Weigering na te vaak niet slagen voor eenzelfde opleidingsonderdeel. Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
In een bachelor- of schakelprogramma mag je slechts twee jaar hetzelfde opleidingsonderdeel opnemen en heb je dus maximum vier examenkansen. Als je na die twee jaar niet geslaagd bent voor een bepaald opleidingsonderdeel, moet je CSE minstens 50% bedragen.
Als u niet geslaagd bent voor een vak, dan kunt u (als u nog een examenbeurt over hebt voor dat vak) het examen opnieuw afleggen. U moet het examen opnieuw afleggen binnen de 4 maanden. U krijgt 3 examenbeurten per vak per jaar.
In de loop van het academiejaar krijg je 2 examenkansen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Behaal je na je 1ste examenkans een creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel, dan vervalt je 2de examenkans. Je kan dus niet nogmaals een examen afleggen in de hoop een hoger cijfer te halen.
Mijn monitoraat (pol en soc ugent) heeft gezegd dat 6 herexamens meestal wel haalbaar zijn omdat dit lijkt op een normale examenperiode. Meer is moeilijk, maar als je er veel voor werkt is het wel haalbaar denk ik. Ik ken bv mensen die er 8 hadden en voor alles erdoor zijn geraakt tijdens herexamens.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Ook krijgen kandidaten die in 2022 proberen hun diploma te halen de mogelijkheid om van 2 vakken alle examenonderdelen te herkansen: 1 extra herkansing voor het centraal examen, en daarnaast. 1 extra herkansing voor (alle onderdelen van) een college-examen.
Toleranties kan ze pas inzetten wanneer ze de eerste mijlpaal binnen haar opleiding heeft behaald en ze een gemiddeld percentage van ten minste 50% heeft, en indien het resultaten betreft van 8/20 of 9/20. Sommige opleidingsonderdelen worden uitgesloten van toleranties.
In de loop van het academiejaar krijg je 2 examenkansen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Behaal je na je 1ste examenkans een creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel, dan vervalt je 2de examenkans. Je kan dus niet nogmaals een examen afleggen in de hoop een hoger cijfer te halen.
De dienst studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit ondersteunt je bij je studies, van geldproblemen en huisvesting tot concentratieproblemen en faalangst. Tijdens examenperiodes opent Teleblok een chatruimte om studenten met stress en andere examenproblemen te helpen.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
Eindexamenleerlingen horen vandaag of ze geslaagd zijn. De meeste scholen kiezen er tegenwoordig voor álle leerlingen te bellen om de uitslag door te geven.
Een hogeschool of universiteit kan een student(e) weigeren in te schrijven wanneer deze geen leerkrediet, m.a.w. studiepunten, meer beschikbaar heeft. Daarnaast stelt iedere hogeschool of universiteit bepaalde voorwaarden waaraan een student moet voldoen indien hij ingeschreven wil worden of blijven.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Vakken waarvoor je niet geslaagd bent, kan je “meenemen” naar een volgend jaar om het examen over te doen. Zo kunnen studenten blijven studeren en ondertussen een mandje studiepunten bij elkaar puzzelen waarin ze zelf in dreigen te verdrinken.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Per academiejaar krijg je dan 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (hbo5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Wanneer je beslist om een examen niet af te leggen, moet je je ombuds hiervan vóór de start van het examen op de hoogte brengen. Vervolgens moet je je voor dit examen uitschrijven via het IER. Dit kan vanaf twee weken voor aanvang van de officiële examenperiode.
In het huidige systeem kan die de acht tolereren en enkel het tweede vak meenemen naar het tweede jaar. In de toekomst zal die beide vakken moeten meenemen: er wordt enkel gedelibereerd als de student daardoor in een keer de mijlpaal haalt.
Bij B-vakken is er na een buis kans op deliberatie. Zo kan je met minder dan 50% toch slagen voor die vakken. Tel het aantal B-vakken in je studierichting. Dat aantal bepaalt hoeveel buispunten je hebt.
Bonus van 60 studiepunten
De eerste 60 studiepunten die je verwerft (= waarvoor je slaagt) als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je eenmalig dubbel terug. Deze regel geldt niet als je ingeschreven bent met een creditcontract.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
Het gemiddeld centraal examencijfer moet onafgerond een 5,5 of hoger zijn (vanaf 1 augustus 2011). Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één vijf als eindcijfer behaald worden op havo en vwo (vanaf 1 augustus 2012).
Voor iedereen begint de weg naar het examen in de vierde klas. Gedurende het jaar zijn er schoolexamens (SE) waarvan de cijfers meetellen voor het eindexamen. De meeste SE's worden in de SE- weken afgenomen. Per jaar mogen 4 SE's herkanst worden.