 50%. Met uitschieters van 70% (Absint) tot zelfs 80% (Stroh 80).
Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft). Dit bereik je door meer dan 20 glazen alcohol in een paar uur te drinken. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Ook is er dan sprake van levensgevaar.
-Vintage Port: ook wel “the king of ports” genoemd is de duurste en krachtigste port. Slechts 1% van alle port komt als vintage port op de markt. Het is een blend van wijnen van verschillende quinta's maar uit één oogstjaar en wordt ongefilterd gebotteld nadat ze twee tot drie jaar in eiken houten vaten hebben gerijpt.
De smaak van een Tawny is veel complexer dan die van een Ruby. Dit komt onder andere door de rijping op houten vaten, die naarmate de tijd verstrekt, meer smaak afgeeft aan de port. De smaak is wel een stuk zachter dan die van een ruby. Je proeft onderandere karamel, hout, noten, eventueel chutney.
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Het hout zorgt niet alleen voor de diepe taankleur, maar geeft de Tawny port ook steeds meer smaak. Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Na opening blijft een fles Ruby Port zo'n twee tot drie weken goed. Wat wel grappig is: de volgende dag smaakt een glas uit deze fles meestal beter dan de avond dat je de fles opende. Het contact met zuurstof zorgt er namelijk voor dat de port zachter en voller wordt.
Wat zijn nog meer verschillen tussen Port en Sherry? Het grootste verschil is dat sherry uitsluitend van witte druiven wordt gemaakt, terwijl port zowel van rode als van witte kan worden gemaakt (hoewel port bijna altijd met rode druiven wordt gemaakt).
Zomerse Port cocktail combinaties met tonic
Qua verhouding neem je 1/3 port en 2/3 tonic. Schenk de port in een royaal glas gevuld met ijsblokjes. Top dit af met je favoriete tonic, schijfje lemon en verse munt. Wil je variëren met je witte Port en tonic mix?
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. Er zijn kortgezegd vijf soorten port te onderscheiden, namelijk ruby, tawny, rosé, witte- en vintage port.
De term Vintage Port zie je vaak voorbij komen, maar wat betekent het precies. Port die wordt gemaakt in topjaren en van de beste druiven van de wijngaard is vintage. Daardoor is deze Port vaak erg lekker maar ook vaak een stuk duurder dan andere soorten port.