En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
De algemene verhouding van metselspecie is 1 deel cement op 3 delen zand (metselzand, korrelgroep 0-2, dus korrels van 0,063 tot en met 2 mm). Sommige metselaars prefereren een vettere specie (verhouding 1 cement op 2,5 zand) of juist een schralere (1 op 3,5).
Er worden onder het maaiveld zelfs al kalkzandstenen en kalkzandsteenblokken toegepast. Als alternatief voor het ontbreken van een gemetseld tras- of cementraam kan een waterkerende laag in het metselwerk worden aangebracht.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit. Tip!
Ontwerp. Tegenwoordig is de noodzaak van een trasraam minder aanwezig vanwege betere materialen en samenstelling van de bakstenen. Toch worden trasramen nog veelvuldig toegepast. Ze kunnen het ontwerp van de woning namelijk van een statement voorzien.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking. De verpakkingsdatum is te vinden op de zak zelf.
Wat is cement en waarom waterdicht maken? Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel.
Hydramix Pro maakt cement permanent waterdicht. Het is gebaseerd op de nieuwste nanotechnologie silicaten en kan toegepast worden bij het maken van beton, cement, voegmortel, metselspecie / metselcement, etc. Hydramix Pro is een gebruiksklaar cement impregneermiddel en vervangt water bij met maken van cement en beton.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Het aan te raden om zand en cement wat af te wisselen zodat alles goed gemengd geraakt. Dus eerst 2 scheppen zand, dan 1 cement en vervolgens nog 1 schep zand. Voeg het water in deeltjes toe (tot ongeveer ¾) en meng heel goed: met het truweel als je een slechts een halve emmer maakt.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Een rollaag is een metselverband, waarbij de bakstenen verticaal liggen op de strek of op de kop. Vaak wordt dit gebruikt boven een venster of deur. Het zorgt namelijk voor een steviger en stabieler geheel en zorgt ervoor dat een lage muurdeel minder snel zal scheuren.
Het is belangrijk om het juiste metselwerk te kiezen voor uw toepassing. Zo gebruikt men voor funderingen doorgaans betonblokken in plaats van gevelstenen. Betonblokken hebben een hogere druksterkte, en zijn daarom prima geschikt voor metselwerk met een dragende functie.
Voorheen werd daarvoor een 'trasraam' gemetseld. Dit trasraam werd gemetseld vanaf de fundering tot enkele lagen boven het maaiveld of de begane grond en bestaat uit metselwerk van klinkers (weinig zuigende baksteen) en waterdichte cement c.q. tras.