Het juiste lidwoord kan dus zowel het blik als de blik zijn.
Is het de of het blik
In de Nederlandse taal gebruiken wij beide lidwoorden voor blik.
Blik definities
naamw. Uitspraak: [ blɪk ] 1) (verpakkings)materiaal van metaal Voorbeeld: 'een koektrommel van blik' 2) voorwerp van blik om voedsel in te bewaren Verbuigingen: blik - ken (meerv.) Voorbeelden: 'een blikje soep' , 'blikgroenten' 3) stoffer en blik (gereedschap om vuil weg te nemen...
In 1810 vroeg de Engelsman Peter Durance – what's in a name – patent aan op een methode om gesteriliseerde groenten in blik te verpakken. Mede daardoor wonnen de Engelsen vijf jaar later de beroemde slag bij Waterloo. Hun soldaten waren gevoed daar rantsoenen uit blik. In 1860 was ingeblikt voedsel algemeen gebruik.
Een van hen was Peter Durand, een Britse koopman die in 1810 een patent kreeg voor het gebruik van ijzeren blikken met een laagje tin om voedsel te bewaren, dit waren de eerste conservenblikken.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Inhoudsmaten. Blikjes is een gestandaardiseerde vorm van verpakkingsmateriaal, wat betekent dat in grote delen van de wereld drankenblikjes dezelfde maatvoering hebben. De meest voorkomende maten in Nederland zijn 15, 25, 33 en 50 centiliter.
Blik en blik zijn niet hetzelfde
En staal, dat is dan weer een mengsel van ijzer met wat koolstof. Blikjes zijn lange tijd gemaakt van plaatstaal met een laagje tin aan de binnenkant. Dat laagje beschermt het staal tegen de inhoud van het blikje. Je drankje zit tegenwoordig doorgaans in een blikje van aluminium.
Weetje: aluminium blikjes zijn niet magnetisch. Dat betekent dat een grote magneet ze niet uit het restafval kan scheiden en het aluminium geen tweede leven krijgt.
Het materiaal gaat verloren voor recyclage. Blik is gevoelig aan roestvorming in de natuur en kan zo niet meer gerecycleerd worden.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
Gaatje in lipje van frisdrankblikje
Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z'n plek te houden.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Toch is het ook dan nog af te raden om je eten in geopend blik te bewaren. Bij het openen kan het laagje beschadigen.Daarnaast kun je een blik niet meer goed afsluiten en droogt het voedsel uit. Ook worden de geuren van andere producten in de koelkast opgenomen.
Iedereen heeft wel eens een frisdrank blikje geopend. Maar is het je wel eens opgevallen dat er een gaatje in het lipje zit? Zo'n gaatje in het lipje is handig, want als je het blikje wilt openen met je wijsvinger, dan heb je iets meer grip achter het lipje.
Op inhoud per blik wordt geen compromis gemaakt, deze blijft hetzelfde: 33cl. Naast dit voordeel is het esthetisch volgens velen een vooruitgang.Het ziet er mooier uit en ook ligt het dunne blikje volgens een hoop gebruikers fijner in de hand.
Het gewicht van een klein bierflesje bedraagt 180 tot 200 gram. Een aluminium blikje weegt 5 tot 10 gram.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Wanneer je soep uit blik wilt opwarmen, zorg je ervoor dat je de soep in een schaaltje of diep bord giet. Blik kan metaal bevatten, dus dit mag niet in de magnetron. Daarna kun je het schaaltje of bord in de magnetron zetten en voor 1 tot 2 minuutjes opwarmen met 1000 Watt.
Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Gooi je wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kan je veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.
2- Drankjes van tevoren invriezen
Dit werkt enkel niet met koolzuurhoudende drankjes, maar wel bij water of limonade. Neem je cola, sinas, cassis of een ander koolzuurhoudende drank mee?Dan is het geen goed idee om het in te vriezen, omdat het koolzuur dan verdwijnt.