Handhygiëne in het verpleeghuis
Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen. Wanneer de handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen kun je handalcohol gebruiken.
Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek;Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Een van de belangrijkste boodschappen tijdens de coronapandemie is toch ook dat je regelmatig je handen moet wassen. De meeste ziekteverwekkers worden namelijk via je handen verspreid. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Handhygiëne is handen wassen met water, zeep en een papieren handdoek òf handen desinfecteren met handalcohol. Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook liever niet met bijvoorbeeld afwasmiddel.
Kun je je handen wassen zonder water? Ja, dat kan. Als je niet over water en zeep beschikt (bijvoorbeeld als je onderweg bent), dan kun je handgel gebruiken om je handen te reinigen. Maar het is beter om je handen met water en zeep te wassen.
Slechts vijf procent van de mensen wast zijn handen zoals het hoort. Dat is de conclusie van een groot onderzoek van de Universiteit van Michigan in de VS. Volgens de onderzoekers wast het grootste gedeelte van de mensen zijn handen veel te kort.
Onderzoek naar handen wassen met zeep
10 procent van de vierduizend geobserveerde personen wast hun handen helemaal niet, terwijl 33 procent van de mensen hun handen wast zonder zeep. De overige personen gebruikten wel zeep, maar niet lang genoeg om alle slechte bacteriën te verwijderen.
Handreiniging is het wassen van handen met water en zeep. Je doet dit als handen zichtbaar vuil zijn of plakkerig aanvoelen. Eveneens nadat je in contact bent gekomen met lichaamsvloeistoffen, na niezen of hoesten en na elk toiletbezoek.
Om virussen en bacteriën minder kans te geven zich te verspreiden, doe je er goed aan de textielrol, stoffen handdoek en handendrogers de deur uit te doen. Papieren handdoekjes zijn de beste manier voor het drogen van je handen.
Door te desinfecteren reduceert u zowel transiënte als residente flora die op de handen aanwezig zijn. Alleen door te desinfecteren minimaliseert u echt de kans op overdracht. Wanneer u uw handen wast, verwijdert u het aanwezige vuil en tot 80% van de aanwezige micro-organismen (transiënte flora) op uw handen.
1) Was je handen voor het koken
Om te voorkomen dat bacteriën van de tafel of het wisselgeld op het voedsel overgaan, moet je jouw handen wassen voordat je gaat koken. En als je na het bereiden van gevoelige producten zoals vlees of rauwe eieren ander voedsel gaat verwerken, moet je jouw handen opnieuw wassen.
En al zeker als je bedenkt hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit varieert namelijk tussen de 39.000 en 4.600.000. Een gemiddelde hand bevat 150 verschillende soorten.
Het dragen van handschoenen is geen vervanging van handhygiëne.
Tenslotte worden eigenlijk de plekken waar de meeste bacteriën zitten volgens Zamarra het vaakst overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar je met je vingers veel aankomt, zoals de afstandsbediening, deurklinken en lichtknopjes.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep. Was daarnaast altijd je handen voor het eten en het bereiden van voedsel, na het toiletbezoek, na het aanraken van dieren en na het niezen, hoesten en snuiten van je neus.
Minimaal 20 seconden handen wassen is hierbij het advies. Maak je handen nat onder stromend water. Zeep de handen goed in.