Na het aanbrengen vindt er een chemische reactie plaats waardoor een inert eindmateriaal ontstaat. De uiteindelijke, uitgeharde epoxyhars vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid en biedt superieure resultaten.
In eerste instantie leidt aanraking van de huid met epoxyharsen, verharders en/of reactieve verdunner tot roodheid, jeuk en pijn. Langer durend contact kan leiden tot irritatie-eczeem. De huid is dan beschadigd. Ongeveer 1 op de 5 mensen die met epoxy werken ontwikkelt daarnaast een allergie.
Niet uitgeharde epoxy hars of verharder kan giftig zijn voor in het water levende organisme. In het algemeen: gebruik altijd handschoenen en vermijd contact tussen nog niet uitgeharde epoxyhars en harder en de blote huid. Wij raden aan om nitril handschoenen te gebruiken.
Epoxy giethars is, net zoals polyester giethars, een kunsthars en bestaat uit twee componenten. Je kan het gebruiken voor het maken van Resin art, het coaten van een houten tafelblad, het maken van sieraden en nog veel meer.
Epoxy is een thermohardende kunststof, welke geproduceerd wordt door het mengen van verschillende chemische stoffen. Tijdens het verwerken van epoxy kunnen sommige van deze chemische stoffen dampen loslaten. Ook kunnen uitgeharde stukjes loslaten of afslijten en in het milieu terechtkomen.
Hier hecht epoxy niet aan
Polyethyleen (PE): denk aan producten zoals plastic vuilniszakken en verpakkingstape. Siliconen: je hebt natuurlijk kant-en-klare siliconen mallen, maar je kunt ook zelf een mal maken met vloeibare siliconen. Lossingswas: carnaubawas voorkomt dat epoxy aan een materiaal hecht.
Deze lijm is geschikt voor verticaal klussen want hij droogt snel op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. Na vijf minuten is de hechting sterk genoeg voor normaal gebruik, na twee uur kun je er druk op uitoefenen en na 24 uur heeft het product zijn eindsterkte bereikt.
Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken. Naast epoxy speelt arbeid ook een grote rol.
Wat is epoxy? Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
Epoxy is een kunsthars met zeer uitgebreide mogelijkheden. Epoxy bestaat uit een vloeibaar basiscomponent (hars) en een vloeibare verharder. Na menging van beide componenten zal het materiaal uitharden tot een hard, plastic-achtig materiaal.
Bij sommige mensen treedt na enkele dagen werken met epoxy al eczeem op, andere mensen krijgen het pas na jaren gewerkt te hebben met epoxy. Inademen van dampen kan de luchtwegen irriteren.Op den duur kan zich een luchtwegallergie ontwikkelen. Symptomen zijn astma-achtig (benauwdheid, kortademigheid, hoesten).
Epoxy is een kleurloze twee componenten giethars die voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Door de twee componenten samen te voegen, ontstaat er een chemische reactie waarna de epoxy uithardt. Eenmaal uitgehard is epoxy zeer sterk en het hecht ook goed op vrijwel alle materialen.
Dit is een beladen onderwerp. Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat eenmaal uitgeharde epoxy volledig voedselveilig is, is dat helaas niet het geval. Ja, kort contact met voedsel is geen probleem.
Kleine restjes epoxy, glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit.
Droogtijd garagecoating: tussenlaag en toplaag
Deze mag namelijk niet helemaal uitharden voordat u de bovenste laag aanbrengt, aangezien de hechting dan negatief beïnvloed wordt. Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt.
Als u allergisch bent voor epoxyharsen, dan moet u direct huidcontact met epoxyharsen vermijden, vooral als de epoxyhars nog niet 'uitgehard' is. U kunt beschermende handschoenen dragen om te proberen het contact met epoxyharsen te voorkomen. Maar epoxyharsen dringen gemakkelijk door rubber handschoenen heen.
Een normale gietvloer, van epoxy of polyurethaan kent een aantal nadelen. Ze worden gemaakt van aardolie, grondstoffen die niet herwinbaar zijn en hebben vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Een epoxy gietvloer is een vloer op basis van het kunsthars epoxy. Een mengsel met epoxy is dan over de ondervloer uitgegoten en uitgehard. Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven.
Op elke ondergrond aan te brengen
Deze afwerking kan worden toegepast op elk type ondergrond (staal, beton, hout en kunststof). Toepassingsmogelijkheden van de Himgrip epoxy slijtlaag zijn onder andere: brugdekken, RoRo linkspans, parkeerdekken, hellingbanen of loop- en fietspaden.
Ga niet voor het gebruik van alcohol en verfverdunners, want deze kunnen het hout beschadigen of verkleuren. Gebruik dan aceton om de epoxy te verwijderen van het hout of het beton. Je kunt dan gemakkelijk alle epoxystukjes verwijderen als het is losgekomen. Overige aceton verdampt dus zal geen probleem vormen.
Maak met een brander/Butaan gasbrander (voor grote oppervlakken) een korte zwaaiende beweging over het oppervlak om zo de luchtbelletjes te verwijderen. Let er op dat je de brander niet te dicht op de epoxy of tegen de mal houdt, anders zal het verbranden.
Epoxy schuren
Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Hoge omgevingstemperatuur
Daarnaast is het verstandig om bij hoge temperaturen geen grote gietingen te doen omdat dit te warm kan worden, hierdoor kan epoxy geel worden of zelfs scheuren, de aangegeven maximum laagdikte geldt dus niet bij een hogere verwerkingstemperatuur dan aangegeven in de handleiding.
Er blijven kleverige plekken in de epoxy na uitharding
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.
Onjuiste mengverhouding
Als de verhouding niet klopt, zal de epoxy niet uitharden. Meng de componenten van altijd nauwkeurig op gewicht of volume volgens de mengverhouding die op de verpakking van het product staat. Voeg nooit meer harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet goed uitharden.