Het celrubber heeft een gesloten celstructuur, waardoor het geen vloeistoffen opneemt en waterdicht is. Ook in aanraking met zeewater kan dit materiaal gebruikt worden, dankzij de grondstof neopreen. Dankzij de zeewaterbestendigheid van neopreen, tast zeewater het materiaal niet aan.
De neopreen is niet waterdicht.
Neopreen stof is bekend als het materiaal waar onder andere duikpakken van gemaakt worden. Het combineert goede eigenschappen uit andere rubbers, zoals EPDM en NBR rubber. Daardoor heeft het een redelijk goede oliebestendigheid en een goede UV- en ozonbestendigheid. Ook is neopreen zeer goede bestand tegen (zee)water.
Neopreen®, ook wel CR-rubber genoemd, is een afgeleide van de chemische naam polychloropreen. Deze elastomeer wordt voornamelijk geproduceerd door het polymeriseren van een bepaalde stof die chloropreen wordt genoemd.
Dit zijn neopreen rubbers (CR rubber) die aan één of twee zijden bedekt zijn met een nylon laag. Deze lagen stof bedekken het rubber, waardoor het er niet meer uitziet als een rubber. Daarom wordt het vaak neopreen stof genoemd. Het is ook wel bekend als het materiaal waar duikpakken van gemaakt worden.
Een wetsuit wassen in een wasbak of badkuip is ook vrij simpel. Leg je wetsuit binnenstebuiten in een bak of kuip en vul deze met koud/lauw water. Laat de wetsuit vervolgens goed weken totdat alle waterresten eruit zijn. Eventueel kun je gebruik maken van speciale shampoo voor wetsuits om nare geurtjes te verwijderen.
Wetsuits van natuurlijk rubber (naturalprene) in plaats van het neopreen waarin petroleum en chemische stoffen zijn verwerkt. Neopreen is super schadelijk voor de natuur. Best paradoxaal eigenlijk dat we in de natuur liggen met een schadelijk pak.
De meest effectieve en duurzame wetsuit handschoenen voor alle watersporten zijn de neopreen handschoenen. Ze kunnen gecombineerd zijn met wat andere materialen naast het neopreen, zoals speciaal rubber of nylon. Maar de meerderheid is van neopreen om zijn warmte isolerende werking.
Neopreenkabel: Het meest gebruikte type neopreenkabel is H07RN-F, deze kabel staat ook bekend onder de volgende artikelnamen: NWPK, RMcLz, Gummi-kabel, Gummi-leitung. De kabel wordt toegepast op bouwplaatsen, scheepswerfen en andere plekken waar tijdelijke stroomverdeling nodig is.
H05RR-F Lichtgewicht en flexibele kabel voor lichte mechanische belasting. Gebruikt in een verscheidenheid van handgereedschappen. Gebruik in droge en vochtige ruimten en slechts tijdelijk buitenshuis. Niet voor industrieel / commercieel of agrarisch gebruik.
Neopreen kabels bieden diverse voordelen waardoor ze in veel situaties te gebruiken zijn. Zo zijn ze door het sterke materiaal goed bestand tegen olie en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze ook buiten bruikbaar. Daarnaast zijn neopreen kabels vrij hittebestendig.
Dergelijke WCD's zijn meestal voorzien van een neopreen kabel. Deze mogen in ieder geval niet in de grond gebruikt worden, daar is YMvK-as grondkabel voor. Je kan de neopreen kabel vervangen door grondkabel. Dit is wat stugger, maar wel zo veilig.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen 'breken' en zelfs uitscheuren.
Hang je wetsuit op om te drogen, en laat hem niet opgepropt in een tas of hoek liggen. Het beste is om de wetsuit binnenstebuiten aan een dikke kledinghanger op te hangen met alle ritsen open op een plek waar deze goed kan uitdruipen. Let ook op dat je wetsuit nergens grote vouwen of kreukels heeft als hij hangt.
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Onder je wetsuit draag je badkleding of een trisuit.
De veel gebruikte rubber kabel is te gebruiken om diverse apparatuur aan te sluiten. De neopreen variant is ook zeer flexibel maar heeft tevens een grote bestendigheid tegen olie en is uitermate geschikt voor buitengebruik.
De YMvK kabel is geschikt voor ruimtes waar het vochtig kan zijn of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld. Een YMvK-as kabel kan buiten en onder de grond worden gebruikt.
Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Deze rubberkabel is behalve zeer soepel ook zeer stevig en is goed beschermd tegen bijvoorbeeld oliën en water. De kwaliteit van deze rubberen kabel is erg hoog en wordt vaak besteld vandaag de dag. Wanneer u vragen heeft over bijvoorbeeld de toepassing van de neopreen kabel, kunt u bij Kabel24 terecht.