Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Bij een baby van 8 maanden is de gemiddelde wakkertijd 2,5 uur, maar deze wakkertijd geldt niet altijd meer als leidraad. Als je baby goed heeft geslapen tijdens de middagdut kan hij of zij ongeveer 4 à 4,5 uur wakker blijven.
In het kort: Overdag: 2,5 tot 3 uur. s' Avonds en s'nachts: 11 - 12 uur. Totaal: 12 - 15 uur per dag.
Belangrijk is om je kindje vanaf nu niet meer te laten slapen tussen 17 en 18 uur 's middags. Slapen op dit tijdstip vermindert de slaapdrang aanzienlijk en zorgt voor moeilijker inslapen in de avond en soms ook vaker wakker worden in de nacht. In de avond kom je meestal uit op een bedtijd tussen 18 en 20 uur.
In bed om 19.00
De gemiddelde wakkertijd is op deze leeftijd 2,5 uur, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij na de middagdut ongeveer 4 – 4,5 uur wakker blijven. Dit betekent dat hij de namiddagdut niet meer nodig heeft, mits hij 's ochtends en 's middags goed geslapen heeft.
Wakker maken wil je wel doen als je juist geen vroege vogel hebt. De dag start namelijk idealiter tussen 06.00 - 09.00 uur, juist zodat je genoeg licht tot je krijgt (dat vindt je 24-uursritme fijn) en er ruimte op de dag overblijft voor dagslaap.
Let daarom goed op de hoeveelheid die je baby drinkt en probeer het langzaam af te bouwen. Bijvoorbeeld door de voeding iets meer aan te lengen met water of door steeds iets minder te geven. Baby's van rond de 8 maanden hebben geen nachtvoeding meer nodig en zouden in principe rond de 11 uur één stuk moeten slapen.
8 maanden slaapregressie
Je kind slaapt korter overdag. Moeite met slapen overdag (het eerste slaapje gaat vaak wel). Moeite met (in)slapen in de avond. Wat eerst werkte, werkt niet meer of duurt langer.
Sprong 8 (55 weken)
Deze sprong duurt zo'n 6 weken.
Zorg voor rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Een open deur misschien, maar echt als de wereld van je baby voorspelbaar is dan kan hij of zij zich makkelijker aan zijn slaap overgeven. Help je baby overdag om zijn nieuwe fysieke vaardigheden zich eigen te maken. Speel met je baby veel kiekeboe.
Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Waarom hebben kinderen veel slaap nodig? Je kroost vroeg naar bed brengen heeft twee hele grote voordelen: meer me-time én meer slaap voor jou en je partner. Maar genoeg slaap is voor je kind ook superbelangrijk. Het stimuleert de groei en is nodig om alle nieuwe mijlpalen en opgedane kennis te verwerken.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Je baby kan gedurende één minuut los zitten (zonder steun van de armen). Hij kan zitten met een rechte rug en gestrekte benen en heeft hierbij een actieve balans. Hij trappelt graag met zijn benen als je hem overeind houdt door hem onder je armen te dragen. Wees voorzichtig, het is te vroeg om hem te laten lopen.
Het laten huilen kan nadelige gevolgen hebben voor het stressniveau van de baby en dat kan langdurige schadelijke gevolgen hebben. Alleen huilen geeft je kind veel stress en dat leidt tot aanmaak van het hormoon cortisol.
Vanaf 8 maanden hebben heel wat kinderen het moeilijk om afscheid te nemen van hun ouders. Vanaf die leeftijd hebben ze namelijk vaak last van scheidingsangst. Ook dan zullen ze vaker huilen.
1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Vanaf 8 maanden mag je kindje granen eten, en kun je ook starten met brood. Geef bijvoorbeeld eens een broodkorst uit de hand als tussendoortje. Je zult zien dat je kleintje erop begint te sabbelen; zijn eerste kennismaking met brood! Om te beginnen is wit of lichtbruin brood prima.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
De meeste baby's van 7 maanden kunnen overdag ongeveer 2,5 uur achter elkaar wakker zijn. Dit geldt met name in de ochtend en in de middag. Is je kleintje bijvoorbeeld om 10.00 uur wakker van het ochtenddutje. Dan is het rond 12.30 uur 'pas' weer tijd voor het middagdutje.
Welke leeftijd van 2 naar 1 slaapje? De meeste kinderen (met de nadruk op meeste) hebben een dutjes overgang van 2 naar 1 slaapje als ze tussen de 15 en 18 maanden oud zijn. Maar het kan voorkomen dat je kind er pas later klaar voor is. Kinderen die jonger zijn dan 15 maanden hebben meestal echt nog 2 dutjes nodig.