Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Gynaecoloog Ingrid Pinas benadrukt dat de cyclus van de man niet vergelijkbaar is met de cyclus die vrouwen kennen. “Het hormoonniveau is bij mannen veel constanter. Ze hebben minder hormoonschommelingen.” Maar dat betekent niet dat ze geen klachten ondervinden van de hormoonschommelingen die ze wél hebben.
Opvliegers bij mannen? Opvliegers kunnen ook bij mannen optreden maar dit gebeurt veel minder vaak omdat de daling van het mannelijk hormoon testosteron veel langzamer gaat. Het testosteron daalt veel geleidelijker waardoor heftige hormoon schommelingen meestal uitblijven.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Opvliegers komen vooral voor bij vrouwen, maar kunnen ook voorkomen bij mannen. Net als bij vrouwen, worden opvliegers bij mannen veroorzaakt door een hormoonverandering, in het geval van mannen door het hormoon testosteron. Als het testosterongehalte bij een man snel daalt, kan een opvlieger ontstaan.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Vanaf 40 jaar. De eerste tekenen van de penopauze kunnen zich al voordoen rond de 40 jaar. Deze 'mannelijke overgang' noemen we ook wel andropauze.
Het antwoord op de vraag is: ja. Ook mannen kunnen menstrueren. Wanneer iemand zich identificeert als man, maar geboren is met vrouwelijke geslachtsorganen, kan het zijn dat diegene menstrueert.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Onder invloed van deze hormonen rijpt de eicel van de vrouw in ongeveer een maand tijd, wat zorgt voor een maandelijks ritme. De cyclus van de man duurt 24 uur.
Bij mannen in de overgang zijn de symptomen wat subtieler. Ze vallen wat minder op. De veranderingen in de hormoonspiegel gaan geleidelijker aan. Opvliegers, zweetaanvallen, minder zin in seks, verminderd libido, minder energie, een lusteloos gevoel zijn verschijnselen die erbij horen en die vrouwen ook ervaren.
Meer over laag testosteron (hypogonadisme)
De oorzaak is niet altijd bekend. Soms hangt dit samen met een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook optreden bij problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of als een van de zaadballen is verwijderd.
Wanneer een vrouw haar climax bereikt, komt het zogenaamde 'gelukshormoon' oxytocine vrij. Dat hormoon zorgt voor een warm en ontspannen gevoel en neemt alle spanning en stress in je lichaam weg. Dat een vrijpartij kan meetellen als een goede workout is alom gekend.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Testosteron wordt geproduceerd in de bijnieren en (bij mannen) in de teelballen (testes), ongeveer 7 mg/dag bij mannen. Onderdeel van de testes zijn de leydigcellen, waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Bij vrouwen wordt de testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren.
Een hoge testosteronspiegel wordt onder andere in verband gebracht met een gespierd lichaam, vroeg ontstaan van gezichtsbeharing, oksel- en schaamhaar en vroege verandering van de stem bij mannen. Bij een overmaat kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen en worden ze vroeg kaal.
Als mensen het over 'de hormonen' hebben, bedoelen ze de geslachtshormonen. Bij mannen is dat dus testosteron, bij vrouwen gaat het om oestrogeen en progesteron. Die laatste twee gaan veel meer op en neer.
Oestrogenen onderdrukken ook de testosteronproductie en leiden tot vervrouwelijking: borstgroei, zachtere huid, veranderende vetverdeling, toenemende emotionaliteit. De stem wordt niet beïnvloed. Ook is er vaak slechts een beperkt effect op de mannelijke baardgroei. Dan kan laser- of elektrische epilatie nodig zijn.
De menstruatie (afkomstig van mensis, Latijn voor maand) - ook wel ongesteldheid of maandstonde genoemd - is bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd de maandelijkse periode van ongeveer een week waarin menstruatiebloed en slijm via de vagina wordt uitgescheiden als gevolg van het afstoten van een deel van het ...
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Een warmteopwelling is een plotse aanval van warmte, waarbij voornamelijk het hoofd en de nek- en halsstreek rood kunnen worden. Ze worden ook vaak vapeurs genoemd. Ze kunnen gepaard gaan met zweten, eventueel hartkloppingen en angstaanvallen.
De overgang is een aantal jaren rondom uw laatste ongesteldheid. U merkt dat er meer of minder tijd komt tussen uw ongesteldheid. Ook kunt u erger ongesteld worden met meer bloedverlies. U kunt het opeens heel warm krijgen en zweten.